Educație

Aproape 2.400 de candidați înscriși la examenul de Bacalaureat

Mihaela Vlădescu
7 feb 2018 2255 vizualizări

Prima sesiune a examenului național de Bacalaureat 2018 începe luni, 12 februarie, cu proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română

Aproape 2400 de candidați s-au înscris la prima sesiune a examenului de Bacalaureat din acest an. Cei mai mulți sunt elevi ai claselor terminale, dar printre ei se află și candidați care au finalizat studiile liceale în anii anteriori. Pentru prima dată, în acest an, candidaţii vor susţine competenţele lingvistice şi digitale în luna februarie, spre deosebire de anii trecuţi în care acestea erau susţinute în vară, înaintea probelor scrise. Absolvenţii promoțiilor anterioare pot susţine examenul de bacalaureat în alt judeţ decât în cel în care au finalizat studiile liceale. Condiţia este să aibă domiciliul în judeţul în care solicită susţinerea probelor. În zilele de 12 şi 13 februarie se va desfăşura proba orală la limba română, pe 14 și15 februarie va avea loc proba orală la limba maternă, iar în zilele de 16, 19 şi 20 februarie vor fi evaluate competenţele digitale. În intervalul 21-22 februarie, candidaţii vor fi evaluaţi la o limbă de circulaţie internaţională. În urma susţinerii acestor probe, candidaţii nu vor primi o notă, ci un calificativ, care arată nivelul lor de cunoaştere. Probele scrise vor începe pe 25 iunie, cu proba scrisă la limba și literatura română. Pe 26 iunie va avea loc proba scrisă la limba maternă, urmată pe 27 iunie de proba scrisă obligatorie a profilului. Pe 28 iunie se va desfăşura proba scrisă la alegere a profilului şi specializării. Primele rezultate, înainte de contestaţii, vor fi afişate pe 4 iulie, iar pe 9 iulie vor fi afişate rezultatele finale.

Simularea în martie, sesiunea specială în luna mai

Simularea probelor scrise din cadrul examenului național de Bacalaureat va avea loc în perioada 19 – 22 martie, după următorul calendar, comun pentru clasele a XI-a și a XII-a: 19 martie – limba și literatura română/E)a),  20 martie –limba și literatura maternă/E)b) și 21 martie – proba obligatorie a profilului/E)c).  Proba la alegere a profilului și specializării/ E)d) se va derula joi, 22 martie și va fi susținută doar de elevii clasei a XII-a. Rezultatele obținute vor fi comunicate elevilor pe 30 martie. Sesiunea specială a examenului național de Bacalaureat pentru absolvenţii de liceu participanţi la loturile naţionale lărgite care se pregătesc pentru olimpiadele și concursurile internaţionale pe discipline/sportive va fi organizată de Inspectoratul Școlar Județean Prahova și se va derula în intervalul 10-25 mai 2018. Înscrierea candidaţilor va avea loc în zilele de 10 şi 11 mai, iar probele de evaluare a competenţelor se vor desfăşura astfel: 14-15 mai (evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română/limba maternă), 16 mai (evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională), respectiv 17-18 mai (evaluarea competenţelor digitale). Probele scrise se vor desfășura după următorul calendar: 21 mai (Limba şi literatura română), 22 mai (proba obligatorie a profilului), 23 mai (proba la alegere a profilului şi specializării) și 24 mai (limba şi literatura maternă). Afişarea primelor rezultate, la sediul unităţii de învăţământ care va găzdui această sesiune specială, este prevăzută pentru data de 24 mai (până la ora 18:00), depunerea contestaţiilor fiind programată în cursul aceleiaşi zile (18:00 - 20:00). În data de 25 mai vor fi soluţionate contestaţiile şi afişate rezultatele finale. (M.V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.