Educație

Anul școlar începe mai devreme.În Vrancea se inaugurează grădinițe noi, dar persistă problemele vechi

Ziarul de Vrancea
9 sep 2018 2295 vizualizări

Zeci de școli nu mai au bani de salarii, iar oficialii MEN cer economii drastice. Numai jumătate din școlile vrâncene au autorizație sanitară de funcționare, iar lipsa ivestițiilor în sistemul educațional face ca această problemă să persiste.Sistemul de învățământ a devenit atractiv de la an la an pentru cei care nu au un loc de muncă, cu atât mai mult cu cât terminarea unei facultăți în prezent a devenit normalitate.

Anul școlar 2018-2019 începe luni, 10 septembrie, cu câteva zile mai devreme decât în anii anteriori și va avea 34 de săptămâni, adică 168 zile lucrătoare. Semestrul I va dura de la 10 septembrie 2018 până pe 1 februarie 2018, iar semestrul al II- lea - din 11 februarie 2019 până pe 14 iunie 2019. Pentru elevii de clasa a XII-a anul şcolar se va termina pe 31 mai, iar pentru cei de clasa a VIII-a pe 7 iunie. Vacanţele elevilor în anul şcolar 2018-2019 sunt aceleaşi ca în fiecare an, respectiv vacanţa de iarnă, cea intersemestrială, vacanţa de primăvară şi vacanţa de vară. În plus, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de o vacanţă suplimentară în săptămâna 27 octombrie - 4 noiembrie 2018. Elevii vor beneficia și de alte zile libere -  5 octombrie, Ziua Internaţională a Educaţiei, ce va fi marcată de toate inspectoratele şcolare şi unităţile de învăţământ, iar copiii vor sta acasă, și Ziua Învăţătorului, celebrată pe data de 5 iunie. Prima zi de școală va fi una de revedere cu toți colegii și cu dascălii care le vor călăuzi pașii copiilor și în noul an școlar, urmând ca de marți, 11 septembrie, să se intre în activitatea propriu-zisă.

Jumătate dintre școli nu au autorizație sanitară de funcționare

Elevii vor fi întâmpinați la școală de spații igienizate, după posibilități, directorii și profesorii dându-și silința ca totul să fie perfect în prima zi de școală, astfel încăt clasele în care copiii își vor petrece jumătate din zi să fie atractive. Din păcate însă nu toate școlile corespund standardelor impuse de legislația în vigoare, mai ales cele din mediul rural, jumătate dintre școlile vrâncene neavând autorizație sanitară de funcționare. „Cauzele care determină neîncadrarea în exigențele igienico-sanitare de funcționare, necesare pentru acordarea autorizației sanitare de funcționare sunt: unități școlare care funcționează în alte spații ( parter de bloc, bază sportivă, cămin cultural, casă particulară ) – 7 unități; unități școlare care funcționează în internate – 2 unități; unități școlare cu grupuri sanitare în exterior – 93 unități; unități școlare aflate în reabilitare – 31 unități; unități școlare fără apă potabilă – 5 unități; unități școlare fără asistent medical – o unitate; unități școlare fără bazin vidanjabil – 2 unități; unități școlare fără autorizația necesară autorizării – 31 unități; unități fără utilități – 10 unități; unități care funcționează în local comun – 68 unități; unități care necesită reabilitare – 2 unități; unități în care nu sunt respectate funcțiunile – o unitate”, se arată într-un document prezentat de IȘJ în cadrul Colegiului Prefectural desfășurat la finele lunii august. Nici la capitolul securitate la incendiu școlile nu stau deloc bine, jumătate dintre acestea nedeținând acest document.  

Școli începute în urmă cu 10 ani, rămase de izbeliște

Șase școli începute cu mai mulți ani în urmă nu au primit bani pentru continuarea lucrărilor. Este cazul Școlii Lespezi din comuna Homocea, ale cărei lucrări de consolidare și reabilitare au începul în anul 2008. Anul școlar care s-a încheita unitatea de învățământ nu a primit niciun ban pentru continuarea lucrărilor. La Cerbu, comuna Jitia, școala primară și grădinița, începute în anul 2009, stagnează și ele. Tot în anul 2009 s-au turnat fundațiile pentru Școala Sihlea și Școala Voetin și s-a început reabilitarea Școlii Răchitașu, comuna Andreiașu de Jos, dar lucrările nu au mai continuat. Cea mai veche, însă, lucrare de reabilitare și extindere, nefinalizată, este la Școala 3 Focșani. Lucrările au început aici în anul 1997 și nici în prezent nu sunt banii necesari finalizării lor. Toate aceste lucrări au fost finanțate prin bugetul de stat.

Lucrările cu fonduri europene continuă

În Vrancea Ministerul Educației Naționale derulează un Program pentru Reforma Educației Timpurii ( PRET ) ce constă în construirea a 5 grădinițe. Acestea sunt: Grădinița Slobozia Bradului și Grădinița Anghelești - lucrări finalizate; Grădinița Slimnic, comuna Tîmboești, și Grădinița Paltin – sunt în faza de licitație a execuției lucrărilor; Grădinița Jariștea, care se află, potrivit IȘJ, în faza de actualizare a adaptării la teren. De altfel, luni, 11 septembrie, preșcolarii din Slobozia Bradului vor intra în nouă grădiniță, modern realizată și mobilată, așa cum poate nu au visat localnicii vreodată. Lucrarea, realizată cu ceva probleme la sistemul de scurgere a apei, a fost refăcută, așa încât grădinița din Slobozia Bradului, cu 8 săli de clasă, este una dintre cele mai moderne din județ. Grădiniță nouă se construiește și la Golești, dar aceasta va fi gata la începutul anului școlar 2019-2020. Anul acesta școlar preșcolarii vor învăța în Căminul Cultural.

Manule greșite, școli fără bani de salarii


Anul școlar debutează cu inima strânsă pentru cadrele didactice, care au aflat că nu sunt bani de salarii până la finele anului. Potrivit liderului SLI Vrancea, Constantin Ionescu, 24 de școli au anunțat că nu dispun de fondurile necesare achitării salariilor profesorilor, fiind posibil ca numărul real al școlilor să fie mai mare. Pentru a realiza economii la buget, MEN ar intenționa să taie 1000 de posturi din învățământul preuniversitar, după cum atrage atenția Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”. O altă problemă pentru profesori este corectarea informațiilor din manulaele școlare. În premieră, elevii de clasa a VI-a vor învăţa de pe manuale făcute de editura unică a Ministerului Educaţiei. Instituţia a modificat procedura de realizare a manualelor şcolare şi nu le mai cumpără prin licitaţie publică, ci le editează la Editura Didactică şi Pedagogică din subordinea sa. Numai că unele manuale conţin erori impardonabile. Printre ele şi Istoria, Geografia şi Biologia. De exemplu, în acest ultim manual, inima şi ficatul sunt poziţionate greşit în corp, iar elevii sunt întrebaţi „Cine şi cum se produce urina?“. Vasele de sânge au când 160.000, când 96 000 de kilometri. De asemenea, autorii manualului fac confuzie între mucegai şi paraziţi şi introduc concepte precum „orific“ sau lob „interior“ al plămânului. În replica, Ministerul Educaţiei a anunţat că variantele digitale corectate ale acestor două manuale şcolare vor fi postate pe platforma manuale.edu.ro, „cu celeritate, astfel încât să poată fi utilizate de elevi şi profesori din prima zi de şcoală“. Totodată, „va fi realizată şi trimisă în şcoli o erată tipărită“.

 

Tot mai mulți candidați la posturile din învățământ

Cu toate acestea, învățământul a devenit tot mai atractiv pentru cei care nu și-au găsit încă un loc de muncă. Cu atât mai mult cu cât statutul de titular asigură și pensionarea din acest sistem, chiar dacă dai sau nu randament la catedră. Cum obținerea unei diplome de licență nu mai reprezintă un efort deosebit, în prezent tot mai mulți se îndreaptă către sistemul educațional. Așa se face că numărul candidaților pentru ocuparea posturilor este tot mai mare, în raport invers cu al posturilor didactice, iar ședințele publice pentru ocuparea lor se desfășoară chiar și cu 3 zile înainte de debutul anului școlar. Permutările în rândul îndeosebi al învățătorilor și educatoarelor face ca abia în prima zi de școală să se cunoască, în multe școli, numele celor care vor îndruma copiii în noul an școlar. De altfel, adjunctul IȘJ, Aurel Șelaru a atras atenția în cadrul ultimei ședințe publice ca luni, 11 septembrie, toate cadrele să se prezinte la post pentru a întâmpina copiii în slujba cărora s-a angajat fiecare să fie. Vrancea are 473 de unități de învățământ, din care 122 cu personalitate juridică și 351 unități arondate sau structuri.



 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.