Educație

Călătorie prin Sistemul Solar | Episodul 2 | Mercur

Ziarul de Vrancea
21 oct 2018 9022 vizualizări

ZdV prezintă, în episoade, cele mai interesante elemente ale sistemului nostru solar, împreună cu principalele lor caracteristici. Astăzi, despre cea mai apropiată planetă de Soare, Mercur.

Pentru cei ce vor să exploreze grafic suprafețele corpurilor cerești, într-un mod de învățare dinamic, vom atașa câte o astfel de recomandare la finalul fiecărui articol.

Ce este Sistemul Solar?

Termenul de sistem solar se referă la Soare şi la toate corpurile ce se rotesc în jurul său. Sistemul solar se termină acolo unde gravitaţia Soarelui este egală cu cea a stelelor vecine sau acolo unde, dacă te deplasezi cu o viteză mică, nu vei mai fi satelit al Soarelui. O altă margine a sistemului solar este locul în care vântul solar se ciocnește cu gazul interstelar.

Cel mai mare corp din sistemul solar este Soarele, o stea, care conţine 99,86% din masa întregului sistem solar. Celelalte procente de masă rămase sunt dominate de plantele Jupiter şi Saturn.

În jurul Soarelui se rotesc 8 planete, 5 planete pitice, 171 de sateliţi ai planetelor, sute de mii de asteroizi şi câteva mii de comete. Aceste cifre se referă la obiectele descoperite, existând posibilitatea să existe multe alte asemenea obiecte.

Foto: Sistemul Solar (Sursa: NASA)

Ce sunt planetele?

Această întrebare aparent simplă nu are un răspuns pe măsură de clar. Toată lumea știe că Pământul, Marte și Jupiter sunt planete. Cel puțin deocamdată. Atât Pluto, cât și Ceres au fost considerate odată planete, până când noile descoperiri au declanșat dezbateri științifice despre cum să le descriem cel mai bine - o dezbatere aprinsă care continuă și în prezent. Cea mai recentă definiție a unei planete a fost adoptată de Uniunea Astronomică Internațională în 2006. Se spune că o planetă trebuie să facă trei lucruri:

Discuțiile și dezbaterile vor continua, pe măsură ce viziunea noastră asupra cosmosului continuă să se extindă.

Planetele sunt: Mercur, Venus, Terra, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun. Numele lor vin din mitologia greco-romană, în afara de numele de Terra.

Foto: Planetele (Sursa: NASA)

Planeta Mercur

Cea mai mică planetă din sistemul nostru solar și cea mai apropiată de Soare, Mercur este puțin mai mare decât Luna Pământului. Din suprafața lui Mercur, Soarele ar apărea de trei ori mai mare decât cum se vede de pe Pământ, iar lumina soarelui ar fi de 11 ori mai strălucitoare.

În ciuda apropierii sale de Soare, Mercur nu este cea mai fierbinte planetă din sistemul nostru solar - acest titlu aparține vecinei noastre,Venus - dar este cea mai rapidă în jurul Soarelui.

Scurt istoric

Foto: Planeta Mercur (Sursa: NASA)

În jurul anului 450 î.Hr., grecii au început să facă observaţii astronomice. Mercur avea două nume: se numea Apollo când se vedea seara şi Hermes când apărea dimineaţa. La început, chiar se credea că este vorba de doi aştri diferiţi. Mai târziu, grecii au realizat că este vorba de un singur astru.

Popoarele nordice au observat planeta și i-au dat numele de Odin. Romanii au venit cu numele „final”, Mercur, mesagerul zeilor.

Este cea mai apropiată de Soare și cu cel mai mic diametru dintre toate planetele. Face o rotație completă în jurul Soarelui (anul mercurian) în 88 de zile terestre, având o viteză de 50 km/s, cea mai mare viteză dintre toate planetele.

În ceea ce privește rotația în jurul propriei axe (ziua mercuriană), aceasta este foarte lentă. Ziua pe Mercur durează 176 de zile terestre.

Zece lucruri pe care să ți le amintești despre Mercur

  1. Mercur este cea mai mică planetă din sistemul nostru solar - doar puțin mai mare decât Luna Pământului.

  2. Este cea mai apropiată planetă de Soare, la o distanță de aproximativ 58 milioane kilometri.
  3. Zile lungi, ani scurți: o zi pe Mercur durează cât 59 de zile pe Pământ. Un ciclu zi-noapte pe Mercur durează 175,97 zile pe Pământ. Mercur face o orbită completă în jurul Soarelui (anul mercurian) în doar 88 de zile ale Pământului.
  4. Mercur este o planetă stâncoasă, cunoscută și ca o planetă terestră. Mercurul are o suprafață solidă, crăpată, asemănătoare cu luna Pământului.
  5. Irespirabil: Atmosfera subțire de pe Mercur, sau exosfera, este compusă în principal din oxigen (O2), sodiu (Na), hidrogen (H2), heliu (He) și potasiu (K). Atomii care sunt spulberați de vântul solar și de impactul micrometeoroizilor creează exosfera lui Mercur.
  6. Planeta Mercur nu are lună.
  7. Nu există inele în jurul lui Mercur.
  8. Incompatibilă cu viața: Nu a fost găsită nicio dovadă a vieții pe Mercur. Temperaturile pe timp de zi pot ajunge la 430 grade Celsius și scad la -180 grade Celsius pe timp de noapte. Este puțin probabil ca viața (așa cum o știm) să poată supraviețui pe această planetă.
  9. Stând pe suprafața lui Mercur la cea mai apropiată distanță de Soare, steaua noastră ar apărea de peste trei ori mai mare decât pe Pământ.
  10. Doar două misiuni au vizitat această planetă stâncoasă: Mariner 10 în 1974-1975 și MESSENGER, care a zburat trecând de Mercur de trei ori înainte de a intra pe orbită în jurul lui, în 2011.

Foto: Sonda Messenger (Foto credit: NASA)

Foto: Crăpături de pe planeta Mercur (Foto credit: NASA)

Cum primesc nume formațiunile de pe Mercur | Craterul Mihai Eminescu

Formațiunile de pe Mercur primesc nume după cum urmează:

În aprilie 2008, un crater aflat pe Mercur a primit numele lui Mihai Eminescu. Craterul are 125 km în diametru.

Foto: Craterul Eminescu, de pe planeta Mercur (Foto credit: Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu")

Pentru a accesa harta interactivă a Sistemului nostru solar, dați click aici, apoi pe butonul indicat cu galben mai jos:

Surse:

NASA

Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu"

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.