Educație

Astăzi despre Marin Preda - În ziua morţii sale Marin Preda era aşteptat la Focşani

Ziarul de Vrancea
15 mai 2020 3856 vizualizări

În ziua de 16 mai 1980, la orele 11.00, marele scriitor Marin Preda era aşteptat la Focşani pentru o întâlnire cu cititorii în foaierul Teatrului Municipal, în timp ce o altă întâlnire era programată la librăria „Mioriţa” la orele 13.00.

De asemenea, a doua zi, sâmbătă, 17 mai, scriitorul avea programat un dialog cu muncitorii de la Intreprinderea Vinexport din Focşani. Cunoscutul său roman „Cel mai iubit dintre pământeni” tocmai văzuse lumina tiparului. Vizita scriitorului la Focşani avea loc în cadrul Festivalului Artelor „Mioriţa”, care s-a desfăşurat pe parcursul întregii luni mai în urbea noastră. La nici una dintre aceste întâlniri Marin Preda nu a mai ajuns. Printre cei care îl aşteptau la Focşani se număra şi scriitorul focşănean Gheorghe Neagu, care urma să dicute cu acesta despre cele două manuscrise ale sale pe care le lăsase la redacţia lui Marin Preda. Când scriitorul, aşteptat să lanseze „Cel mai iubit dintre pământeni”, a început să se lase aşteptat, la Focşani s-a creeat agitaţie. „Am dat telefon la doamna Lungianu de la Editura „Cartea Românească” şi aceasta plângea în hohote, strigând „A murit maestrul!” A trebuit să le spunem oamenilor cu francheţe că Marin Preda murise”, îşi aminteşte scriitorul vrâncean Gheorghe Neagu. „A fost un tip necăjit şi trist, a avut o presiune foarte mare asupra lui....dar cred că astăzi ar fi fost şi mai nefericit, pentru că nu ar fi avut cum să trăiască de pe urma propriilor cărţi”, este de părere Gheorghe Neagu.

 

Unii cred că a fost lichitat de Securitate

 

Decesul scriitorului este marcat în presa locală printr-un simplu articol, „In memoriam – Marin Preda” scris de colegul de breaslă Florin Muscalu, în ziarul „Milcovul” din 24 mai 1980. Reporterii nostri au gasit articolul (vezi facsimil) in colectia ziarului Millcovul de la Biblioteca Judeteana din Focsani. În cronica manifestărilor de la finele lunii nu se făcea nici o referire la acest eveniment trist. Marin Preda a fost un opozant al regimului comunist, mai multe voci confirmând că scriitorul i-ar fi spus în anii '70 dictatorului Nicolae Ceauşescu:  „Dacă vreţi să introduceţi realismul socialist, eu, Marin Preda, mă sinucid”. Ultimul său roman, lansat în 1980, „Cel mai iubit dintre pământeni”, este considerat o critică violentă a comunismului. După câteva săptămâni pe piaţă, romanul a fost retras din biblioteci şi librării. Pe16 mai 1980, scriitorul a fost găsit mort în camera sa din vila de creaţie a scriitorilor din Palatul Mogoşoaia. Deşi expertiza medico-legală stabileşte că moartea „s-a datorat asfixiei mecanice prin astuparea orificiilor cu un corp moale, posibil lenjerie de pat, în condiţiile unei come etilice”, nu puţini sunt cei care sunt convinşi că Securitatea l-a omorât pe Marin Preda, după ce acesta devenise un scriitor incomod pentru regim, greu de controlat. (Dana LEPĂDATU)

Text republiocat din ediția 15.05 2015


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Petru, acum 3262 zile, 4 ore, 3 minute, 20 secunde
Da, stiam. Lucram la Tipografia Focsani, de fapt singura unitate de profil, si asteptam un interviu cu Marin Preda spre publicare in Revista Noastra, coordonata de regretatul prof. Petrache Dima. citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.