Educație

Avanpremieră editorială | Duminica Poporului,107 ani de la apariție

Costică NEAGU
17 sep 2021 2024 vizualizări

În ziua de 14 septembrie 1914 - Ziua Crucii -, Simion Mehedinți a lansat cea mai ,,originală” publicație din publicistica românească de la începuturile ei și până în ziua de azi - Dumineca Poporului, foaie pentru îndreptarea poporului.

Publicații dedicate poporului au mai fost, dar publicații care să urmărească educarea permanentă a ,,poporului de jos”, a ,,locuitorilor din sate şi a muncitorilor din târguri”, nu au mai fost.

Mehedinți își propusese să editeze o revistă de educație a poporului după sângerosul an 1907, dar acum când se apropia uraganul Primului Război Mondial, înțelegând ce pericole pândesc România, a hotărât să lanseze această revistă a cărei primă paradigmă era: ,,Un neam, un suflet, un hotar”, urmată de ,,Un neam, un suflet, un hotar și o credință” și altele.

Cel care, după modelul biblic, își crease propriul ,,decalog”, cel pentru care munca era sensul adevărat al existenței umane - ,,o nevoie a omului ca respirația, circulația și alte activități ale organismului” -, spune că ,,Şase zile să munceşti, iar ziua a şaptea odihneşte-te cu gândul la ceea ce ai muncit şi mai ales, la ceea ce-ţi rămâne de muncit”.

Și pentru că duminica este zi de odihnă, dar şi de reflecție, Mehedinți a hotărât să-i dea poporului acest ,,tovarăș” - foaie săptămânală, care să-l însoțească toată săptămâna și să-l ajute să-și organizeze munca și viața.

,,Cuvântul către cititori - De vorbă cu cititorii” va deveni, săptămânal sau bilunar, un prilej și un loc întâlnire de la care sfătuitorul celor mulți nu va lipsi niciodată, timp de 19 ani, chiar dacă pe umerii săi erau foarte multe greutăți.

Iată idealul de la care n-a abdicat niciun moment în toată viața sa:

,,Ce-a lipsit până acum poporului nostru? I-au lipsit multe, dar mai întâi i-a lipsit adevărul. Cu minciunile care se tipăresc în țara asta, numai într-o săptămână, ai face un munte până la cer. I-au mai lipsit apoi dreptatea. De la primăria din sat și până sus la prefectură și aiurea, omul nevoiaș trece prin toate necazurile și supărările.

În foaia asta, vom căuta să spunem numai adevărul și să ajutăm din toate puterile dreptatea.

Au mai încercat și alții, dar mulți au căzut la fund. Pe unii  i-a ademenit câștigul bănesc, pe alții i-a ispitit proasta mândrie de sine, pe alții i-a mușcat de inimă șarpele viclean al politicei de căpătuială și de aceea s-au rătăcit și au rătăcit și pe cei dimprejur”.

Impresionat de frumusețea și de perseverența cu care savantul a urmărit acest ideal, de la centenarul publicației, am realizat o monografie a revistei în patru volume; 2014 – Costică Neagu, Dumineca Poporului, repere monografice, vol. I-II, în care am retipărit toate editorialele lui Mehedinți, o adevărată carte de învățătură; 2018 – Costică Neagu, Dumineca Poporului, creația populară. Culegere, vol. III, o lucrare ce rivalizează cu antologiile cunoscute; 2021 – Costică Neagu, Dumineca Poporului, repere monografice. Evanghelia, vol. IV, o lucrare în care se retipăresc, alături de evangheliile săptămânale, tălmăcirile, scrise în mare parte de Mehedinți. Acest ultim volum va fi adus pe masa cititorului cu ocazia Zilelor Simion Mehedinți, în ziua de 16 oct. 2021.

*

,,Așadar, purtarea bună are 3 trepte: Întâi: să nu faci altuia ceea ce nu-ți place ție. Al doilea: Să-i faci și străinului, ceea ce și ție îți face bucurie. Al treilea: Chiar dușmanului să-i răsplătești cu bine”. (Costică Neagu - Dumineca Poporului, repere monografice. Evanghelia, vol. IV pp. 291-292, în curs de apariție la Ed. Terra).

 Costică Neagu

P.S.Astăzi (14 septembrie 2021, Ziua Crucii), se împlinesc 107 ani de când Simion Mehedinți a lansat revista ,,Dumineca Poporului”, cea mai originală publicație din publicistica românească de ieri și de azi. Pe data de 16 octombrie 2021, la Zilele ,,Simion Mehedinți” va fi lansat volumul IV al monografiei acestei reviste. Lucrarea a fost prefațată de Excelența Sa, Părintele-prof. univ. Vasile Gordon.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.