Educație

Avanpremieră editorială: Spiru Constantinescu - „Odobești, podgorie a soiurilor românești”

Costică NEAGU
28 iun 2022 2444 vizualizări

În decada a III-a a lunii iulie 2022, va apărea la Editura Terra din Focșani, lucrarea dlui inginer Spiru Constantinescu – Odobești, podgorie a soiurilor românești, (XVI+361 p.) al doilea mare tratat oenologic despre Podgoria vrânceană care deține cel mai mare bazin viticol din România. Această lucrare a apărut după ,,Galbena, soiul sacru al Podgoriei Odobești” (2019, 540 p.+XVI p.).

Domnul inginer, Spiru Constantinescu (n. 16. 05. 1940, Focșani) are o carte de vizită științifică, impresionantă.

A activat în cadrul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație (S. C. D. V. V.) Odobești (1970-2004) ca inginer chimist, coordonator al Laboratorului de analize și control pentru produse viti-vinicole, șef Combinat de vinificare, cercetător științific principal, în cadrul Laboratorului de Vinificație și Chimia vinului.

A contribuit, în perioada 1970-2004 la întocmirea „Cazierului vinurilor”.

A participat la Sesiunile de comunicări științifice din țară sub patronajul     Academiei Agricole (A. S. A. S.) București, I. C. V. V. Valea Călugărească sau străinătate. A publicat numeroase articole de specialitate, comunicări, studii și lucrări științifice în reviste și volume din domeniu, din care amintim: Anchete științifice inițiate de O. I. V. privind autenticitatea vinurilor și distilatelor de vin; Studiul potențialului tehnologic al soiurilor noi și elitelor clonale, omologate la S. C. D. V. V. Odobești; Tehnologia tipurilor de vin din soiul semiaromat ,,Șarba; Studiul producerii spumantelor, distilatelor de vin și învechirea acestora (clasică și rapidă); Cercetări ale fermentației malo-lactice și macerării carbonice (vinuri roșii, roze, de tip ,,primeurs); Studii privind sporirea conținutului de extract la vinurile albe de calitate; Tipizarea vinurilor; Norme tehnice și Decizii pentru producerea vinurilor cu denumire de origine controlată (Jud. Vrancea, Bacău); Cercetări pentru stabilirea vinurilor sortiment albe și roșii, specifice diferitelor areale (Jud. Vrancea).

 Este  degustător autorizat (A. D. A. R. - vinuri, 1993; băuturi distilate, 1995), cu prezență activă la Concursurile Naționale de produse vinicole (Vaslui, Focșani, București).

Pentru contribuția adusă la dezvoltarea cercetării științifice din domeniul oenologiei, Prezidiul Academiei de Științe Agricole și Silvice  ,,Gheorghe Ionescu-Șișestiși Comitetul de conducere al Societății Române a Horticultorilor, i-au conferit, în anul 2020, Meritul Agricol – Gheorghe-Ionescu Șișești și Diploma Aniversară a Societății Române a Horticultorilor.

Lucrarea dlui Spiru Constantinescu tratează 10 soiuri tradiționale: Galbena de Odobești, Plăvaie, Mustoasă de Măderat, Frâncușa, Feteasca albă, Feteasca regală, Grasa de Cotnari, Tămâioasa românească, Băbeasca neagră, Feteasca neagră și 10 soiuri noi și clone de viță de vie, create și omologate la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație, Odobești: Milcov, Putna, Băbeasca gri, Miorița, Vrancea, Șarba, Remus, Codană, Balada, Măgura.

Iată cum rezumă Domnul Prof. Univ. Aurel POPA, membru al Academiei de Științe Agricole, această lucrare de referință: ,,Lucrarea <<ODOBEȘTI, PODGORIE A SOIURILOR ROMÂNEȘTI>>, prin conținutul său științific și modul inteligibil de redactare se constituie într-una de referință care poate servi drept pildă pentru noile generații de cercetători din domeniul viticulturii și vinificației din țara noastră. Autorul ei reprezintă acea generație de cercetători care au respectat adevărul științific și au asigurat cuvântului, fie el scris sau vorbit –, valoare.

*   *   *

Cartea semnalată în această avanpremieră se va tipări în regie proprie. Autorul lucrării și nici Editura nu dispun de resurse financiare care să le permită o investiție într-un tiraj satisfăcător și care să fie difuzat sine die. Cum prețurile hârtiei au crescut de 3-4 ori, estimăm că prețul lucrării va fi de circa 50,00 lei/exemplar, fără niciun adaos.

Pentru a evita un ,,tiraj de buzunar” – doar pentru prietenii apropiați și obligații oficiale –, sugerăm înscrierea anticipată a doritorilor (biblioteci publice, instituții de specialitate, persoane fizice), până la data de 25 iulie 2022.

Comenzile se vor putea face prin adresă electronică (cneagu_negrilesti@yahoo.com), pe adresă poștală (Asociația ,,Simion Mehedinți”, str. Mr. Gh. Pastia nr. 3, sc. 3, apt. 35, Focșani, cod 620099) și la telefoanele: 0723276188; 0738950045.

PLATA SE VA FACE CONTRA RAMBURS.

Vă mulțumim anticipat și vă urăm lectură profitabilă!

Costică NEAGU


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.