Educație

Astăzi despre un profesionist de excepție: Lucia Hossu-Longin - realizatoarea documentarului „Memorialul durerii” - serial consacrat spațiului concentraționar românesc și rezistenței românilor în fața comunismului - un documentar unicat în Europa

Ziarul de Vrancea
24 sep 2021 2503 vizualizări

Lucia Hossu-Longin (n. 24 septembrie 1941, Brăila) Este realizator si producător de film documentar. Din anul 1991 a început realizarea serialului ”Memorialul durerii”, consacrat spațiului concentraționar românesc și rezistenței românilor în fața comunismului. Difuzarea acestuia a fost oprită în mai 2004, cand se ajunsese la ultimul deceniu al epocii Ceaușescu. Serialul a fost premiat cu Marele Premiu al Asociației Profesioniștilor de Televiziune din România (1992, 1993), fiind solicitat în copie pentru Arhivele Hoover si Biblioteca Congresului din Washington. Este păstrat de asemenea în arhiva Muzeului Memorial de la Sighet. În 2007, mărturiile principalilor protagoniști ai serialului au fost adunate, spre a nu fi condamnate la uitare, în volumul ”Memorialul durerii. O istorie care nu se învață la școală.”Alt film documentar pe care și-a pus semnătura în calitate de producător executiv din partea Televiziunii Române este cel intitulat ”Decrețeii” în regia lui Florin Iepan.

„Nu se ştia decât că România a fost o ţară în care nimeni n-a crâcnit, în care toată lumea s-a supus regimului totalitar. Noi am avut cea mai importantă mişcare de rezistenţă din munţi. De câte ori dau reluări la televiziune şi văd filmele, aproape că nu există film la care să nu plâng. A existat un rău mai mare decât al nostru, al celor care am răbdat de frig, foame şi nonlibertate: răul celor care au trăit în puşcării”(interviu Adevărul)

   INTERVIU Lucia Hossu-Longin, realizatoare TV: „Mi s-a spus că nu există demisie din presa de partid

Lucia Hossu-Longin, audiată ca martor în dosarul torţionarului Vişinescu: Morţii de la Penitenciarul Râmnicu Sărat erau aruncaţi lângă zidul unui cimitir

Lucia Hossu-Longin (n. 24 septembrie 1941, Brăila) este un regizor de televiziune și autoare română, cunoscută publicului din România prin reportajele din serialul „Memorialul Durerii” de la TVR, începând cu anul 1991. Până în anul 1980 a fost căsătorită cu scriitorul și ziaristul Valentin Hossu-Longin și are 2 copii, Teodor si Emilian. În prezent este căsătorită cu Dan Necșulea.

A absolvit Facultatea de Limba și Literatura Română în cadrul Universității din București. 

Înainte de Revoluție, a fost redactor la „Revista pădurilor“, la „Scânteia Tineretului“ de unde pleacă după 2 ani prin demisie și respectiv la secția de film și teatru a Televiziuii Române.

Este, de asemenea, autoare a altor filme documentare precum

"România versus Chang", "Cardinalul Iuliu Hossu și Marea Unire", "Zbor

deasupra unui cuib de oameni", "13 – 15 iunie 1990, Mineriada oră cu

oră", "Sebastian" și altele.

Între 1993-1996, a fost redactor șef al redacției Film Documentar al Studioului de Film al Societății Române de Televiziun.

Între 1996 și 2000 a fost membru în Consiliul de Administrație al Societății Române de Televiziune.

În 2009 publică la editura Humanitas cartea Față în față cu generalul Ion Mihai Pacepa, care conține singurul interviu oficial acordat de Ion Mihai Pacepa (realizat de Lucia Hossu-Longin alături de soțul Dan Necșulea între 26 și 28 februarie 2009, în Miami, SUA).

Este vicepreședinte al Fundația "Academia Civică", fundație care administrează Muzeul Memorial de la Sighet.

Este membră a Academiei Europene de Film, cu sediul în Germania.

Lucia Hossu-Longin a fost invitată în SUA de U.S. Information

Agency (USIA) pentru un stagiu profesional în domeniul filmului

documentar. Stagiul a cuprins contacte și programe cu televiziuni

naționale și private din New York, Washington, Chicago, San Francisco,

Los Angeles și Boston.

Cărți publicate

    2009 Față în față cu generalul Ion Mihai Pacepa.[1][2]

    2007, 2012 Memorialul durerii - o istorie care nu se învață la școală - ed. Humanitas

Filmografie

    1977 Efectul razelor gamma asupra anemonelor (TV) - (redactor)[3]

    1991 Trandafirul și coroana (TV) - (redactor)[3]

    1991 Memorialul Durerii (TV) - (regia, comentariul)[3]

    1991 Nunta (TV) - (regia)[3]

    1992 Ce zi frumoasă! (TV) - (redactor)[3]

    1992 Visul - Portret Liviu Ciulei - (regia, scenariul)[3]

    Le roi ne meurt pas / Regele nu moare - în memoria lui Eugen Ionesco - (regia)[3]

    1996 Ochii care nu se văd - (producator delegat, redactor)[3]

    1997 Toma - după 20 de ani (TV) - (producător)[3]

    1997 Peisaj după embargo (1997) - (producător)[3]

    1998 România versus Cheng - (regia)[3]

    1999 Evocare B.P. Hașdeu (1999) - (producator)[3]

    2000 Memorialul Bucureștilor - (regia)

    2005 Născuți la comandă - Decrețeii - (producător)[3][4]

    2007 Sa invingi prin iubire - (realizator)[3]

    2009 Memorialul durerii - Seria neagră (Serial TV) - (regia, comentariul)[3]

    2009 Partizanii libertății (2009) - (producător)[3]

Premii

    Premiul Special al Uniunii Cineaștilor din România (U.C.I.N.)[5]

    1992 și 1993 (de două ori) Marele Premiu al Asociației Profesioniștilor de Televiziune din România (A.P.T.R.)[5]

    1996 Premiul "Speranța" al Societății Timișoara[5]

    1996 Premiul PNȚCD pentru un film biografic despre Corneliu Coposu[5]

    2000 Premiul pentru Memorie la Festivalul Internațional M.I.P.A. 2000, Spania (Muestra Internacional de Patrimonio Arquitectonico)[5]

    2003 Premiul pentru cel mai bun documentar, la Festivalul Internațional de la Carmona, pentru filmul „Memorialul Bucureștilor”[5]

    2003 Diploma și Medalia Jubiliară „Cardinal Iuliu Hossu” – acordate de Biserica Română Unită cu Roma pentru obiectivitate și curaj în promovarea adevărului prin jurnalism[5]

    2005 Premiul pentru Documentar al U.C.I.N., pentru filmul „Janny Holt” (ca producător)[5]

Note

    ^ Dan C. Mihăilescu - Un om care ne privește: Ion Mihai Pacepa, evz.ro, accesat 2009-09-19

    ^ Vlad Stoicescu - De ce a rămas România în zodia Securității, evz.ro, accesat 2009-09-19

     Lucia Hossu Longin, cinemagia.ro, accesat 2010-02-16

    ^ Filmul "Decrețeii" arată lipsa de solidaritate a bărbaților cu soțiile lor, 30 septembrie 2006, România liberă, accesat la 17 ianuarie 2011

     Lucia Hossu Longin, crimelecomunismului.ro, accesat 2010-02-15

Legături externe

    Lucia Hossu-Longin la crimelecomunismului.ro

    Lucia Hossu-Longin la 121.ro

    Lucia Hossu Longin: „Trăim într-o țară fără zîmbet“, 2 noiembrie 2010, Florina Tecuceanu, Adevărul

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Citiți și

Citeste mai mult:


INTERVIU Lucia Hossu-Longin, realizatoare TV: „Mi s-a spus că nu există demisie din presa de partid“

Cultură / Istorie

Citeste mai mult:


INTERVIU Lucia Hossu-Longin, realizatoare TV: „Mi s-a spus că nu există demisie din presa de partid“

Cultură / Istorie

adev.ro/pbdxi7

adev.ro/pbdxi7

  INTERVIU Lucia Hossu-Longin, realizatoare TV: „Mi s-a spus că nu există demisie din presa de partid

Lucia Hossu-Longin, audiată ca martor în dosarul torţionarului Vişinescu: Morţii de la Penitenciarul Râmnicu Sărat erau aruncaţi lângă zidul unui cimitir

Lucia Hossu-Longin,

audiată ca martor în dosarul torţionarului Vişinescu: Morţii de la

Penitenciarul Râmnicu Sărat erau aruncaţi lângă zidul unui cimitir


Citeste mai mult: adev.ro/pbclob

Lucia Hossu-Longin,

audiată ca martor în dosarul torţionarului Vişinescu: Morţii de la

Penitenciarul Râmnicu Sărat erau aruncaţi lângă zidul unui cimitir


Citeste mai mult: adev.ro/pbclob

Cultură / Istorie

INTERVIU Lucia Hossu-Longin, realizatoare TV: „Mi s-a spus că nu există demisie din presa de partid“


Citeste mai mult: adev.ro/pbdxi7

Astăzi acest profesionist excepțional împlinește o frumoasă vârstă

La mulți ani, Lucia Hossu-Longin!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.