Educație

Banca Transilvania a dat pe Bancpost 178,67 de milioane de euro

Ziarul de Vrancea
3 apr 2018 1125 vizualizări

“Achiziția Bancpost este un moment foarte important în povestea Băncii Transilvania și un pas înainte în strategia noastră de consolidare a poziției pe piață”, susține președintele băncii

Banca Transilvania a devenit proprietarul pachetului majoritar de acțiuni (99,15%) deținut de Eurobank Group la Bancpost, respectiv al acțiunilor deținute la ERB Retail Services IFN și ERB Leasing IFN. Odată cu finalizarea tranzacției dintre Eurobank Group și BT începe integrarea acestor entități în Grupul Financiar Banca Transilvania. ”În cadrul tranzacției, BT dobândește și participații în capitalul social al societăților din Grupul Eurobank din România, respectiv ERB Retail Services IFN SA și ERB Leasing IFN SA”, a informat miercuri banca. Bancpost a fost achiziționată la 75% din valoarea activului net, pentru aproximativ 178,67 milioane euro, iar în plus BT a preluat un împrumut subordonat în valoare de 80 milioane euro datorat de Bancpost către foștii acționari. Pentru ERB Retail Services IFN, Banca Transilvania a plătit 40,42 milioane euro, iar pentru ERB Leasing IFN suma de 6,79 milioane euro. “Achiziția Bancpost este un moment foarte important în povestea Băncii Transilvania și un pas înainte în strategia noastră de consolidare a poziției pe piață. Urmează un plan ambițios de integrare în Grupul BT, bazat pe sinergiile Banca Transilvania - Bancpost”, a declarat Horia Ciorcilă, președintele Consiliului de Administrație al BT. Banca Transilvania l-a mandatat pe Leontin Toderici, director general adjunct – director de operațiuni în cadrul Băncii Transilvania, pentru a coordona integrarea în Grupul Financiar BT, integrare care se va realiza prin implicarea echipelor ambelor bănci, BT și Bancpost. Leontin Toderici are peste 20 de ani de experiență în banking, este doctor în informatică economică și absolvent de EMBA. Pentru operațiuni, servicii și consultanță, clienții trebuie să se adreseze, în continuare, entităților respective. Conturile clienților Bancpost rămân la Bancpost până la finalizarea integrării Bancpost, ERB Retail Services IFN și ERB Leasing IFN în Grupul Financiar BT. Cu peste 13% cotă de piață, Banca Transilvania este a doua bancă din România. BT are peste 2,2 milioane de clienți, circa 7.000 de angajați și aproape 500 de sedii. Bancpost este pe locul 9 în topul băncilor, are aproape 3% din piață, peste 1 milion de clienți și 147 de sedii.

E.ON: Pentru a vopsi ouăle de Paști în România sunt necesare trei zile de energie solară

Pentru a fierbe și vopsi ouăle de Paști în România sunt necesare trei zile de energie solară, în timp ce în cazul Germaniei este suficientă o jumătate de zi, arată datele transmise miercuri de grupul energetic E.ON. ”Ca să găsim coșulețele pline de ouă frumos colorate, bine fierte și mai presus de toate, și ecologice, sistemele de energie solară fotovoltaică din România ar trebui să furnizeze întreaga energie produsă timp de trei zile, doar pentru atingerea acestui scop. Este mult mai mult decât în Germania, de exemplu, unde sistemele de panouri fotovoltaice, mult mai numeroase decât cele de la noi, ar avea nevoie de doar o jumătate de zi”, spun oficialii E.ON, într-un comunicat. Potrivit datelor oficiale, un român consumă, în medie, circa 267 de ouă pe an, ceva mai multe decât germanii, care consumă anual 233 de ouă, așa cum rezultă din datele Ministerului German al Alimentelor și Agriculturii, ceea ce înseamnă mai puțin de un ou pe zi în ambele cazuri. Cu toate acestea, în timpul sărbătorilor de Paști se estimează că se vor consuma circa trei ouă de persoană pe zi, ceea ce ar însemna că în total vor fi consumate circa 60 de milioane de ouă pe zi în România. ”Dacă toate aceste ouă ar fi vopsite acasă, s-ar consuma foarte multă apă și energie. Pentru a fierbe doi litri de apă consumăm un sfert de kilowatt oră. Un vas cu această capacitate este suficient pentru a fierbe și vopsi zece ouă, iar aceasta se multiplică de 6 milioane de ori pentru întreaga țară”, adaugă oficialii E.ON. Ei spun că prepararea de Paști a 60 de milioane de ouă ar consuma circa 15 milioane de kilowați oră de energie electrică, tot atât cât produc împreună toate sistemele de energie solară din România în medie în trei zile.

MedLife a cumpărat integral divizia de servicii medicale Polisano

Furnizorul de servicii medicale MedLife a anunțat miercuri că a finalizat tranzacția de cumpărare a pachetului de 100% de acțiuni a diviziei de servicii medicale Polisano, companie din top 10 cei mai mari operatori de servicii medicale din România, ca urmare a aprobării acesteia de către Consiliul Concurenței. Odată cu încheierea acestei tranzacții, MedLife își consolidează pozitia de lider al medicinei private și la nivelul regiunii Transilvania. Noua structură MedLife la nivelul regiunii Transilvania este reprezentată de cinci spitale mono si pluridisciplinare, șapte laboratoare de analize, opt clinici de mari dimensiuni care integrează și departamente performante de imagistică medicală, două maternități și un centru de fertilizare in vitro. “Din acest moment, MedLife devine lider detașat și la nivelul regiunii Transilvania, cu peste 60 milioane de euro cifră de afaceri numai în această zonă geografică și finalizează cu succes una dintre cele mai relevante și complexe acțiuni de pe piața serviciilor medicale din România”, a declarant Mihai Marcu, președinte și director general al MedLife. Înființat în anii ’90, Polisano este primul grup complet integrat din domeniul medical din România. Acesta include o serie de patru clinici cu laboratoare proprii situate în București și Sibiu, dar și un spital privat, Spitalul European Polisano din Sibiu. În aproximativ 25 ani de activitate, Polisano a deservit aproximativ 2,1 milioane de pacienți atât în zona de retail, cât și în cea corporate. Compania are în prezent peste 500 de angajați și a înregistrat la nivelul anului 2016 o cifră de afaceri de circa 80 milioane lei. Acțiunile emise de MedLife SA sunt admise la tranzacționare pe piața reglementată la vedere administrată de Bursa de Valori București, având simbolul de tranzacționare M. Începând cu 2009, a deschis sau a achiziționat 83 de unități medicale. MedLife a raportat la nivelul anului 2017 o cifră de afaceri consolidată pro-forma de 638 milioane de lei, în creștere cu 27% față de 2016 și un EBITDA pro-forma ajustată de 82,3 milioane de lei. Pentru anul acesta compania vizează o creștere de peste 20%.

Rata șomajului în februarie a fost de 4,6%, același nivel din luna precedentă

Rata șomajului în luna februarie 2018 a avut același nivel cu cel înregistrat în luna precedentă - 4,6%, a anunțat miercuri Institutul Național de Statistică (INS), care subliniază că rata șomajului la bărbați a fost cu 0,8 puncte procentuale mai mare decât la femei. ”Numărul șomerilor (în vârstă de 15-74 ani), estimat pentru luna februarie a anului 2018 a fost de 419.000 persoane, în scădere față de luna precedentă (424.000 persoane), dar și față de aceeași lună a anului anterior (472.000 persoane)”, arată datele INS. Rata șomajului în cazul bărbaților a depășit-o cu 0,8 puncte procentuale pe cea a femeilor, valorile respective fiind 4,9% în cazul persoanelor de sex masculin și 4,1% în cazul celor de sex feminin. Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata șomajului a fost estimată la 3,4% pentru luna februarie (3,8% în cazul bărbaților și 2,9% în cel al femeilor). Numărul șomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 69,4% din numărul total al șomerilor estimat pentru luna februarie a acestui an. Rata șomajului reprezintă ponderea șomerilor în populația activă.

Apicultorii vor primi în acest an ajutoare de 33,4 milioane lei pr

Apicultorii vor primi în acest an un sprijin în cuantum de 33,4 milioane lei prin Programul național apicol, aceeași sumă urmând a fi virată și anul viitor, potrivit unui proiect de Hotărâre publicat de Ministerul Agriculturii. Valoarea sprijinului financiar alocat din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru Programul național apicol pentru perioada 2017-2019, este de 99,34 milioane lei, din care suma de 49,67 milioane lei reprezintă contribuția Uniunii Europene la programele apicole naționale. Cu aceste fonduri, apicultorii pot achiziționa echipamente, medicamente pentru albine, precum și accesorii apicole, dar și mătci și familii de albine pentru apicultura convențională sau ecologică. Programul are drept scop ”creșterea numărului familiilor de albine, creșterea calitativă a produselor apicole, îmbunătățirea indicatorilor de producție, creșterea nivelului de valorificare a resurselor de natură vegetală”, care vor genera creșterea ofertei de produse apicole și majorarea exporturilor, se arată în document. În România sunt peste 40.000 de apicultori înregistrați.

BNR a păstrat rata dobânzii de politică monetară la 2,25% pe an

Banca Națională a României a decis miercuri menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,25% pe an. De asemenea, în Consiliul de Administrație al BNR s-a decis să fie menținută rata dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,25% pe an, iar rata dobânzii aferente facilității de creditare la 3,25% pe an. În plus, BNR a anunțat că a păstrat nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Tesla Model 3, cel mai bine vândut automobil electric din SUA

Tesla Model 3 a fost cel mai bine vândut automobil electric din SUA în primul trimestru, cu 8.180 de vehicule livrate, comparativ cu 6.468 de automobile Prius Prime vândute de Toyota Motor și 4.375 de unități în cazul Chevy Bolt al grupului General Motors, transmite Bloomberg. Poziția de lider a Tesla nu este puțin lucru pentru o companie care fabrică vehicule de numai 10 ani. Cu toate acestea, Tesla continuă să aibă probleme mari. În următoarele câteva săptămâni, Tesla va trebui să dovedească că poate menține și mări ritmul de producție anunțat. Analiștii de pe Wall Street au fost mulțumiți de datele referitoare la producție, dar nu entuziasmați. ”Destul de bine”, a scris un analist al Robert W. Baird & Co, Ben Kallo. Un analist al KeyBanc Capital Market, Brad Ericson, a spus că cifrele ”sunt mai bune decât s-a temut”, în timp ce James Albertine, analist la Consumer Edge Research, a spus că ”speranța noastră este că viitoarele creșteri ale producției să fie mai ușoare”. Marți, Tesla a încercat să calmeze temerile referitoare la sustenabilitate, având în vedere creșterea producției la 2.020 de automobile Model 3 în ultimele șapte zile din luna martie, afirmând că și săptămâna viitoare va fabrica 2.000 de astfel de vehicule.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.