Educație

Călătorie prin Sistemul Solar | Zece lucruri pe care să ți le amintești despre Marte

Ziarul de Vrancea
18 nov 2018 1974 vizualizări

ZdV prezintă, în episoade, cele mai interesante elemente ale sistemului nostru solar, împreună cu principalele lor caracteristici. Astăzi vă prezentăm zece lucruri despre Marte, cea mai studiată planetă, după Terra. Află împreună cu noi cât durează ziua marțiană, ce temperatură medie are Planeta Roșie, precum și cărui zeu îi datorează numele. 

Numele acestei planete vine la zeul războiului din mitologia romană (în mitologia greacă era Ares). Este interesant că înainte de a fi considerat zeul războiului, Marte a fost zeul agriculturii. Planeta mai este cunoscută și după numele de "Planeta Roșie", după culoarea pe care o are când este privită cu ochiul liber.

Foto: Planeta Roșie, topografiată de ​Mars Orbiter Laser Altimeter, de pe nava Mars Global Surveyor (Sursa: NASA)

Zece lucururi pe care să ți le amintești despre Marte:

1. PLANETĂ MICĂ: Dacă Soarele era la fel de înalt ca o ușă obișnuită, Marte ar fi la fel de mare ca un comprimat de aspirină.

2. A PATRA DE LA SOARE: Marte orbitează Soarele nostru, o stea. Marte este a patra planetă dinspre Soare, la o distanță medie de aproximativ 228 milioane km.

3. ZIUA MARȚIANĂ: O zi pe Marte durează 24 de ore și 39 minute. Marte face o orbită completă în jurul Soarelui (un an marțian) în 687 de zile ale Pământului.

4. TEREN ACCIDENTAT: Marte este o planetă stâncoasă. Suprafața sa solidă a fost modificată de vulcani, impacturi, mișcări de crustă și reacții chimice.

5. AI COSTUM DE ASTRONAUT? Pentru că altfel, nu ai putea supraviețui acolo. Marte are o atmosferă subțire, formată din dioxid de carbon (CO2), argon (Ar), azot (N2) și o cantitate mică de oxigen și vapori de apă.

6. DOUĂ LUNI: Marte are două luni, numite Phobos și Deimos.

7. CAM FRIG: Temperatura medie pe Marte este -62° C.

8. MULTE MISIUNI: Marte este cea mai vizitată planetă din sistemul solar. Zeci de sonde spațiale au fost trimise spre planetă, majoritatea rusești și americane. Prima sondă spațială care a ajuns la Marte și a transmis imagini a fost Mariner 4 în 1965.

9. CONDIȚII PENTRU VIAȚĂ: În acest moment, suprafața lui Marte nu poate susține viața așa cum o știm. Misiunile actuale determină potențialul trecut și viitorul Marte pentru viață.

10. PLANETA ROȘIE: Marte este cunoscută sub numele de Planeta Roșie, deoarece mineralele de fier din solul marțian se oxidează sau ruginesc, determinând solul și atmosfera să pară roșii.

Foto: Curiosity este cel mai mare vehicul trimis pe Marte, pe 6 august 2013, aflat în craterul Galle, la poalele unui munte. (Sursa: NASA)

Viața pe Marte

Pe suprafața lui Marte, astronomii văd detalii ce se schimbă de la anotimp la anotimp, calote polare ce se schimbă de la an la an, dar și nori în atmosferă. Din cauza acestor schimbări, mult timp, astronomii au crezut că observă pete de vegetație, și că Marte ar fi o planetă asemănătoare cu Pământul, unde viața ar putea exista.

Dar, după ce sonda Mariner 4 a trecut pe lăngă Marte, în 1965, toți au vazut un peisaj de deșert, plin de cratere. Au crezut atunci că Marte este o planetă moartă. După ani și ani de observații s-a determinat că pe Marte au loc procese interesante, iar viața ar fi putut exista acum câteva miliarde de ani. 

Surse:

NASA  - Pagină interactivă. Chiar vă recomandăm să o vizitați

Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu"


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.