Educație

Călătorie prin Sistemul Solar | Zece lucruri pe care să ți le amintești despre Neptun

Ziarul de Vrancea
27 ian 2019 4701 vizualizări

A fost descoperită "din condei" de către doi astronomi matematicieni (unul dintre ei nu a fost luat în serios, fiind la începutul carierei). A primit numele zeului mărilor din mitologia romană. Mulți ani mai târziu, a apărut în episodul pilot din Star Trek: Enterprise, "Broken Bow". Zece lucruri pe care să ți le amintești despre Neptun, în articolul de astăzi din seria „Călătorie prin Sistemul Solar".

Planeta Neptun, a opta de la Soare, a fost descoperită „din condei”, de către doi astronomi matematicieni, Adams (englez) şi Le Verrier (francez). După descoperirea planetei Uranus, s-a observat că poziţia ei observată diferă de cea calculată. Era ca şi cum un alt corp, mai îndepărtat, o încetinea. Din diferenţele de pozitie, numite perturbaţii, cei doi matematicieni astronomi au calculat orbita posibilului corp, o planetă masivă, neobservată până atunci. Doar unul dintre aceştia a reuşit să îi convingă pe ceilalți astronomi să caute planeta, anume Le Verrier, un astronom reputat atunci. Adams nu a fost luat în serios, fiind la începutul carierei.

Astronomul Le Verrier a propus ca numele planetei să fie Neptun, acesta fiind discutat și acceptat în cadrul unei conferinţe la academia de Ştiinţe din Sant Petersburg din 29 decembrie 1946. Astfel, planeta a primit numele zeului mărilor din mitologia romană.

Foto: Planetele Sistemului Solar. Neptun este a opta planetă de la Soare

Zece lucruri pe care să ți le amintești despre Neptun:

1. GIGANT: Neptun este de aproximativ patru ori mai mare decât Pământul. Dacă Pământul ar fi fost un măr mare, Neptun ar fi de dimensiunea unei mingi de baschet.

2. AL OPTULEA HOINAR: Neptun orbitează Soarele nostru, o stea, și este a opta planetă de la Soare la o distanță de aproximativ 4,5 miliarde de kilometri.

3. ZI SCURTĂ, AN LUNG: Durează aproximativ 16 ore pentru ca Neptun să efecuteze o rotație completă (o zi neptuniană) și aproximativ 165 de ani pentru a orbita Soarele (un an neptunian).

4. COMPOZIȚIE: Neptun este o planetă gazoasă, la fel ca Jupiter, Saturn şi Uranus. Este compus din: 80% hidrogen, 19% heliu, 1,5% metan, precum şi alte elemente în proporţie mică – deuteriu, etan, apă şi amoniac.

5. ATMOSFERĂ:  Asemenea lui Uranus, Neptun are o atmosferă formată în principal din hidrogen molecular și heliu atomic, cu o cantitate mică de metan.

6. MAI MULTE LUNI: Neptun are 13 luni (și încă una așteaptă confirmarea descoperirii), numite după zei de mare și nimfe din mitologia greacă.

7. INELE: Neptun are șase inele cunoscute. Se crede că inelele sunt predominant compuse din praf.

8. UN UNIC VOIAJ: Voyager 2 este singura navă spațială care a vizitat Neptun. Nici o navă spațială nu a orbitat această planetă îndepărtată pentru a o studia îndelung și de aproape.

9. LIPSIT DE VIAȚĂ: Neptun nu poate susține viața așa cum o știm.

10. UN DETALIU COOL: Din cauză că are o orbită eliptică, planeta pitică Pluto este uneori mai aproape de Soare (și de noi) decât Neptun.

Foto: Polul sud al planetei Neptun, văzut de pe nava NASA Voyager2. Credit: NASA/JPL

Cultura pop

Chiar dacă Neptun este departe de Soarele nostru, este o oprire frecventă în cultura pop și ficțiune. În timp ce în seria de desene animate Futurama, personajul Robot Santa Claus are casa la polul nord al lui Neptun. Fanii Dr. Who își vor aminti că într-un episod intitulat "Sleep No More", acțiunea se petrece pe o stație spațială care orbitează Neptun.

Foto: Neptun în Dr. Who, "Sleep No More"

Și în episodul pilot Star Trek: Enterprise, "Broken Bow", telespectatorii învață că la viteza warp 4.5 este posibil să zboare spre Neptun și înapoi pe Pământ în șase minute

Foto: Planeta Neptun, în episodul pilot Star Trek: Enterprise, "Broken Bow"

Surse: NASA

Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu"


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.