Călătorie prin Sistemul Solar | Zece lucruri pe care să ți le amintești despre Saturn
Saturn, care din punct de vedere mitologic era zeul agriculturii, este a șasea planetă de la Soare și a doua cea mai mare planetă din sistemul nostru solar. Știai că planeta supranumită „Stăpânul Inelelor” își pierde din podoaba emblematică? Motivul și multe alte amănunte interesante, în articolul de astăzi din seria „Călătorie prin Sistemul Solar".
„Împodobită" cu inele, planeta Saturn este unică. Nu este singura planetă care are inele - făcute din bucăți de gheață și rocă - dar nici una nu este la fel de spectaculoasă precum Saturn. Ca și gigantul de gazos Jupiter, Saturn este o minge masivă, constituită în cea mai mare parte din hidrogen și heliu.
Foto Credit: NASA / JPL / STScI
Zece lucruri pe care să ți le amintești despre Saturn:
1. O PLANETĂ COLOSALĂ: Nouă Pământuri alăturate aproape ar forma diametrul lui Saturn. Asta nu include și inelele sale.
2. ÎN SEMIOBSCURITATE: Saturn este a șasea planetă de la Soare (o stea) și orbitează la o distanță de aproximativ 1,4 miliarde de kilometri de Soare.
3. ZI SCURTĂ, AN LUNG: O zi pe Saturn durează aproximativ 10,7 ore (nimeni nu știe cu exactitate) - adică o rotație completă în jurul propriei axe - iar un an pe Saturn durează cât 29 de ani ai Pământului (o rotație în jurul Soarelui).
4. GIGANTUL GAZOS: Saturn este o planetă uriașă și, prin urmare, nu are o suprafață solidă, precum cea a Pământului. Cu toate acestea, ar putea avea un nucleu solid. Atmosfera lui Saturn este formată în principal din hidrogen (H2) și heliu (He).
5. MAESTRUL ILUZIILOR OPTICE: De două ori la 29 ani și jumătate, planeta Saturn pare fără inele. Pământeni nu pot vedea inelele lui Saturn atunci când doar marginile inelelor se văd de pe Pământ. Ele sunt abia vizibile chiar și prin telescoape puternice.
Foto: Într-unul dintre cele mai dramatice exemple ale naturii, "acum vezi-acum, nu", Telescopul spațial Hubble al NASA a capturat pe Saturn sistemul magnific de inele al planetei "pe muchie". Credit: NASA / JPL / STScI
6. UN SISTEM SOLAR ÎN MINIATURĂ: Saturn are 53 de sateliți cunoscuți, cu încă nouă care așteaptă să fie confirmați, ceea ce ar însemna un total de 62.
7. STĂPÂNUL INELELOR: Saturn are cel mai spectaculos sistem inelar: în total șapte inele și câteva intervale și diviziuni între ele.
21 decembrie 2018: Noi cercetări ale NASA confirmă faptul că Saturn își pierde inelele iconice, în ritmul cel mai alert, estimat în urma observațiilor de pe Voyager 1 & 2, realizate acum zeci de ani. Inelele sunt atrase pe Saturn prin gravitație, ca o ploaie prăfuită de particule de gheață, sub influența câmpului magnetic al lui Saturn.
8. DESTINAȚIE RARĂ: Puține misiuni au vizitat Saturn: Pioneer 11 și Voyagers 1 și 2 au zburat pe lângă Saturn; Cassini a orbitat Saturn de 294 de ori între 2004 și 2017.
9. INGREDIENTE PENTRU VIAȚĂ? Saturn nu poate susține viața așa cum o știm, dar unii dintre sateliții lui Saturn au condiții compatibile cu viața.
10. "CONDIMENTE" PĂMÂNTEȘTI: Aproximativ două tone din masa a lui Saturn au venit de pe Pământ - nava spațială Cassini a fost vaporizată intenționat în atmosfera lui Saturn în 2017.
Saturn în cultura pop
Poate cea mai iconică dintre toate planetele din sistemul nostru solar, Saturn este puternic prezentă în cultura pop. Aceasta oferă un fundal pentru nenumărate povești de science fiction, filme și emisiuni TV, benzi desenate și jocuri video, inclusiv WALL-E, 2001: Odiseea spațială, Star Trek, Dead Space 2 și Final Fantasy VII. În filmul lui Tim Burton, Beetlejuice, un Saturn furios și fictiv este populat de viermi giganți.
Foto: Și în filmul Interstellar din 2014, gaura de vierme care permite astronauților să călătorească într-o altă galaxie apare lângă Saturn.
Saturn este, de asemenea, un omagiu adus zilei de sâmbătă, probabil cea mai bună zi a săptămânii.
Cum arată o furtună pe Saturn:
Foto: Vortexul uriaș, reprezentând o furtună la polul nord al lui Saturn, seamănă cu un trandafir roșu de proporții uriașe. Imagine colorată prin postprocesare, captată de nava spațială Cassini a NASA. Credit de imagine: NASA / JPL-Caltech / SSI
Surse:
Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu"