Biblioteca de vacanță din Odobești „închide porțile”
Biblioteca Publică din Odobești a organizat din 19 iulie și până în prezent un buchet de manifestări educaționale în Grădina Publică din localitate, aflată în vecinătatea instituției.
În fiecare marți și joi, zeci de elevi de toate vârstele au participat la diversele activități creative, care au avut ca scop stimularea lecturii. Punând accentul pe latura ludică, activitățile au constat în jocuri prin care cei mici au fost încurajați să se exprime, fie în scris prin desene, fie verbal prin dialog, iar rezultetele au depășit așteptările. Nu numai numărul de cititori a crescut, ci și interesul celor înscriși pentru lumea cărților. De la simple exerciții de exprimare a mesajelor prin desene, la descoperirea unor noi autori și stimularea conversației, proiectul a arătat că generația digitală este mai interesată de carte decât așa numita generație a Galaxiei Gutenberg. Diferența dintre cele două generații constă în faptul că adulții se vaită toată ziua că cei mici nu citesc, dar nu pășeșc niciodată pragul Bibliotecii, în vreme ce pe cei născuți odată cu Google și Facebook nu-i interesează polemicile celor mari, ci știu să răsfoiască și o carte tipărită și una digitală pe iPad.
„Biblioteca, inima comunității”
Mai mult ca niciodată, prezența Biblioteci în cele două luni de vară în Grădina Publică a demonstrat că pentru Odobești, Biblioteca Publică este inima comunității. Pe lângă activitățile ludice au fost organizate ateliere tematice și au fost aduse în parc cele mai recente titluri din colecția "Noutăți". Proiectul s-a încheiat oficial cu un moment muzical de karaoke la Sala de lectură. Inițiatoarea proiectului „Biblioteca de vacanță” este bibliotecara Mirela Vetrescu, responsabila Secției pentru Copii. Aceasta a fost susținută atunci când a fost nevoie de bibliotecara Carmen Staicu, responsabila Secției de Adulți și de referentul cultural Ana-Maria Barbu. Succesul proiectului nu ar fi fost posibil fără implicarea voluntarilor și grija Celui de Sus, care i-a ferit de intemperii pe cei mici, pe toată durata proiectului. „Cei mari” care se plimbau agale cu pungile de semințe prin parc, zâmbind sarcastic la activitățile celor mici, pot mai degrabă învăța din entuziasmul și sinceritatea copiilor, decât să-i ironizeze sau să-i „admire” condescendent. Felicitări tuturor celor care au participat la acest proiect educațional, care a arătat că nu banii sunt importanți în educație, ci pasiunea și consecvența.