Educație

Călătorie prin Sistemul Solar | Zece lucruri pe care să ți le amintești despre Jupiter

Ziarul de Vrancea
9 dec 2018 7978 vizualizări

ZdV prezintă, în episoade, cele mai interesante elemente ale sistemului nostru solar, împreună cu principalele lor caracteristici. În episodul de astăzi, despre regele planetelor, care poartă și numele regelui zeilor din mitologia romană. 

Având în "gașcă" 64 de sateliţi, Jupiter pare un sistem solar în miniatură. Află împreună cu noi câți sateliți ai planetei a descoperit Galileo Galilei, ce au găsit navele care au explorat Jupiter și multe alte amănunte interesante!

 

Rege zeilor este şi regele planetelor. În mitologia romană, Jupiter sau Iupiter deținea același rol precum cel al lui Zeus în panteonul grecesc. Jupiter a fost regele Olimpului şi zeitatea supremă a statului roman. Fiul său a fost Cronos (Saturn). 

Foto: Jupiter este a cincea planetă de la Soare și cea mai mare din Sistemul nostru Solar (Sursa Foto: https://rationalthinking101.com )

Zece lucruri pe care să ți le amintești despre Jupiter:

1. CEA MAI MARE PLANETĂ: 1321 de planete Pământ care ar încăpea în Jupiter. Dacă Pământul ar avea dimensiunea unui bob de strugure, Jupiter ar fi mărimea de mărimea unui coș de baschet.

2. A CINCEA DE LA SOARE: Jupiter orbitează la aproximativ 778 milioane de kilometri sau 5.2 unități astronomice (UA) de Soare (Pământul este la UA distanță de Soare).

3. ZI SCURTĂ / AN LUNG: 10 ore durează o zi pe Jupiter și aproximativ 12 ani durează o orbită a Soarelui (un an Jovian).

4. COMPOZIȚIE: Jupiter este un gigant de gaz (90% hidrogen şi 10% heliu, plus urme de metan, apă, amoniac şi roci), așadar nu are o suprafață deloc asemănătoare Pământului. În cazul în care ar avea un miez interior solid, este posibil ca acesta să fie doar cât dimensiunea Pământului.

5. SATELIȚI NATURALI DIN BELȘUG: Jupiter este considerat un sistem planetar în miniatură şi din cauză că are foarte mulţi sateliţi naturali (64). Cei mai mari sateliţi, vizibili cu ușurinţă de pe Terra, se numesc sateliţi galileeni, fiind descoperiţi de Galileo Galilei în 1610. Sunt patru la număr şi se numesc (în ordinea depărtării de planetă): Io, Europa, Ganymede şi Callisto. 

6. INELE: În 1979, misiunea Voyager a descoperit sistemul de inele al lui Jupiter. Toate cele patru planete gigant din sistemul nostru solar au sisteme inelare.

7. MISIUNI DE EXPLORARE: Nouă nave spațiale au vizitat Jupiter. Șapte au zburat pe lângă și două au orbitat în jurul gigantului gazos. Juno, cel mai recent, a ajuns la Jupiter în 2016.

8. INGREDIENTE PENTRU VIAȚĂ? Jupiter nu poate susține viața așa cum o știm. Dar unele dintre lunile lui Jupiter au oceane sub cruste, care ar putea susține viața.

9. FURTUNI GIGANTICE: Marea Pată Roşie este cea mai longevivă furtună de pe Jupiter, o furtună gigantică, descoperită acum 300 de ani.

10. UN SISTEM SOLAR ÎN MINIATURĂ: Cu diametrul său mare, cu masa mai mare de două ori decât suma maselor planetelor şi cu "gașca" sa de 64 de sateliţi, Jupiter pare un sistem solar în miniatură. Chiar şi compoziţia sa este asemătoare cu cea a unei stele.

Foto: Această secvență de imagini arată cât de repede se schimbă geometria de vizualizare pentru nava spațială Juno (NASA), pe măsură ce se îndreaptă spre Jupiter. Sursa: NASA

Foto: Emisfera sudică a lui Jupiter, surprinsă de nava spațială Juno de la NASA. Imaginea captează una dintre cele opt furtuni masive rotative, "String of Pearls", la 40 de grade latitudine sudică. Sursa: NASA

Foto: Inelele lui Jupiter. Imagine luată de sonda Galileo pe 9 noiembrie 1996. La momentul când a fost făcută imaginea, sonda era în umbra lui Jupiter, la 2,3 milioane de km depărtare de acesta. Sursa: NASA

Mai multe detalii găsiți în galeria media găzduită de NASA, deschisă ca urmare a explorării cu Juno.

Surse:

NASA  - Pagină interactivă. Chiar vă recomandăm să o vizitați

Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu"


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.