Educație

Bovie, sau cum a devenit o poveste de succes, un concurs școlar județean din Vrancea

Gabriel Sava
2 apr 2018 2461 vizualizări

Ieri a avut loc la Liceul Pedagogic ”Spiru Haret” primul workshop în cadrul Bovie Festival u aflat la a treia ediție, concursul de book-trailere este proiectat a deveni un festival național cu participare internațională u inițiatorul concursului de book-trailere este profesorul Carmen Ion de la Liceul Pedagogic ”Spiru Haret” din Focșani

Bovie Festival! Sau cum o poveste, să-i spunem, didactică, a devenit în mai puțin de doi ani un concurs județean de trailere care are toate șansele să se extindă la nivel național. Book-trailere, mai precis, pentru că este vorba despre trailere pe care echipele înscrise în concurs le fac plecând de la o listă de romane, de obicei, din literatura universală. Dacă în primul an a fost un proiect derulat la nivelul unei clase de-a IX-a, anul trecut concursul a devenit unul județean. Un soi de experiment care a fost încununat de un real succes. Anul acesta, lucrurile au luat amploare, iar proiecția organizatorilor este una ambițioasă: ca acest concurs să devină unul național!

Răsturnând lucrurile într-o ordine invers cronologică

Doi membri ai juriului de anul trecut de la concursul de book-trailere au fost prezenți luni la Focșani, la Liceul Pedagogic ”Spiru Haret” unde au lucrat alături de elevii implicați în Bovie Festival. Timp de aproape șase ore, Alexandru Condurache și Diana Iabrașu au fost alături de elevi din 15 echipe din cele 16 înscrise în concursul de anul acesta. Să le explice cum povestea devine film. Dincolo de prezentări, cei doi ieșeni sunt nume cu greutate în cinematografia din România și nu doar. Prezența lor în juriul de anul trecut a fost un câștig însemnat pentru întregul concurs, fiind, în primul rând, garanția unei jurizări profesioniste și echidistante. Alături de sponsorizarea venită, tot anul trecut, prin intermediul Clubului Rotary Varana Focșani, concursul de book-trailere avea toate șansele să crească.

S-a născut Bovie!

Anul acesta s-a născut Bovie. Este combinația nostimă dintre «Book» (n.r.- carte, în limba engleză) și «Movie» (n.r.- film, în engleză), care desemnează exact esența acestui concurs. Adică un concurs de filme făcute de liceeni, dar și o modalitate de de a învăța, de a crește, de a-ți pune întrebări și de a găsi răspunsuri de unul singur și în echipă”, a declarat profesorul Carmen Ion. Romanele ”De veghe în lanul de secară”- J.D. Salinger, ”Romanul adolescentului miop”- M. Eliade, ”Să nu ucizi o pasăre cântătoare”- Harper Lee, ”Cărarea pierdută”-Alain-Fournier și ”Împăratul muștelor” - W. Golding reprezintă începutul. Au fost primele cinci romane pe care profesorul de română Carmen Ion le-a propus spre ”ecranizare” clasei a IX-a C, căreia tocmai îi devenise dirigintă. Adică, un fel de lectură cu miză! Se întâmpla acum patru ani. Din anul următor, concursul s-a extins la 11 echipe din cadrul liceului, ceea ce a adunat mai mult de 100 de elevi. In 2017, concursul a devenit judetean si a strâns peste 120 de elevi din sapte licee din Vrancea.

Cum se va derula concursul din acest an

După succesul de anul trecut, în 2018, pentru producția de trailere s-au înscris 16 echipe de la licee din județ (Focșani, Panciu, Adjud). Concursul constă în citirea unor cărți de către elevi, care se grupează în echipe de 7-11 persoane  și împreună stabilesc care sunt scenele cele mai importante ale romanului, cine va compune muzica, cine va filma etc., apoi vor prezenta un produs finit sub forma unui book-trailer de maxim 4 minute. Acesta va cuprinde un generic inițial cu titulatura concursului și numele liceului, apoi filmulețul, iar ultimele 30 de secunde constau în ilustrarea unor momente amuzante din lucrul în echipă. Premiul cel mare este participarea la Festivalul Internațional de Film Transilvania, cel mai mare festival de gen din această zonă a Europei. Pentru că și-a dovedit valoarea, de anul acesta Concursul de Book-Trailere este finanțat de Consiliul Local și Primăria Focșani, care au alocat suma de 21.000 de lei, mare parte dintre bani urmând a acoperi sumele necesare pentru premiile elevilor. (Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.