Educație

Bustul lui Vintilă I. C. Brătianu descoperit în luna iulie 2017 în comuna Cotești, Vrancea, a fost clasat

Ziarul de Vrancea
18 iul 2018 1344 vizualizări

Informația apare într-o comuincare oficială a  Direcției Județene pentru Cultură Vrancea trasmisă redacției Ziarului de Vrancea.Redăm în continuare conținutul acesteia 

Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor a clasat ca bun cultural cu semnificație artistică în patrimoniul cultural național mobil, categoria juridică ”Fond” bustul aparținând fostului prim-ministru interbelic Vintilă I. C. Brătianu, descoperit în luna iulie 2017 în comuna Cotești, Vrancea.

Prin introducerea sculpturii Vintilă I. C. Brătianu în patrimoniul național mobil se încheie procedura de clasare declanșată de către Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea în luna august 2017, când specialiștii instituției noastre, împreună cu reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, au procedat la verificarea unei sculpturi tip bust descoperită cu ocazia unor săpături pentru rețeaua de utilități în curtea Școlii Primare din Cotești-Odobasca, sculptură despre care existau suspiciuni că îl reprezintă pe liberalul Vintilă I. C. Brătianu, fost ministru al finanțelor și fost prim-ministru. Totodată, din cercetarea preliminară a reieșit că sculptura a fost realizată din bronz patinat de către sculptorul Oscar Han în anul 1931. Precizăm că sculptorul Oscar Han este și autorul Statuii Victoriei de la Tișița, monument înscris în Lista Monumentelor Istorice, cod VN-III-m-A-06586.

Constatările inițiale au fost confirmate de către expertul în bunuri cu semnificație artistică Florența Enache, care a apreciat „autenticitatea lucrării și, chiar mai mult, valoarea sa de capodoperă în sculptura românească”, menționând că bustul descoperit la Cotești este „unicul exemplar creat și turnat de sculptorul Oscar Han”.

Proprietarul bustului ”Vintilă I. C. Brătianu”, UAT Cotești și-a arătat intenția de a restaura bunul cultural clasat, în vederea punerii în valoare a operei și a semnificației istorice a acestuia.

Din 2013, la propunerea Direcției Județene pentru Cultură Vrancea au fost clasate un număr de 12 bunuri culturale.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.