Timp Liber

Astăzi despre: Cel mai complex chirurg român al epocii sale: Dan Setlacec format la școala Grigore T. Popa și a chirurgilor Amza Jianu, Nicolae Hortolomei și Ion Juvara. Chirirgul care a abordat toată gama intervențiilor cunoscute în chirurgia generală

Ziarul de Vrancea
2 oct 2023 3350 vizualizări

Dan Setlacec (n. 2 octombrie 1921, București – d. 23 iulie 2009, București) a fost un medic român, profesor de chirurgie la Facultatea de Medicină din București.

Prof. dr. doc. Dan Setlacec a fost cel care a efectuat primele intervenţii chirurgicale pentru stenoza mitrală din România, mai întâi prin toracotomie stângă, apoi prin toracotomie dreaptă. Totodată, a abordat cu mult curaj defectele congenitale cardiace, utilizând mai întâi Chirurgia pe cord închis.Din punctul de vedere al tehnicilor chirurgicale, au fost descrise metode originale, de care a rămas legat numele profesorului: operaţia Patey modificată, abordul toracic al cancerului de polsuperior gastric, abordul transpe­ritoneal pentru suprare­nal ectomie bilaterală etc

Din 1964, profesorului Dan Setlacec i s-a încredinţat conducerea Clinicii de Chirurgie generală, din care mai făceau parte Dan Gerota (mutat ulterior la Spitalul Griviţa), Mihai Stăncescu, Nicu Florea Panait, Nicolae Enescu, Gheorghe Popa şi Andrei Popovici. De aici înainte şi până la sfârşitul carierei, profesorul Setlacec s-a dedicat acestui vast domeniu de activitate. Se poate spune, fără teama de a greşi, că profesorul Setlacec a fost cel mai complex chirurg general al epocii sale, întrucât a abordat cu succes, practic, toată gama intervenţiilor cunoscute în Chirurgia generală. Astfel, în Clinica pe care a construit-o începând din 1964 şi până în 1987 când s-a pensionat, s-au efectuat intervenţii pe glanda tiroidă, pe esofag, stomac, intestin subţire şi gros, rect, ficat, pancreas, glande suprarenale, retroperitoneu (în special pentru tumori), splină şi sistem port, glanda mamară, ovar. În nicio altă clinică chirurgicală din Românianu a fost abordată o gamă atât de largă de intervenţii chirurgicale şi cu un volum atât de mare (în fiecare an se efectuau peste 2.000 de intervenţii, în cea mai mare parte de Chirurgie majoră).(viata-medicala.ro)

 

 

Dan Setlacec s-a născut la 2 octombrie 1921 în București, fiind fiul lui Ion Setlacec, magistrat și fost președinte al Consiliului Legislativ al României. După absolvirea Liceului "Ion Neculce", a urmat cursurile Facultății de Medicină din București între anii 1940 și 1946. În anul 1949 a obținut titlul de doctor în medicină.

S-a orientat de timpuriu spre chirurgie, efectuând în anii 1943-1949 stagii în clinicile chirurgicale ca extern și intern prin concurs. În anul 1949 și-a început cariera în învățământul superior, fiind numit preparator la clinica chirurgicală a Spitalului Colțea condusă de profesorul Nicolae Hortolomei. Încă din 1953, Dan Setlacec a fost inclus în echipa de chirurgie cardiacă (disciplină chirurgicală în plină dezvoltare pe atunci) condusă de prof. Hortolomei.

A parcurs treptat toate treptele activității didactice. Începând din anul 1960 a lucrat în clinica chirurgicală de la Spitalul Fundeni din București unde, în anul 1964, a fost numit profesor titular și director al clinicii de chirurgie generală, pe care a condus-o până la pensionarea sa în anul 1987.

Dan Setlacec a fost cel care a efectuat primele intervenții chirurgicale pentru stenoza mitrală în România. Totodată a abordat tratamentul chirurgical al defectelor cardiace congenitale, punând la punct împreună cu anestezistul George Litarczek metoda hipotermiei controlate, ceea ce i-a permis să efectueze intervenții pe cord deschis. Ulterior s-a preocupat de chirurgia viscerală, oncologică și endocrinologică.

Dan Setlacec a fost cel mai complex chirurg al epocii sale, întrucât a abordat, practic, toată gama intervențiilor cunoscute în chirurgia generală. Astfel, în clinica condusă de el s-au efectuat intervenții pe glanda tiroidă, pe esofag, stomac, intestin subțire și gros, rect, ficat, pancreas, glande suprarenale, splină și sistem port, glandă mamară, ovar. În fiecare an se efectuau peste 2.000 de intervenții chirurgicale, în cea mai mare parte de chirurgie majoră.

Contribuțiile teoretice ale lui Dan Setlacec și ale școlii pe care a format-o au fost numeroase. Ele s-au concretizat prin comunicări la simpozioane și congrese, dar și prin numeroase lucrări publicate în revistele de specialitate. A inaugurat, în cadrul Editurii Medicale, seria intitulată „Studii clinico-chirurgicale”. Numele lui Dan Setlacec rămâne legat de inițierea și dezvoltarea unor tehnici chirurgicale originale: operația Patey modificată, abordul toracic al cancerului de pol superior gastric, abordul transperitoneal pentru suprarenalectomie bilaterală etc.

În anul 2000 i s-a decernat Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Mare Cruce „pentru servicii deosebite aduse la apărarea sănătății publice și pentru rezultate remarcabile în domeniul cercetării medicale”.

Dan Setlacec s-a stins din viață la 23 iulie 2009, în locuința sa din București.

Publicații: tratate și monografii

•    contribuții în Tratatul de Chirurgie (1956, 1974, 1986), sub redacția lui Nicolae Hortolomei și Ion Țurai

•    contribuții în Tratatul de Chirurgie ginecologică (1957, 1981)

•    Resuscitarea respiratorie cardiacă (1963)

•    Tumorile căilor biliare extrahepatice (1964) - împreună cu Marian Ionescu

•    Tehnici chirurgicale (1984, 1989)

•    Patologia chirurgicală a glandelor suprarenale (1986) - împreună cu E. Proca

•    Tumorile retroperitoneale (1986) - împreună cu E. Proca și C. Popa

•    Hipertensiunea portală presinusoidală (1987)

•    Complicații severe post-apendicectomie (1994) - împreună cu I. Aschie

Din anul 1992 s-a ocupat de istoria medicinei românești, publicând monografia Medicina românească - medicină europeană, în două volume: vol. I 1859-1916, vol. II 1918-1940 (Ed. Humanitas, București, 1995).

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.