Educație

Astăzi despre Ilie Ilașcu

Ziarul de Vrancea
29 iul 2019 3811 vizualizări

Ilie Ilașcu (n. 30 iulie 1952, Taxobeni, Fălești, Moldova) este un politician român moldovean, deputat în Parlamentul Republicii Moldova în două legislaturi (1994-1998) și (1998-2000), senator în Parlamentul României (2000-2004) și (2004-2008) ales pe listele PRM și deținut politic al regimului separatist din stânga Nistrului (1992-2001). În perioada 2001-2008 a fost membru titular al Adunării Parlamentare al Consiliului Europei din partea delegației României.

Este unul din fondatorii Mișcării de Eliberare Națională din Basarabia (1988-1992). Președinte al Frontului Popular din Moldova - Filiala Tiraspol (1989-1992, an când a fost lichidată de forțele separatiste). Participant la luptele armate de la Nistru (1992), în calitate de comandant al unor trupe militare cu destinație specială ale Ministerului Securității Naționale din Republica Moldova. Ulterior a fost deținut politic al regimului de la Tiraspol (1992-2001), condamnat la moarte (1993) de către o instanță neconstituțională subordonată politic Moscovei. În rezultatul presiunilor politice efectuate asupra autorităților Federației Ruse, de către comunitatea internațională, și îndeosebi de conducerea APCE și UE, la 5 mai 2001 Ilie Ilașcu este transferat la Chișinău și predat serviciilor secrete ale Republicii Moldova și României. Multe din activitățile sale politice de la Tiraspol și îndeosebi activitatea sa în perioada de război, nu se cunosc. Însă despre unele se cunoaște foarte puțin doar din sursele militare rusești, că Ilașcu și unitatea sa specială luptând în spatele frontului a adus mari pierderi Armatei a 14 Rusești și bandelor de cazaci veniți să lupte în Transnistria contra moldovenilor.

Recunoștință

În data de 2 august 2010 membrii "Grupului Ilașcu" au fost decorați de președintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, cu "Ordinul Republicii".[1]

Activitate parlamentară

Ile Ilașcu a fost ales ca senator pe listele PRM în legislatura 2000-2004 și legislatura 2004-2008.

În legislatura 2000-2004, Ilie Ilașcu a fost membru în grupul prlamentar de prietenie cu Federația Rusă. Ilie Ilașcu a avut 77 luări de cuvânt în ședințe parlamentare și a fost membru în comisia pentru sănătate publică (din mai 2001) - Președinte și în comisia pentru drepturile omului, culte și minorități (până în mai 2001). Ilie Ilașcu a fost membru în delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

În legislatura 2004-2008, Ilie Ilașcu a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Federația Rusă, Statele Unite Mexicane, Japonia și Mongolia. Ilie Ilașcu a avut 23 de luări de cuvânt în ședințe parlamentare, a inițiat 63 de propuneri legislative din care 1 a fost promulgată lege. Ilie Ilașcu a fost membru în următoarele comisii:

    Comisia pentru sănătate publică (din iun. 2005) - Secretar (până în dec. 2006);

    Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională (până în iun. 2005);

    Comisia de anchetă pentru investigarea afirmațiilor cu privire la existența unor centre de detenție ale CIA sau a unor zboruri ale avioanelor închiriate de CIA pe teritoriul României.

Referințe

    ^ Decorații pentru "Grupul Ilașcu", în Jurnalul.ro, 2 august 2010

Legături externe

Commons

Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Ilie Ilașcu

    Personalități - Despre Ilie Ilașcu

    Eroul Ilie Ilașcu, dat afară din casă de guvernul român, 18 ianuarie 2013, Ion Preasca, Adevărul

    Video cu Ilie Ilașcu - Interviu telefonic cu Ilie Ilașcu despre evenimentele din Chișinău (în ziua de 7 aprilie 2009)

    US Department of State - Moldova, Country Reports on Human Rights Practices - 2000

 

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.