Educație

Asociația Județeană a Profesorilor de Educație Fizică și Sport din Vrancea trage un semnal de alarmă: Educația fizică și sportul, în pericol!

Mihaela Vlădescu
10 aug 2022 2911 vizualizări

Profesorii de educație fizică și sport din județul Vrancea trag un semnal de alarmă asupra faptului că disciplina pe care o predau ar putea să dispară din planul cadru. Cluburile sportive școlare și palatele copiilor vor trece sub administrație locală, riscând închiderea lor. „Sănătatea copiilor va fi susținută cu...medicamente”, semnalează vrancenii. Asociația Profesorilor de Educație Fizică și Sport din Vrancea a demarat o campanie de strângere de semnături.

Educația fizică și sportul, în pericol! Ministerul Educației vrea să scoată această disciplină din obiectele obligatorii la școală. Profesorii vrânceni atrag atenția asupra consecințelor grave pentru sănătatea copiilor pe care le are aceasta măsură

Asociația Profesorilor de Educație Fizică și Sport din Vrancea trage un semnal de alarmă asupra pericolului în care se află Educația fizică și sportul în România. Schimbările anunțate recent de Ministerul Educației îngroapă atât Educația fizică cât și sportul în țara noastră, deși ministrul Cîmpeanu se declarase, la începutul anului, susținătorul introducerii în școli a mai multor ore de Educație fizică și sport. Lucrurile au luat o altă turnură, iar prin pachetul de legi propuse acum de Ministerul Educației, Educația fizică și sportul ies din trunchiul comun, adică vor fi studiate în școală nu ca disciplină obligatorie, ci ca opțional. Mai mult decât atât, Ministerul vrea să treacă toate cluburile sportive, cele care susțin performanța sportivă la nivel local și național, in subordinea administrațiilor locale. Tot la administrațiile locale se vrea să fie trecute și Palatele Copiilor. Profesorii de specialitate atrag atenția că odată trecute sub primării sau consilii județene, care și așa se plâng că nu au fonduri suficiente pentru a rezolva problemele comunității, cluburile sportive și palatele copiilor vor fi, cel mai probabil, închise.

Sănătatea, susținută cu....medicamente?

Scoaterea orelor de Educație fizică și sport din școală, atrag atenția cadrele de specialitate vrâncene, va avea consecințe grave asupra sănătății copiilor. „Cum este posibil ca educația fizică să nu mai fie disciplină școlară obligatorie? Este o decizie de o gravitate extremă!!!! Considerăm că această hotărâre echivalează cu un atac direct la sănătatea populației școlare din România! Lăsarea orelor de educație fizică și sport la latitudinea conducătorilor de unități școlare este extrem de periculoasă, deoarece ne-am putea trezi cu situația în care orele de educație fizică să ajungă să lipsească cu desăvârșire din programul săptămânal al elevilor, cu niște consecințe dezastruoase asupra stării generale de sănătate a acestora!”, se arată într-un document dat publicității de Asociația Profesorilor de Educație Fizică și Sport din Vrancea.

Toată lumea știe că sănătate se menține prin sport și alimentație, ori scoaterea orelor de educație fizică si sport din planul cadru va însemna menținerea sănătății prin...medicamente.

Școala este singurul loc unde toți elevii, indiferent de statut social, se pot dezvolta fizic armonios. Prin măsurile anunțate de Ministerul Educației, dreptul la dezvoltare fizică armonioasă și la sănătate al multor copii va fi compromis, mai atrag atenția profesorii de specialitate.

Campanie de strângere de semnături pentru susținerea Educației fizice și sportului

Asociația Profesorilor de Educației Fizică și Sport din Vrancea a început o campanie de strângere de semnături de la toate persoanele care au împlinit 18 ani, pentru susținerea menținerii Educației fizice și sportului ca disciplină obligatorie în școală dar și pentru mentinerea cluburilor sportive școlare în subordinea Ministerului Educației. Toți vrancenii, și nu numai, care doresc să susțină acest demers, pot lua legătura cu profesorii de educație fizică și sport și pot semna, tabelele cu semnături urmând să fie depuse la Ministrul Educației împreună cu un memoriu prin care se atrage atenția asupra măsurilor aberante pe care această instituție dorește să le ia.

Vrâncenii sunt pentru sănătatea copiilor prin Educație fizica și sport

Deja în mediul online reacțiile vrâncenilor sunt pentru menținerea Educației fizice și sportului în scoală, ca disciplină obligatorie. „Susțin Educația fizică și sportul ca disciplină obligatorie în toate școlile primare, generale și liceele din Romania!”, scrie Dragoș Bulancea pe pagina de facebook a profesorului Florin Eufrosie, unul dintre membri fondatori ai Asociatiei Profesorilor de Educatie Fizica si Sport din Vrancea.

Școala ar trebui să te învețe să te miști, să mănânci cum trebuie, să socializezi, să te exprimi și să iți gestionezi finanțele… în schimb tendința e să scoată oițe pe bandă rulantă, mai nou sclavi ai sistemului medical. În fiecare pauză publicitară la radio sau tv ai zeci de reclame la medicamente și sunt farmacii peste tot, decizia asta este o palmă peste ochi tare urâtă!”, consideră Eliza Sandu.

„Din păcate, sănătatea este foarte susținută cu „medicamente"! Sportul înseamnă sănătate ! Helloooooooo! Ne mai întindem și noi oasele dimineața, mai plimbăm și noi o bicicletă, mai respirăm și noi sănătos într un parc, într o pădure!? Pentru ora de Educație fizică și sport, nu m-aș fi gândit vreodată că cineva ar avea vreun semn de întrebare...sau chiar o interdicție... O petiție pentru susținere ca disciplină obligatorie”, scrie Florența Madalina.

„Lipsa oricărei politici publice naționale vizând sănătatea populației, bazată preponderent pe prevenție, duce inevitabil și la astfel de inepții! Celebrul dicton latin a fost uitat sau chiar necunoscut celor ce fac aceste propuneri. Fară ca o persoană să fie sănătoasă fizic, nu văd cum pot gândi autorii că vor obține sănătate psihică, performanță intelectuală și o eficiență și eficace investiție în actul de învățământ ... Cred că e necesar să-i petiționam și să ne exprimam dezacordul cu privire la această linie de gândire!”, consideră Dana Stan. ( M. VLADESCU)

 Iată, mai jos, documentul întocmit de Asociația Județeană a Profesorilor de Educație Fizica și Sport din Vrancea:

EDUCAȚIA FIZICĂ ȘI SPORTUL ÎN MARE PERICOL, ÎN URMA SCHIMBĂRILOR ANUNȚATE DE MINISTERUL EDUCATIEI

Confruntat cu probleme tot mai mari din 1989 încoace, domeniul Educației Fizice și Sportului intră într-o criză majoră, indusă tocmai de către cei care ar fi trebuit să ajute pentru ca situația să se schimbe în bine.

De la un an la altul, Educația Fizică și Sportul , domeniu zice-se prioritar, conform legii nr. 69/2000, coboară tot mai mult ștacheta, este tot mai puțin performant, confruntându-se cu o mulțime de situații:

  1. Scăderea numărului de ore de educație fizică  - la liceu și culminând cu noua decizie de a înlocui evaluarea prin notare cu ”ADMIS/RESPINS” si trecerea disciplinei educație fizică la CDȘ – caz unic în toată Europa și în lume, celmai probabil;

  2. Subfinanțarea crasă a sportului școlar românesc – la ora actuală competițiile sportive școlare  se desfășoară mai mult pe spatele profesorilor, părinților și elevilor. Ministerul nu alocă nici măcar un singur leu pentru etapele pe școală, municipale, pe centre de localități, județene și zonale (interjudețene).

  3. Nu se alocă fonduri pentru îmbunătățirea infrastructurii, pentru construirea de noi săli de sport sau terenuri, iar cele existente se află în paragină, lăsate la propriu în mizerie.

  4. Competițiile din cadrul ministerului nu sunt reglementate așa cum ar trebui, regulamentul se schimbă în timpul desfășurării competițiilor, cum s-a petrecut în martie 2022.

  5. După doi ani de pandemie, măsurile luate în legătură cu desfășurarea orelor de educație fizică și sport au dus la o situație critică, elevii fiind nevoiți , din pricina restricțiilor, să facă mult mai puțină mișcare decât aveau nevoie

  6. Totul culminează cu schimbările de neînțeles pe care actualul ministru al educației le anunță cu emfază, fără a fi conștient, probabil, de cât de mult rău face acestui domeniu atât de greu încercat, al Educației Fizice și al Sportului românesc.

Haideți să trecem în revistă schimbările care se doresc a fi făcuteîn prezent, în legătură cu acest domeniu atât de sensibil și important al educației!

Toată această situație vine într-un context general în care elevii fac tot mai puțină mișcare, în care țara noastră a ajuns pe locul întâi la capitolul „obezitate infantilă”, sportul școlar de masă este în moarte clinică din pricina lipsei de finanțare și a deciziilor neinspirate.

Rugăm, așadar, pe cei care SIMT ROMÂNEȘTE, CARE VOR BINELE ACESTEI ȚĂRI, SĂ IA ATITUDINE ÎMPOTRIVA ACESTOR SCHIMBĂRI, CARE NU POT ADUCE DECÂT HAOS ÎN ÎNTREGUL ÎNVĂȚĂMÂNT ROMÂNESC ȘI ÎN SPORTUL DE PERFORMANȚĂ!

Citiți și:Modificările din Educație și proiectul de lege a învățământului pun în pericol orele de educație fizică și sport, atrage atenția o asociație a profesorilor de profil din Vrancea


Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.