Educație

A apărut Antologia Cenaclului „Dimitrie Dăscălescu” din Focșani, volumul I

Radu BORCEA
27 oct 2022 1461 vizualizări

Zile trecute a ieșit de sub tipar volumul I, antologic, al Cenaclului literar „Dimitrie Dăscălescu” din Focșani. Inițiativa realizării acestei antologii aparține fondatorilor cenaclului, Nina-Elena Plopeanu și Petrache Plopeanu, ambii profesori de istorie, dar cu activitate îndelungată și pe „ogorul” scrisului literar, fiind autori ai mai multor volume de proză, poezie, eseuri și articole publicate în reviste de profil.

Volumul I se deschide cu o „pagină de gardă”, în care editorul Petrache Plopeanu (membru al Uniunii Scriitorilor din România și doctor în filologie) expune „rațiunea de a fi a unei antologii”; în fapt, o culegere de texte din creațiile colegilor cenacliști, care au dorit să le ofere spre publicare.

În cele 179 de pagini ale volumului sânt prezentați, în ordine alfabetică, cu o scurtă portretizare a activității lor profesionale și literare, 16 scriitori care frecventează cenaclul mai sus menționat: Ion Apostu, Lăcrămioara VăsuianuAposu, Constantin-Florin Basaloglu, Geanina Bîrlădeanu, Radu Borcea, Maricica Capan, Constanța Cornilă, Ilaria Constantin, Adrian Matei, Tela Mocanu, Virgil Ursu Munceleanu, Nina-Elena Plopeanu, Petrache Plopeanu, Gheorghe Sucoverschi, Anca Denisa Șogor,Ion Tătaru. În volum se găsesc, de asemenea, fotografiile autorilor antologați, precum și imagini de grup cu membrii cenaclului.

Pe coperta I este reprodus portretul lui Dimitrie Dăscălescu, considerat unul dintre poeții Unirii de la 1859. Acesta a deținut funcțiile de președinte al Tribunalului Focșani, prefect al Județului Putna și membru al Comisiei Centrale în timpul cârmuirii Principatelor Române Unite de către Alexandru-Ioan Cuza. Poetul-jurist a fost socrul marelui inginer și arhitect Ion Mincu, întemeietorul școlii românești de arhitectură neo-clasică. Pe coperta a IV-a este reprodusă fotografia casei de pe strada Cezar Bolliac din Focșani, care a aparținut poetului unionist și unde a fost găzduit Principele Cuza în drumul său de la Iași spre București, după cum precizează cercetătorul-arhivist Florin Dârdală. Pe acel loc se află, în prezent, sala de sport și cantina Liceului Nr. 2.

Antologia Cenaclului „Dimitrie Dăscălescu” este expusă și la Târgul de carte de la Focșani, organizat de Consiliul Județean Vrancea, prin Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu”, în holul Filialelor din municipiu ale Universităților din Iași și București, în perioada 27-30 octombrie 2022.

Radu BORCEA


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.