Educație

Aceștia sunt copiii noștri frumoși,harnici și generoși:”O faptă  bună, cu un fruct şi o legumă!”

Janine VADISLAV
30 nov 2017 6727 vizualizări

Aceasta este deviza mobilizatoare a SNAC în „Săptămâna legumelor şi fructelor” donate  de echipa MINI-SNAC, cea mai activă, harnică şi generoasă, constituită la nivelul Şcolii  Gimnaziale ,,Panaite C. Mazilu" Broşteni şi a Centrului de Zi ,,Dănuţ", din aceeaşi localitate.

Se spune că formarea comportamentelor moral-religioase, empatice şi altruiste începe de la grădiniţă - deci, de la o vârstă foarte fragedă - , dezvoltându-se  apoi pe tot parcursul vieţii! Fapt dovedit şi de acţiunile la care copiii noştri iau parte cu mult entuziasm. O faptă buna, atrage după sine o altă faptă bună căci, aşa cum spune o vorbă din bătrâni, „nici o faptă bună fără răsplată”, desigur una de suflet...

 

Întreaga activitate a echipei MINI SNAC  s-a desfăşurat cu entuziasm, grăbind strângerea fructelor şi legumelor, conştienţi fiind că  este rândul lor să ajute în comunitate. Un moment important şi emoţionant în acelaşi timp, a fost vizita acasă la „bunicii” din Broşteni, care i-au primit cu bucurie, uimiţi de maturitatea, delicateţea şi dărnicia acestor copii. A fost o mare surpriză pentru  bătrânii care nu se aşteptau să primescă daruri şi să fie înconjuraţi cu iubire. La rândul lor, nici elevii celor doua clase  a IV a, nu ştiau că pot aduce atâta mângâiere şi dragoste  bătrâneilor din comuna lor. Bunicuţele  Maria B., Natalia A. si Aneta G. i-au copleşit cu mulţumiri şi îmbrăţişări, pentru grija şi atenţia lor. Nici copiii nu s-au grăbit să plece mai departe, întrebându-i  de sănătate, de problemele şi condiţiile de trai pe care le au vârsta dumnealor. La despărţire au promis  ca vor mai trece pe la ei, cât de curând, să mai stea de vorbă.

 

Printre  voluntarii MINI SNAC foarte implicaţi sunt  Andrei,Valentin, Adrian si Gabriel, elevi în clasa a IV a, inimoşi, cu zâmbetul pe buze, dornici să dea o mână de ajutor. Rolul de voluntari li  se potriveşte mănuşă.Ei,spre exemplu, găssesc întotdeauna soluţiile cele mai bune, în orice situaţie.

 

Andrei şi Valentin  nu sunt la prima acţiune ca voluntari.Poate și datorită experienței căpătate,inspirat de moment,Andrei a venit, pe loc, cu o propunere. 

 

„M-am gândit să organizez aici, în comuna noastră, o colectă de alimente şi de alte produse necesare în gospodărie. Nu este mult, dar i-ar mai scăpa de grijile zilnice pe bunici. Când voi creşte, mi-ar plăcea să construiesc o casă  mare, plină de lumină şi căldură, pentru toţi bunicii singuri şi fără putere din muncă.  Acesta este visul meu, sper din toată inima să se realizeze”, a mai spus Andrei.

 

Valentin a fost de acord, dar l-a completat, „O casă, indiferent cât de mare şi frumoasă ar fi, dacă este goală, fără copii, este la fel de tristă şi bătrânii tot nu s-ar bucura. De aceea propun, până contruieşte Andrei casa, să-i vizităm cât mai des pe bunici şi,  de ce nu, să-i invităm în familiile noastre.

Adrian şi Gabriel, doi gemeni generoşi, care  s-au intors acasă, din Italia, cu părinţii, au fost foarte impresionaţi de moment şi de căldura cu care au fost primiţi de bătrânei.  Având experienţa voluntariatului din Italia, a putut compara situaţia celor din Broşteni cu traiul bătrânilor din Italia şi au ajuns la concluzia că cel mai mare neajuns al  acestor oameni este lipsa socializării şi excluderea, sau auto excluderea lor din viaţa familie şi cea a comunităţii, o comunitate care să le creeze impresia că sunt de folos celor mai tineri care, la rândul lor, ar putea să le facă viaţa mai plăcută.

 

„Vom  încerca să adaptăm modelele de socializare italiene la nevoile comunităţii noastre şi lucrurile se vor schimba, cu siguranţă, trebuie doar să începem. Poate ne ajută şi părinţii”, a spus Adrian, susţinut şi de Gabriel, fratele său geamăn.

 

Pe toată durata desfăşurării acţiunii de colectare şi donare a fructelor şi legumelor, elevii voluntari au purtat tricouri inscripţionate cu sigla SNAC , iar la final toţi participanţii au primit diplome de merit din partea responsabilului SNAC al Şcolii Gimnaziale din Broşteni, prof. Norocea Elisaveta.

 

„Felicitări copiilor implicaţi şi doamnelor profesoare coordonatoare: Mariana Hagiu, Ana Tulache, Lungu Gina, Tătaru Lenuţa, Lupaşcu Loredana, Ilie Veronica, Hupcea Oana, Devetah Doina, Iordache Loredana. Deja ne planificam acţiunile din proiectele ,,Dar din dar se face rai” şi ,,De Crăciun s-a născut iubirea pe pământ”, aflate la a Xa ediţie,  care se vor desfăşura cu sprijinul Parohiei Pituluşa şi a Centrului  de Zi ,,Dănuţ*,  în parteneriat  cu Şcoala Gimnazială Broşteni, Primăria Broşteni şi a oamenilor generoşi care ni se vor alătura”,  a spus doamna Elisaveta Norocea, care este şi coordonatorul Centrului de Zi „Dănuţ”, din Broşteni.

        *

20 noiembrie, Ziua Universală a Drepturilor Copilului, a fost sărbătorită şi la Broşteni. Centrul de Zi „Dănuţ”,  în parteneriat cu Şcoala Gimnazială ,,Panaite C. Mazilu" Broşteni. a derulat proiectul educaţional ,,Drepturi, dar  şi responsabilităţi."

„Copiii noştri au participat la acest proiect prin intermediul căruia au aflat o mulţime de lucruri noi. Totul s-a desfăşurat interactiv, prin prezentări power–point analizate şi comentate de către copii, încurajaţi să emită păreri personale prin desene şi mici creaţii literare cu tema ,,Drepturi, dar şi responsabilităţi”, in familie, la joacă, la şcoală, în societate. Desigur, cel mai sensibil, dar şi cel mai frumos subiect a fost cel legat de copiii cu diferite dificultăţi şi a copiilor aflaţi în familii maternale, care se bucură atât de dragostea şi atenţia familiei, cât şi de cea a colegilor şi cadrelor didactice, în clasele din care  fac parte. La final a fost organizată o expoziţie cu lucrările realizate, care au fost  şi premiate”, ne-a spus doamna Elisaveta Norocea.

     

    *

Centrul de Zi ,,Dănuţ” a fost gazda unei activităţi cultural–artistice în cadrul Programului Erasmus+ , implementat de Şcoala Gimnazială Ţifeşti, la care au participat, alături de profesorii şi elevii celor două şcoli şi elevi din Italia şi Lituania. Elevii fiecărui  echipaj a prezentat câte un moment artistic tradiţional, răsplătit cu aplauze furtunoase.

( Janine  VADISLAV )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.