Educație

Astăzi despre poetul Grigore Vieru: „Dacă visul unora a fost să ajungă în Cosmos, eu viața întreagă am visat să trec Prutul”

Ziarul de Vrancea
13 feb 2021 1569 vizualizări

Grigore Vieru (n. 14 februarie 1935, Pererîta, județul Hotin, Regatul României - d. 18 ianuarie 2009, Chișinău, Republica Moldova) a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române.

În 1973 Grigore Vieru trece Prutul în cadrul unei delegații de scriitori sovietici. Participă la întâlnirea cu redactorii revistei „Secolul 20”: Dan Hăulică, Ștefan Augustin Doinaș, Ioanichie Olteanu, Geo Șerban, Tatiana Nicolescu. Vizitează, la rugămintea sa, mănăstirile Putna, Voroneț, Sucevița, Dragomirna, Văratec. Se întoarce la Chișinău cu un sac de cărți. Mai târziu poetul face următoarea mărturisire:
„Dacă visul unora a fost să ajungă în Cosmos, eu viața întreagă am visat să trec Prutul”

Grigore Vieru s-a născut pe 14 februarie 1935, în satul Pererîta, în familia lui Pavel și Eudochia Vieru, născută Didic. A absolvit școala de 7 clase din satul natal, în anul 1950, după care urmează școala medie din orașul Lipcani, pe care o termină în 1953.

În anul 1957 debutează editorial (fiind student) cu o plachetă de versuri pentru copii, Alarma, apreciată de critica literară. În 1958 a absolvit Institutul Pedagogic „Ion Creangă” din Chișinău, facultatea Filologie și Istorie. Se angajează ca redactor la redacția numită revista pentru copii „Scînteia Leninistă”, actualmente „Noi”, și ziarul "Tînărul leninist", actualmente "Florile Dalbe" .

La 8 iunie 1960 se căsătorește cu Raisa Nacu, profesoară de limba română și latină și se angajează ca redactor la revista „Nistru”, actualmente „Basarabia”, publicație a Uniunii Scriitorilor din Moldova. Între anii 1960–1963 este redactor la editura „Cartea Moldovenească”.

A fost un oaspete des al „Căsuței Poeziei” din satul Cociulia, raionul Cantemir. Tot aici scrie celebra carte pentru preșcolari „Albinuța”.

Anul 1968 aduce o cotitură în destinul poetului, consemnată de volumul de versuri lirice Numele tău, cu o prefață de Ion Druță. Cartea este apreciată de critica literară drept cea mai originală apariție poetică. În chiar anul apariției devine obiect de studiu la cursurile universitare de literatură națională contemporană. Trei poeme din volum sunt intitulate: Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Brâncuși, iar alte două sunt închinate lui Nicolae Labiș și Marin Sorescu. Asemenea dedicații apar pentru prima oară în lirica basarabeană postbelică.

Grigore Vieru, Ion Vatamanu și Serafim Saka în anii '70.

Grigore Vieru a fost membru PCUS din anul 1971.

În 1973 Grigore Vieru trece Prutul în cadrul unei delegații de scriitori sovietici. Participă la întâlnirea cu redactorii revistei „Secolul 20”: Dan Hăulică, Ștefan Augustin Doinaș, Ioanichie Olteanu, Geo Șerban, Tatiana Nicolescu. Vizitează, la rugămintea sa, mănăstirile Putna, Voroneț, Sucevița, Dragomirna, Văratec. Se întoarce la Chișinău cu un sac de cărți. Mai târziu poetul face următoarea mărturisire:

„Dacă visul unora a fost să ajungă în Cosmos, eu viața întreagă am visat să trec Prutul”

În anul 1974 scriitorul Zaharia Stancu, președintele Uniunii Scriitorilor din România, îi face o invitație oficială din partea societății Uniunii, căreia poetul îi dă curs. Vizitează Transilvania, însoțit de poetul Radu Cârneci. În 1977, iarăși la invitația Uniunii Scriitorilor din România vizitează, împreună cu soția, mai multe orașe din România: București, Constanța, Cluj-Napoca, Iași.

În 1988 i se acordă cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii: Diploma de Onoare Andersen.

La sfârșitul anilor '80, Grigore Vieru se găsește în prima linie a Mișcării de Eliberare Națională din Basarabia, textele sale (inclusiv cântecele pe versurile sale) având un mare rol în deșteptarea conștiinței naționale a românilor din Basarabia. Vieru a fost unul dintre fondatorii Frontului Popular din Moldova și se află printre organizatorii și conducătorii Marii Adunări Naționale din 27 august 1989. A participat activ la dezbaterile sesiunii a XIII-a a Sovietului Suprem din RSSM în care se votează limba română ca limbă oficială și trecerea la grafia latină.

Deces

Pe 16 ianuarie 2009 Vieru a suferit un grav accident de circulație și a fost internat la Spitalul de Urgență din Chișinău. Grigore Vieru s-a aflat într-o stare critică cu politraumatism, traumatism cranio-cerebral închis, contuzie cerebrală, traumatism toracic închis, contuzia cordului și a plămânilor și contuzia organelor abdominale, având șanse minime de supraviețuire.[2] Accidentul rutier a avut loc în noaptea de 15 spre 16 ianuarie, ora 01:30 pe traseul R-3 Chișinău–Hîncești–Cimișlia–Basarabeasca.[3] La volanul autoturismului se afla Gheorghe Munteanu, artist emerit al Republicii Moldova și director adjunct al Ansamblului de dansuri populare „Joc” din Chișinău, aflat într-o stare mai ușoară.[2]

A încetat din viață pe data de 18 ianuarie a aceluiași an, la exact două zile după accident în Spitalul de Urgență din Chișinău, în urma unui stop cardiac din care nu a mai putut fi resuscitat.[4][5]

Posteritate

Plăcuța de pe Bulevardul Grigore Vieru din Chișinău

Grigore Vieru a fost înmormântat pe 20 ianuarie 2009 la Chișinău, în cimitirul central din strada Armeană. La înmormântare au asistat câteva zeci de mii de oameni, diviziile lui Grigore Vieru, cum le-a denumit profesorul Dan Dungaciu într-un articol.[6] Chișinăul nu mai cunoscuse funeralii de asemenea proporții de la înmormântarea soților Doina și Ion Aldea Teodorovici. Ziua de 20 ianuarie 2009 a fost declarată zi de doliu în Republica Moldova, la ora 10:00 întreaga republică ținând un moment de reculegere.

Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce[7].

Câteva școli din Republica Moldova, un bulevard din Chișinău și o stradă din Iași poartă numele lui Grigore Vieru.[8] Pe 11 februarie 2010, cu trei zile înainte de ziua sa de naștere, a fost instalat bustul poetului în Aleea Clasicilor.[9] De asemenea, o stradă din Buzău îi poartă numele.[10]

Momente din viața lui Vieru

    Acest articol sau această secțiune este sub formă de listă și trebuie rescris sub formă de text format din fraze legate.

[[wiki]]

    Acest articol sau această secțiune nu este în formatul standard.

Ștergeți eticheta la încheierea standardizării.

Acest articol a fost etichetat în iulie 2020

Bustul lui Grigore Vieru, dezvelit duminică 23 ianuarie 2011 în Parcul Herăstrău din București.

Sculptor: Răzvan Paul Mihăiescu.[11]

    În volumul de poezii pentru copii Trei iezi, ieșit de sub tipar în 1970, se găsea și poezia Curcubeul, în care Vieru, prin metafora curcubeului cu trei culori, elogia drapelul tuturor românilor. Peste câteva zile de la difuzare, cenzura sovietică a retras cartea din librării, dând-o la topit, iar autorul a fost acuzat de diversiune.[12]

    Tot în 1970, apare și Abecedarul, elaborat de Vieru în colaborare cu scriitorul Spiridon Vangheli. De pe acest manual, modificat întrucâtva de-a lungul timpului, învață și astazi micii basarabeni în clasa I. În 1989, tot Vieru și Vangheli au realizat varianta în grafie latină a Abecedarului.

    Vieru a scris, printre multe altele, versurile pentru coloana sonoră a filmului cu desene animate Maria Mirabela, iar poezia lui Vieru Dragă Otee a fost pusă pe muzică și interpretată de Iurie Sadovnic. Ulterior, piesa a fost preluată și de Zdob si Zdub.

    În 1988 în ziarul Literatura și arta din Chișinău a apărut primul text cu grafie latină din Basarabia postbelică. Autor - Grigore Vieru.[13]

    În iunie 1989, obținând aprobarea autorităților sovietice de a publica săptămânalul Literatura și arta în grafie latină, redactorii ziarului s-au pomenit că în toată Moldova Sovietică nu există nicio mașină de scris cu litere latine, în afară de cea de la Academia de Științe din RSSM și de una aparținând profesorului Iulius Popa de la Bălți. În aceste condiții, Grigore Vieru și redactorul-șef de la Literatura și arta, Nicolae Dabija, merg la București pentru a obține o mașină de scris pentru ziar. Autoritățile române tărăgănează răspunsul, iar anticariatul din care puteau să cumpere o astfel de mașină este închis în acele zile din motive tehnice. Vieru și Dabija sunt ajutați însă de preotul Vasile Țepordei, care le aduce la gară o pungă în care se află cele 31 de semne metalice ale alfabetului latin, tăiate de acesta din propria mașină de scris. La Chișinău, semnele latine sunt sudate la o mașină de scris în locul celor chirilice, astfel că Literatura și arta devine primul ziar din Basarabia care începe să iasă sistematic în grafie latină.

    În 1994 neo-comuniștii din Partidul Democrat Agrar, ajunși la putere în Moldova, renunță la imnul de stat Deșteaptă-te, române și le propun poetului Grigore Vieru și compozitorului Eugen Doga să compună versurile și, respectiv, muzica pentru un nou imn. Ambii refuză. Grigore Vieru scrie în Literatura și arta următoarele:

Cquote2.svg     Dreptatea istorică va blestema poeții și compozitorii care vor îndrăzni să ridice mâna asupra Imnului Național Deșteaptă-te, române, cocoțându-se ei în locul strălucirii și necesității lui istorice.     Cquote2.png

[14]

    În 1964 Vieru publică în revista Nistru poemul Legământ, dedicat lui Mihai Eminescu. Poemul începe cu versurile:

Cquote2.svg     Știu: cândva, la miez de noapte,/ Ori la răsărit de Soare,/ Stinge-mi-s-or ochii mie/ Tot deasupra cărții Sale.     Cquote2.png

    După 45 de ani, poetul moare în urma unui accident de mașină, care are loc în noaptea de pe 15 spre 16 ianuarie 2009, la întoarcerea de la o ceremonie de omagiere a lui Eminescu.

    Epitaful pe care și l-a ales Vieru:[15]

Cquote2.svg     Sunt iarbă. Mai simplu nu pot fi.     Cquote2.png

Grigore Vieru, pictat de Paul Mecet

Operă

    1957 - Alarma (versuri pentru copii)

    1958 - Muzicuțe (versuri pentru copii)

    1961 - Făt-Frumos curcubeul și Bună ziua, fulgilor! la editura „Cartea Moldovenească”

    1963 - Mulțumim pentru pace (versuri) și Făgurași' (versuri, povestiri și cântece).

    1964 - Revista „Nistru” publică poemul Legământ, dedicat poetului nepereche Mihai Eminescu.

    1965 - Versuri pentru cititorii de toate vârstele, prefațat de Ion Druță pentru care i se acordă Premiul Republican al Comsomolului în domeniul literaturii pentru copii și tineret (1967).

    1967 - Poezii de seama voastră (editura „Lumina”)

    1968 - Bărbații Moldovei, cu o dedicație pentru „naționalistul” Nicolae Testimițeanu (revista „Nistru”). Întregul tiraj este oprit, dedicația scoasă.

    1969 - Duminica cuvintelor la editura „Lumina” cu ilustrații de Igor Vieru, o carte mult îndrăgită de preșcolari, care a devenit prezentă în orice grădiniță de copii.

    1970 - Abecedarul (editura „Lumina”) — în colaborare cu Spiridon Vangheli și pictorul Igor Vieru)

    1972 - Trei iezi

    1974 - Aproape (versuri lirice, cu ilustrații color de Isai Cârmu)

    1975 - Mama (editura „Lumina” — carte pentru cei mici, ilustrată de Igor Vieru)

    1976 - Un verde ne vede! (editura „Lumina” — volum pentru care poetului i se decernează Premiul de Stat al Republicii Moldova (1978).

    1989 - Metafore albastre - Сини метафори - (editura „Narodna cultura”, Sofia — în colecția Globus poetic, traducere în limba bulgară de Ognean Stamboliev.

    2010 - Mi-e dor de piatră - Жал ми е за камъка[16] - еd. Avangardprint, Bulgaria - traducere în bulgară și prefață de Ognean Stamboliev - 100 poezii

Este prezent în:

    Streiflicht – Eine Auswahl zeitgenössischer rumänischer Lyrik (81 rumänische Autoren), - "Lumina piezișă", antologie bilingvă cuprinzând 81 de autori români în traducerea lui Christian W. Schenk, Dionysos Verlag 1994, ISBN 3980387119

Ca textier

    Maria Mirabela

    Dragă Otee

    Pentru Ea

    Răsai

    Eminescu

    La mănăstirea Căpriana (Clopotul Învierii)

    Lăsați-ne în legea noastră

    Două lacrimi gemene (Chișinău și București)

    O serenadă

    Melancolie

    Ultima oră

    Reaprindeți candela

    Mi-e dor de tine, mamă

    Codrul e frumos cu floare

Mulți compozitori basarabeni se inspirau de poezia lui Grigore Vieru (culegeri de cântece "Poftim de intrați", "Cine crede" ș.a.). Grigore Vieru însuși a fost autor al unor melodii de cântece pentru copii ("Să crești mare" ș.a.), dar cea mai fecundă era colaborarea lui cu compozitoare Iulia Țibulschi (culegeri "Soare, soare", "Clopoțeii", "Stea-stea, logostea", "Ramule-neamule", "Cîntînd cu iubire" ș.a.).[necesită citare]

Prezențe în antologii

    Testament – Anthology of Modern Romanian Verse / Testament - Antologie de Poezie Română Modernă – Bilingual Edition English & Romanian – Daniel Ionita (editor and translator) with Eva Foster, Daniel Reynaud and Rochelle Bews – Minerva Publishing 2012 and 2015 (second edition) - ISBN 978-973-21-1006-5

    Testament - Anthology of Romanian Verse - American Edition - monolingual English language edition - Daniel Ionita (editor and principal translator) with Eva Foster, Daniel Reynaud and Rochelle Bews - Australian-Romanian Academy for Culture - 2017 - ISBN 978-0-9953502-0-5

    Basarabia Sufletului Meu / The Bessarabia of My Soul - o colecție de poezie din Republica Moldova - bilingvă Română și Engleză - Daniel Ioniță și Maria Tonu (editori); Daniel Ioniță (traducător principal) cu Eva Foster, Prof.Dr. Daniel Reynaud și Rochelle Bews (asistenți la traducere) - Editura MediaTon, Toronto, Canada - 2018 - ISBN 978-1-7751837-9-2

Vezi și

    Doina Aldea Teodorovici

    Ion Aldea Teodorovici

    Unirea Republicii Moldova cu România

Note

    ^ Membrii Academiei Române din 1866 până în prezent – V

    ^ a b „Imagini VIDEO cu mașina avariată în care se afla și Grigore Vieru. Poetul este într-o stare foarte gravă, cu multiple fracturi interne și are șanse minime de supraviețuire”. Unimedia. 16 ianuarie 2009. Accesat în 11 februarie 2010. Verificați datele pentru: |access-date=, |date= (ajutor)

    ^ „Starea poetului Grigore Vieru rămâne gravă, medici de la București sunt în drum spre Chișinău”. azi.md. 16 ianuarie 2009. Accesat în 11 februarie 2010. Verificați datele pentru: |access-date=, |date= (ajutor)

    ^ „Grigore Vieru a murit. Eminescu l-a chemat la ceruri. Ziua înmormântării, 20 ianuarie, a fost declarată zi de doliu național”. Unimedia. 18 ianuarie 2009. Accesat în 11 februarie 2010. Verificați datele pentru: |access-date=, |date= (ajutor)

    ^ „Poetul Grigore Vieru a decedat”. Mediafax. 18 ianuarie 2009. Accesat în 11 februarie 2010. Verificați datele pentru: |access-date=, |date= (ajutor)

    ^ „Dan Dungaciu, Diviziile lui Grigore Vieru”. România liberă. 23 ianuarie 2009. Accesat în 11 februarie 2010. Verificați datele pentru: |access-date=, |date= (ajutor)

    ^ „Grigore Vieru, decorat post-mortem”. Evenimentul zilei. 19 ianuarie 2009. Accesat în 11 februarie 2010. Verificați datele pentru: |access-date=, |date= (ajutor)

    ^ „Iașul are o stradă Grigore Vieru”. Bună ziua Iași. 1 septembrie 2009. Accesat în 11 februarie 2010. Verificați datele pentru: |access-date=, |date= (ajutor)

    ^ „Bustul lui Grigore Vieru va fi instalat la 12 februarie pe Aleea Clasicilor din Chișinău”. Unimedia. 10 februarie 2010. Accesat în 11 februarie 2010. Verificați datele pentru: |access-date=, |date= (ajutor)

    ^ Cotidianul.ro (on-line): O stradă din Buzău poartă numele Grigore Vieru

    ^ Un bust al lui Grigore Vieru la București

    ^ „Academicianul Grigore Vieru, poet basarabean (Biografie)”. Biserica.org. Accesat în 11 februarie 2010. Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)

    ^ „Editorial: Poetul Grigore Vieru s-a preschimbat în iarbă”. Realitatea românească. 18 ianuarie 2009. Accesat în 11 februarie 2010. Verificați datele pentru: |access-date=, |date= (ajutor)

    ^ Vieru, Grigore (2008). Taina care mă apără. Iași: Ed. Princeps Edit. pp. 22–23.

    ^ Vieru, Grigore (2008). Taina care mă apără. Iași: Ed. Princeps Edit. pp. 683 și urm.

    ^ În limba bulgară, în text. Se citește: [Jal mi e za kamăka]

Lectură suplimentară

    Tudor Țopa. Condamnați la zbucium. Chișinău. Ed. Universul, 2003.

    Petru Soltan (colectiv). Calendar Național, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Ed. 1995, 2010

    Tudor Țopa. Voievozii inspirației. Chișinău, 2007, p. 256–262.

    Grigore Vieru. Taina care mă apără, Iași, Ed. Princeps Edit. 2008.

    A.M. Prohorov (gl. red), Sovetskii Ențiklopediceskii Slovari, M., Gl. red. Sovetskoi ențiklopedii, 1981 (în rusă)

    Vieru Grigore// Enciclopedia sovietică moldovenească, vol.2, p. 37

    DEI Nume proprii, Ed. Cartier, Chișinău-București, 2004

    Literatura și Arta Moldovei, Enciclopedie, Chișinău, Red. ESM., 1985

    Bol'șoi Rossiiskii Entsiklopediceskii Slovar,Moscova, Ed."Drofa",2009

    Vieru Grigore//Enciclopedia Universală Britannica, B.-Ch, Ed. Litera, 2010, vol.16, p. 124

Legături externe

Wikisursă

La Wikisursă există texte originale legate de Grigore Vieru

Commons

Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Grigore Vieru

    Grigore Vieru - monument virtual

    Biografie, biserica.org

    Alex Găină: Alecu Ivan Ghilia și Grigore Vieru, agonia.ro

    Valerian Ciobanu-Vieru: Pe cer a mai urcat o stea, poezie.ro

    Cerul și frații, 16 februarie 2009, Daniela Cârlea Șontică, Jurnalul Național

    Legământul peste moarte cu neamul său, 19 ianuarie 2009, Doinel Tronaru, Evenimentul zilei

    Grigore Vieru - Când sunt adevărați, poeții nu au moarte, 19 ianuarie 2009, Roxana Ioana Ancuta, Oana-Maria Baltoc, Maria Sarbu, Jurnalul Național

    VITRALII/ Cu Grigore Vieru, la Paris, 3 februarie 2010, Ion Andreita, Ziarul de Duminică

    Deschidea inimi, 16 februarie 2009, Mihai Stirbu, Jurnalul Național

    Resursa lui fundamentală era omenia, 16 februarie 2009, Daniela Cârlea Șontică, Jurnalul Național

    Doliu în poezia românească, 20 ianuarie 2009, Oana Rusu, Ziarul Lumina

    La moartea lui Grigore Vieru, Alecu Renita, Formula AS - anul 2009, numărul 853

    GRIGORE VIERU - Evocare de NICOLAE DABIJA, Nicolae Dabija, Formula AS - anul 2011, numărul 958

Eseuri

    Cărțile lui Grigore Vieru -- web site-ul editurii Cartier, eseu de Gheorghe Erizanu

    Canonicul Vieru -- web site-ul editurii Cartier, eseu de Gheorghe Erizanu

Interviuri

    Grigore Vieru : Femeia este al cincilea anotimp, 2 aprilie 2010, Constantin Preda, Revista Tango

    Interviu cu poetul Grigore Vieru, 25 iulie 2012, Stelian Gomboș, CrestinOrtodox.ro

    Poetul Grigore Vieru - Apologetul si Marturisitorul, 25 iulie 2012, Stelian Gomboș, CrestinOrtodox.ro

    [1] Un interviu de Cleopatra Lorințiu cu poetul Grigore Vieru, Băile Herculane, 1995

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.