Educație

InfoEducație - Olimpiada Națională de Inovare și Creativitate Digitală a început la Colegiul Național „Unirea” din Focșani

Ziarul de Vrancea
27 iul 2022 2182 vizualizări

„InfoEducație, un brand local care a făcut vestită tabăra Gălăciuc, dar și Vrancea. Acum, la Focșani, tabăra de proiecte informatice s-a mutat la Colegiul Național «Unirea». Olimpiada este cunoscută și pentru expoziția de postere și pentru seminariile cu oameni speciali și subiecte speciale. Urmăriți expoziția de postere care va fi periodic updatată. Puteți nota lucrările care vă plac!” precizează într-o postare pe contul său de facebook, despre ediția din acest an a Olimpiadei Naționale de Creativitate și Inovare Digitală, profesorul vrâncean Emil Onea, „părintele" concursului InfoEducaţie.

Ediția 2022 - etapa națională

Olimpiada națională de inovare și creativitate digitală-InfoEducație, se desfășoară la Focșani în perioada 25-30 iulie 2022, Deschiderea a avut loc luni, 25 iulie 2022, iar premierea este programată pentru data 29 iulie 2022

Înscrierile pe site-ul infoeducatie.ro au început din data de 1 iulie 2022, iar înaintea înscrierii, concurenții au fost îndrumați să consulte regulamentul aflat aici.

Republicăm un interviu apărut în anul 2015 cu profesorul Emil Onea

Profesorul care a adus Google în Vrancea

Trebuie să convingem cât mai multă lume să lucreze în IT pentru că e criză de specialişti şi pentru că aduce venit bun!", spune profesorul Emil Onea, cel care a adus Google printre sponsorii de aur ai concursului InfoEducaţie de la Gălăciuc.Vă invităm să citiţi o discuţie despre internet, copii deştepţi, dar şi despre cum poate abuza statul sub pretextul legii privind securitatea cibernetică, o jucărie extrem de periculoasă.

În cei 21 ani de existenţă, concursul InfoEducaţie a fost martor la clădirea generaţiei IT din România, iar Gălăciuc este tabăra de elevi din munţii Vrancei, care a devenit trambulină pentru cariere frumoase în domeniu. ZdV a stat de vorbă cu iniţiatorul acestui concurs, profesorul de informatică Emil Onea, cel care, într-o perioadă în care mulţi nici nu voiau să audă de acces la Internet, s-a încăpăţânat să ducă mai departe acest concurs interdisciplinar dedicat elevilor pasionaţi de aplicaţii informatice. La ora actuală, concursul se derulează pe cinci secţiuni: soft educaţional, soft utilitar, multimedia, roboţi şi pagini web, iar fiecare ediţie găzduieşte seminarii, prezentări, workshop-uri şi discuţii libere (interminabile :P) despre IT, educaţie, artă, carieră şi altele. Peste toate acestea, la Gălăciuc s-au legat prietenii care rezistă, iar combinaţia de copii deştepţi, calculatoare, aer curat şi peisaje frumoase generează inovaţie, competiţie şi, implicit, bani. 

ZdV:Sunteţi considerat "părintele" InfoEducaţie, cel mai important concurs interdisiplinar pentru liceeni care are loc în Vrancea? Cum a început povestea care ajunge, iată, la ediţia nr. 22 în 2015 şi care a atras Google în Vrancea, ca partener şi "sponsor gold" al competiţiei?

Profesorul Emil Onea "părintele" concursului InfoEducaţie:InfoEducaţie are rădăcini şi mai adânci, de prin anul 1988, când organizam concursuri şi demonstratii cu cele mai “noi” tehnologii în domeniul calculatoarelor, adică modele “Spectrum” similare româneşti HC-85!! Unul dintre susţinători: Dl. Alexandru Mironov.  Apoi, de prin 1992, am început să facem concursuri pentru elevii pasionaţi de informatică. Am observat că este o mare nevoie de stimulare a “butonarilor”, elevii care încearcă şi construiesc mici programe în folos propriu sau pur şi simplu “hackeresc”. Prin anii 2002-2004, concursul a fost oficializat şi trecut în calendarul concursurilor finanţate de MEN. Dar tot aici, la Gălăciuc, am “inventat” şi concursul de informatică pentru gimnaziu, de prin anii 1996. InfoEducaţie cere multă pregătire şi condiţii tehnice speciale. Ne-am bazat mult pe sponsori, acestia ne-au ajutat să avem toate condiţiile pentru lucru: internet, calculatoare, reţele. Mari companii din România, multinaţionale, au înţeles cât de valoros este concursul, impactul şi efectele acestuia şi ne-au ajutat să fim cât mai relaxaţi în organizare. CISCO Systems, Google, Intel, Intuitext, Oracle, Bitdefender, Orange, TotalSoft, sunt companii care au fost şi sunt de mulţi ani alături de noi. Într-adevar, Google a fost, în ultimii 5 ani, sponsorul nostru gold pentru că a “investit” practic în acţiunea noastră, atât bani cât şi resurse umane reprezentate de ingineri ai companiei.

ZdV:Spuneţi despre InfoEducaţie că este "cel mai bun concurs practic din România". Ce-i învaţă pe tineri?

Profesorul Emil Onea "părintele" concursului InfoEducaţie:Îi invaţă să fie practici, să programeze pentru a construi ceva, să lucreze în echipă, să implice şi fetele în IT.

ZdV:Ne amintim cu admiraţie de Tudor Leu, primul licean din Vrancea care a obţinut premii la olimpiadele internaţionale de informatică şi care a rămas legat de InfoEducaţie şi de Gălăciuc chiar şi după ce a absolvit prestigiosa universitate americană Massachusetts Institute of Technology (MIT) şi după ce a ajuns să lucreze ca inginer la Google. Sunt şi alţi tineri care au performat. Care sunt premianţii cu care vă mândriţi?

Profesorul Emil Onea "părintele" concursului InfoEducaţie:Tudor Leu, acum locuitor rezident al New York-ului, a fost unul dintre “absolvenţii de Gălăciuc”; el a făcut practic legătura între noi şi programele educaţionale Google, la fel ca şi colegul lui, Octavian Costache, sufletul dezvoltării tehnice a comunităţii InfoEducatie: www.infoeducatie.ro. Şi mai sunt oameni de valoare care acum sunt angajaţi la companii mari sau au propriile lor business-uri IT: Viorel Stan, Florin Şunel, Cristian Cărămidă, absolvenţi CNU. Cristian Strat din Vaslui, acum angajat în stafful Tweeter în San Francisco. Fraţii gemeni Răzvan şi Mihai Hobeanu, angajaţi la Bitderender, Bogdan Gâza, angajat de asemenea la Tweeter. De remarcat este faptul ca toţi sau majoritatea tinerilor care a trecut prin concursul InfoEducaţie vin, ca studenţi, în juriul concursului sau în comisiile tehnice. În ultimii ani, studenţi sau absolvenţi ai Universităţii Politehnice sau ai Facultăţilor de informatică vin şi lucrează voluntari pentru InfoEducaţie: Robert Dolca – lucrează la Intel, Alex Coman, angajat Bitdefender, Mihai şi Adrian Oaida, absolvenţi ai Universităţii din Timişoara, etc… Ca un fapt deosebit, Ionuţ Budişteanu, informatician, inventator român despre care ştie multă lume, a luat premii doi ani la rând la InfoEducaţie. 

ZdV:Îmi place că la InfoEducaţie copiii nu stau doar cu ochii în calculator, ci sunt invitaţi şi să exploreze natura, să facă poze, drumeţii. Care este de fapt reţeta succesului?

Profesorul Emil Onea "părintele" concursului InfoEducaţie:Într-adevar, succesul constă în libertatea de a crea. Noi am dezvoltat mereu secţiunile concursului. Acum avem si “roboţi” şi “aplicatii pe telefoane mobile”, “aplicaţii multimedia”.

Dacă veţi căuta pe Youtube “infoeducatie” veţi găsi nenumărate creaţii ale elevilor noştri. Iată şi o sinteză:

ZdV:Am stat de vorbă cu elevi buni, care spun că se plictisesc la ora de informatică. Cum ar trebui îmbunătăţită programa şcolară?

Profesorul Emil Onea "părintele" concursului InfoEducaţie:Programa e bună în mare parte dar trebuie lucrat practic şi nu numai teoretic. De altfel, este valabil la orice disciplină. Informatica este o disciplină la modă, dar poate conduce către o cariera în IT foarte “bănoasă”. Trebuie să convingem cât mai multă ume să lucreze în IT pentru că e criză de specialişti şi pentru că aduce venit bun!

ZdV:Cum îi conectează concursul pe elevi cu companiile de IT? Din ce am văzut, companii mari urmăresc evoluţia acestor tineri?

Profesorul Emil Onea "părintele" concursului InfoEducaţie:Direct, implicându-se în organizarea evenimentelor, trimiţând specialişti care să comunice cu elevii pasionaţi. Numai în 2014 am avut la InfoEducaţie specialişti de la companiile: Google, Intel, Bitdefender, specialişti care au fost alături de elevi, au lucrat şi s-au jucat împreună cu ei.

De la Gălăciuc, la Google

ZdV:Care este cea mai plăcută amintire legată de concurs?

Profesorul Emil Onea "părintele" concursului InfoEducaţie:Am zeci, sute de amintiri plăcute. Cele mai frumoase sunt legate de participarea în jurii sau la seminarii a foştilor absolvenţi. Am avut surpriza ca un inginer trimis în 2013 ca reprezentant Google Zurich să îmi spună că a fost în tabără în 1997, când se pregătea pentru olimpiade. Dar şi mai interesant a fost când Dorin Pena, director general CISCO România, a spus că Gălăciuc şi InfoEducaţie reprezintă punct de referinţă în formarea lui.

ZdV:Există proiecte câştigătoare la Gălăciuc care au devenit afaceri de succes?

Profesorul Emil Onea "părintele" concursului InfoEducaţie:Da, există proiecte care aduc bani creatorilor lor. Sunt multe şi prefer să nu spun acum unul, dar pot să spun că aceste proiecte de succes sunt şi mai apreciate dacă poartă “ştampila” InfoEducaţie.

ZdV:Cât câştigă un informatician bun la noi? E nevoie să plece afară pentru succesul financiar?

Profesorul Emil Onea "părintele" concursului InfoEducaţie:Poate câştiga, în România,  între 1.000 şi 2.500 EUR. Mulţi pleacă afară însă pentru că perspectivele sunt mult mai interesante, pentru că sunt mai respectaţi, pentru că legile sunt respectate, pentru că există civilizaţie şi multă ordine…

“Legea securităţii cibernetice, o jucărie periculoasă”

ZdV:Ce părere aveţi despre Legea securităţii cibernetice, care permite SRI să percheziţioneze fără mandat de la judecător orice reţea informatică, sub pretextul apărării ţării de atacuri cibernetice teroriste? Cât de uşor este, de fapt, să spionezi prin intermediul internetului?

Profesorul Emil Onea "părintele" concursului InfoEducaţie:Cei mai agresivi în controlul activităţilor online sunt, se ştie, americanii. Ceea ce se întâmplă la noi este o jucărie periculoasă care, îmi este teamă că va fi folosită abuziv. De altfel, sunt revoltat că STS a preluat controlul şi utilizarea celei mai bune reţele educaţionale care purta denumirea de ROEDUNET, ca să o pună la dispoziţia unor “mărimi”politice, contrar legislaţiei europene. În România se permite orice, voturi să iasă…

ZdV:Cum a ajuns internetul în Focşani? Ştiu că la început, prin 1994, nu se dorea aşa ceva în oraş?

Profesorul Emil Onea "părintele" concursului InfoEducaţie:Internet în Focşani exista doar la “Centrul Interşcolar de Informatică” sprijinit tehnic, integral, de Fundaţia Soros. Era internet prin telefon (dial-up). Apoi a fost şi la Şcoala 9, iar un pic mai târziu la Şcoala, la Liceul Odobeşti şi Vidra, acolo unde am găsit directori inimoşi şi profesori pasionaţi. Am mai dezvoltat şi un proiect “Internet la Bunica” prin şcoli rurale (Păuneşti, Jariştea…). În general, lumea se temea de internet ca de “dracul” pentru că li se părea mult prea complicat şi aproape inutil…

ZdV:Nu avem în Focşani zone publice Wi-Fi, cu acces gratuit la internet. Călătoriţi mult, cum e pe la alţii? 

Profesorul Emil Onea "părintele" concursului InfoEducaţie:Lumea crede că la alţii e mai mult internet. Eu nu am observat să fie aşa. La alţii e mai scump şi mai prost. Adică la nemţi, la austrieci, la francezi, la englezi sau la danezi. Dar aceasta nu înseamnă că şi la noi trebuie să fie la fel. Trebuie să fie la îndemâna oricui, chiar în pieţe sau parcuri. Dar le-aş da acces oamenilor la internet numai după ce trec prin pagini care să facă anunţuri publice, turism, istorie, etc. Adică, dacă vreţi să iesiţi în internet, vă conectaţi la reţeaua publică, citiţi informaţiile de inters local, apoi ajungeţi unde doriţi.

Roboţii virtuali care ne … memorează

ZdV:Ne petrecem din ce în ce mai mult în mediul vitual. Aţi intrat în profesie când calculatoarele erau de mărimea unei camere, iar acum lucrăm pe PC-uri din ce în ce mai mici. Ce ne aduce viitorul? 

Profesorul Emil Onea "părintele" concursului InfoEducaţie:Din ceea ce am văzut, am citit, se pare că revoluţiile cele mai mari se vor produce în domeniul comunicaţiilor, în lumea roboţilor, a maşinăriilor automate, dar mai ales în gestionarea foarte rafinată a informaţiei prin maşini care “învaţă”. Calculatoarele viitorului vor fi simple, vor lucra dincolo de noi, în cloud, conectate la spaţii de stocare aproape nelimitate. Dar să nu uităm că aproape orice dispozitiv pe care îl folosim are în el un calculator…Prin urmare, în viitor, va fi o revoluţie în lumea dispozitivelor super/extra automatizate…

ZdV:Cat de greu este să-ţi ştergi urmele de pe Internet, să dispari din motoarele de căutare?

Profesorul Emil Onea "părintele" concursului InfoEducaţie:N-aş putea spune că mă pricep prea bine. Dar este greu, pentru că în spatele motoarelor de căutare stau un fel de roboţi virtuali care “învaţă” pe fiecare dintre noi şi stochează informaţia în zeci, sute, mii de locuri. De aceea cred că este greu să te pui cu roboţii aceştia…

ZdV:Cine este Emil Onea?

Profesorul Emil Onea "părintele" concursului InfoEducaţie:Profesor, am fost multă vreme şi inspector şcolar, am căutat să schimb cât mai mult lumea din jurul meu. Am dezvoltat proiecte mari, InfoEducaţie, dar mai ales didactic.ro, o comunitate de resurse, unică în lume. Cred că am reuşit de cele mai multe ori să aduc noutatea, să fiu vizionar, să conving oamenii de utilitatea tehnologiei în educaţie. Am scris cărţi, am copii frumoşi şi aşezaţi, am şi o casă făcută de mine împreună cu un architect fost elev. Am plantat şi pomi! Prin urmare, am făcut cele mai multe lucruri pe care trebuie să le facă un om în viaţă…


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.