Călătorie prin Sistemul Solar | Zece lucruri pe care să ți le amintești despre Uranus
Este a șaptea planetă de la Soare și prima descoperită cu ajutorul unul telescop. În mitologie, este zeul grec al cerului și tatăl lui Saturn. În chimie, un element radioactiv îi poartă numele. În realitate, are sateliți denumiți după personajele lui Shakespeare. Zece lucruri pe care să ți le amintești despre Uranus, în articolul de astăzi din seria „Călătorie prin Sistemul Solar".
Prima planetă găsită cu ajutorul unui telescop, Uranus a fost descoperită în 1781 de către astronomul William Herschel, deși inițial credea că este fie o cometă, fie o stea. După doi ani, obiectul a fost universal acceptat ca o nouă planetă, în parte datorită observațiilor astronomului Johann Elert Bode. Herschel a încercat fără succes să-și denumească descoperirea Georgium Sidus, după numele regelui Angliei de atunci, George al III-lea. În schimb, astronomul Johann Ebert Bode a venit cu ideea ca planeta să primească numele tatălui lui Saturn, fiind următoarea planetă ca depărtare de Soare. Astfel, planeta a primit numele de Uranus, zeul grec al cerului.
Zece lucruri pe care să ți le amintești despre Uranus:
1. IMENS: Uranus este de aproximativ patru ori mai mare decât Pământul. Dacă Pământul ar fi fost un măr mare, Uranus ar fi de dimensiunea unei mingi de baschet.
2. AL ȘAPTELEA HOINAR: Uranus orbitează Soarele nostru, o stea, și este a șaptea planetă de la Soare, la o distanță de aproximativ 2,9 miliarde de kilometri.
3. ZIUA SCURTĂ, ANUL LUNG: Durează aproximativ 17 ore pentru ca Uranus să efecuteze o rotație compltă (o zi uraniană) și aproximativ 84 de ani pentru a finaliza o orbită a Soarelui (un an uranian).
4. COMPOZIȚIE: 80% din masa planetei se află în nucleul acesteia, compus din apă, metan şi amoniac. În interiorul nucleului se află o porţiune şi mai densă.
5. ATMOSFERĂ: Uranus are o atmosferă formată în principal din hidrogen molecular și heliu atomic, cu o cantitate mică de metan.
6. MAI MULTE LUNI: Uranus are 27 de sateliți cunoscuți și sunt numiți după personaje din lucrările lui William Shakespeare și Alexander Pope.
7. INELE: Uranus are 13 inele cunoscute. Inelele interioare sunt înguste și întunecate, iar inelele exterioare sunt colorate în culori vii.
8. UN PIC SINGUR: Voyager 2 este singura navă spațială care a zburat către Uranus. Nici o navă spațială nu a orbitat această planetă îndepărtată, pentru a o studia îndelung și de aproape.
9. LIPSIT DE VIAȚĂ: Uranus nu poate susține viața așa cum o știm.
10. UN DETALIU COOL: Ca și Venus, Uranus se rotește dinspre est spre vest.
Foto: Planeta Uranus în jocul vioe Mass Effect
Uranus în cultura pop
Uranus este subiectul multor glume, dar este și o destinație frecventă în diferite povestiri fictive, cum ar fi jocul video Mass Effect și emisiuni TV precum Doctor Who.
Elementul radioactiv Uraniu, descoperit în 1789, la doar opt ani după ce a fost descoperită planeta, a fost "botezat" după numele planeta Uranus.
Foto: Elementul radioactiv Uraniu, în tabelul periodic
Surse: NASA
Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu"