Educație

“CĂRŢILE EROILOR ŞI ALE RĂZBOIULUI” - expoziție itinerantă în mausoleele din Vrancea

Mihaela Vlădescu
31 oct 2017 1006 vizualizări

Biblioteca Județeană “Duiliu Zamfirescu” Vrancea derulează, până pe 1 decembrie 2017, sub egida Consiliului Județean, proiectulintitulat  Expoziţie de carte itinerantă ”Cărţile eroilor şi alerăzboiului“, în cadrulCentenarului PrimuluiRăzboi Mondial – Anul Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz.Acest proiectdeevocare și omagiere a eroilor a fost finanțat  prin Hotărârea de Guvern nr.472/2017, din Fondul de rezervă bugetară, la dispoziţia Guvernului, prevăzută în bugetul pe anul 2017 al Judeţului Vrancea.

Prima activitate din proiect se va derula pe 2 noiembrie la Mausoleul Mărășești, începând cu ora 11,00, și va consta în mai multe lansări și prezentări de carte– Vasile Malanețchi- directorul Muzeului Național de Literatură din Chișinău, Republica Moldova. Limba vechilor cazanii. Povestea carnetului de la Mărășești al poetului Alexei Mateevici.Tot atunci va fi lansată și cartea lui Alexei MateeviciScrieri de pe frontul românesc. Volum îngrijit, studiu introductiv și cronologie de Ștefan Andronache. Tecuci, Editura Grapho Press, 2017.Prezintăpreot Joghiu Gheorghe, protopop Protoieria Tecuci. De asemenea va avea loc vernisajul expoziției documentare de fotografii ”Itinerariile prin România ale preotului-poet Alexei Mateevici, decembrie 1916-iulie 1917”. Alte lansări și prezentări de carte din cadrul evenimentului: Vasile Mihăilescu -Ai văzut un Rege plângând, cititorule?: Amintiri din Campania pentru întregirea neamului 1916-1918. Ediție îngrijită de Mihail Adafini și Mihai Liviu Adafini, Sibiu, Editura A.T.U., 2015; Mihail Adafini  - Orașul Panciu în timpul Războiului pentru Întregirea României. Sibiu, Editura A.T.U., 2017; AurelNeculai, Stănel Ion -Mărășeștii în fapte și imagini. Focșani, Atec, 2017. Cu acestprilejvor fi vernisateo expoziție de cărți poștale din colecția personală a domnului Aurel Neculai, precum și mai multe expoziții  de carte, fotografii și medalii din colecțiile Bibliotecii Județene Vrancea, colecționarilor Petre Mincu (Focșani), Aurel Neculai (Mărășești), Ioan Codreanu (București). La final toți cei prezenți vor vizita Mausoleul Mărășești. La eveniment participă elevi, cadre didactice, bibliotecari de la Colegiul Tehnic ”Edmond Nicolau” din Focșani, Colegiul Economic ”Mihail Kogălniceanu” din Focșani, Școala Gimnazială ”Ecaterina Teodoroiu” din Mărășești, utilizatori ai Bibliotecii Orășenești din Mărășești și membri ai CARP Milcovul Focșani.“Suntem convinși că evocarea și omagierea, alături de comunitatea  vrânceană, a luptelor din Primul Război Mondial, a personalităţilor Armatei Române, a rolului vrâncenilor la făurirea României Mari, vor contribui la stimularea și cultivarea respectului faţă de valorile autentice ale poporului nostru, față de virtuțile sale fundamentale: dragostea de neam, demnitatea, curajul, patriotismul și spiritul de sacrificiu”, a declaratdirectorulBiblioteciiJudeteneVrancea, Teodora Fîntînaru. Proiectul va continua cu activități închinate eroilor din Primul Război Mondial la Mausoleele de la Mărăști – 9 noiembrie, Soveja – 15 noiembrie și Focșani – 29 noiembrie 2017. Organizatorii au anunțat că au pregătit pentru comunitatea noastrălansări și prezentări de carte, expoziții de carte, fotografii, cărți poștale și medalii, dialoguri și invitați speciali din România și Republica Moldova, vizionări de filme istorice și vizite ghidate în mausoleele vrâncene. (M.V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.