Educație

Astăzi a început Bacalaureatul 2019, cu proba competenţelor la limba română

Ziarul de Vrancea
3 iun 2019 1728 vizualizări

 135.655 de absolvenţi de liceu din întreaga țară, din care 2400 din Vrancea, s-au înscris pentru sesiunea iunie-iulie 2019 a examenului de bacalaureat 

"Conform situaţiei centralizate, 135.655 de absolvenţi de liceu (116.037 din promoţia curentă şi 19.618 din seriile anterioare*) s-au înscris pentru a susţine examenul naţional de Bacalaureat 2019 în prima sesiune, care începe luni, 3 iunie, cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A). Potrivit calendarului aprobat prin ordin de ministru, proba va continua în data de 4 iunie şi va fi urmată de evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (5 - 6 iunie)", anunţă Ministerul Educaţiei.

În zilele de 7, 10 şi 11 iunie este programată evaluarea competenţelor digitale (proba D), iar în perioada 12-13 iunie se va desfăşura evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C). 

Subiectele pentru probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română şi în limba maternă sunt elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi cuprind texte literare şi nonliterare, funcţionale şi nonfuncţionale, cu un grad de complexitate care permite tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute. 

Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română/limba maternă nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional: experimentat, avansat şi mediu. În situaţia în care un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, se consideră că acesta nu a susţinut proba.

Probele sunt monitorizate audio-video. Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.

Reprezentanţii instituţiilor mass-media au acces în unităţile de învăţământ liceal care organizează probe de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale sau în centrele de examen numai cu avizul preşedintelui comisiei şi însoţiţi de un membru al comisiei, exclusiv înainte de începerea sau după încheierea probelor. Pentru realizarea materialelor specifice (înregistrări/fotografii/preluări de imagini etc.) este necesar acceptul persoanelor care apar în acele materiale.

Probele scrise ale examenului naţional de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2019, încep luni, 1 iulie, cu examenul la Limba şi literatura română. Proba la Limba si literatura maternă este programată marţi, 2 iulie, iar proba obligatorie a profilului, miercuri, 3 iulie. Ultima probă scrisă - cea la alegere a profilului şi specializării - se va desfăşura joi, 4 iulie.

Afişarea primelor rezultate este programată pentru data de 8 iulie şi este urmată de depunerea eventualelor contestaţiilor. Între 9 şi 12 iulie vor fi soluţionate eventualele contestaţii, în timp ce afişarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 13 iulie.

Examenul naţional de Bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii de liceu care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor, au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea, respectiv au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise.

Sursa:.news.ro

În județul Vrancea, sunt aşteptaţi să susțină examenul de Bacalaureat aproximativ 2.400 de absolvenţi ai claselor a XII-a și a XIII-a.

Pentru probele scrise din sesiunea iunie-iulie 2019, unităţile de învăţământ liceal sunt repartizate în județul Vrancea la 8 centre de examen:

1. Colegiul Naţional “Unirea” Focşani:

– Colegiul Naţional “Unirea” Focşani – profil Teoretic-Real, Umanist;

– Liceul cu Program Sportiv Focşani – profil Vocaţional, Umanist.

2. Colegiul Naţional ”Alexandru Ioan Cuza” Focşani:

– Colegiul Naţional ”Alexandru Ioan Cuza” Focşani – profil Teoretic-Real, Umanist;

– Liceul de Artă ”Gh. Tattarescu” Focşani – profil Vocaţional;

– Colegiul Tehnic “Valeriu D. Cotea” Focşani – profil Teoretic/ Umanist.

3. Colegiul Tehnic “Edmond Nicolau” Focşani:

– Colegiul Tehnic “Edmond Nicolau” Focşani – profil Teoretic – Real, Tehnologic -Tehnic;

– Liceul Tehnologic G.G.Longinescu Focşani – profil Tehnologic/ Servicii;

– Liceul Tehnologic G.G. Longinescu Focşani – profil Teoretic/ Umanist;

– Liceul Teoretic “Duiliu Zamfirescu” Odobeşti – profil Teoretic/ Real, Umanist;

– Liceul Tehnologic Odobeşti – profil Tehnologic/ Resurse naturale şi protecţia mediului, Servicii.

4. Colegiul Tehnic “Ion Mincu” Focşani:

– Colegiul Tehnic “Ion Mincu” Focşani – profil Tehnologic;

– Liceul “Simion Mehedinţi” Vidra – profil Teoretic-Real, Umanist, Servicii;

– Liceul Teoretic “Ioan Slavici” Panciu – profil Teoretic-Real, Umanist, Tehnologic-Servicii.

5. Colegiul Naţional Pedagogic “Spiru Haret” Focşani:

– Colegiul Naţional Pedagogic “Spiru Haret” Focşani – profil Vocaţional Teoretic/ Umanist;

– Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă “Elena Doamna” Focşani – profil Teoretic-Real;

– Liceul Teoretic “Grigore Gheba” Dumitreşti – profil Teoretic/ Real/ Umanist.

6. Colegiul Economic “Mihail Kogălniceanu” Focşani:

– Colegiul Economic “Mihail Kogălniceanu” Focşani – profil Tehnologic/ Servicii;

– Liceul Tehnologic “Alexandru Ioan Cuza” Panciu – profil Tehnologic/ Servicii.

7. Colegiul Tehnic “Valeriu D. Cotea” Focşani:

– Colegiul Tehnic “Valeriu D. Cotea” Focşani – profil Tehnologic/ Tehnic, Resurse naturale şi protecţia mediului;

– Colegiul Tehnic Auto “Traian Vuia” Focşani – profil Tehnologic/ Tehnic;

– Liceul Tehnologic “Eremia Grigorescu” Mărăşeşti – profil Teoretic – Real, Tehnologic – Servicii, Resurse naturale;

– Colegiul Tehnic “Gh. Asachi” Focşani – profil Tehnologic/ Tehnic, Servicii.

8. Colegiul Naţional “Emil Botta” Adjud:

– Colegiul Naţional “Emil Botta” Adjud – profil Teoretic/ Real, Umanist;

– Colegiul Tehnic “Gh. Balş” Adjud – profil Tehnologic/ Resurse naturale şi protecţia mediului, Tehnic, Servicii.

Absolvenţii Liceului Tehnologic “G.G. Longinescu” Focşani, calificarea coafor stilist autorizată, au fost repartizaţi la Liceul Tehnologic “P. Rareş” Bîrlad, întrucât în judeţul Vrancea nu există calificare coafor stilist acreditată.

Centrul zonal de evaluare se va afla la Colegiul Tehnic Auto “Traian Vuia” Focşani. Preşedintele Comisiei judeţene de Bacalaureat este inspectorul şcolar general, profesor Dorin Cristea, iar vicepreşedinte inspectorul şcolar profesor Ion Ionaşcu.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Vrancea reamintesc absolvenților participanţi la examenul de Bacalaureat că nu au voie să intre în sălile de examen cu materiale (cărţi, articole, fiţuici) şi mijloace de comunicare electronică la distanţă, care ar conduce la rezolvarea subiectelor. Candidaţii surprinşi că au asupra lor asemenea materiale, vor fi eliminaţi din examen chiar dacă nu au fost folosite. Candidaţii eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă nu au voie să participe la următoarele 2 sesiuni ale examenului de Bacalaureat.

Pentru sesiunea august-septembrie 2019 a Bacalaureatului, înscrierile vor avea loc în perioada 15 – 19 iulie, 2019 iar pe 26 iulie 2019 va fi înscrierea candidaţilor care au promovat examenele de corigenţe.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.