Educație

Arhiepiscopia a scos la vanzare calendarul ortodox pentru 2014

Silvia Vrînceanu Nichita
18 nov 2013 4069 vizualizări
Calendarele noi, al căror preţ este cuprins între 5 şi 10 lei, pot fi cumpărate din parohii sau de la magazinele de obiecte bisericeşti ale Arhiepiscopiei

La Editura Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei a apărut calendarul creştin-ortodox pentru anul 2014, în patru formate: tip foaie (de perete), tip agendă de buzunar (carneţel), de perete cu spiră metalică şi spiralat de birou, după cum informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei. „Toate modelele sunt ilustrate cu icoane care evidenţiază pe Sfinţii Martiri Brâncoveni (întrucât, în anul 2014, se împlinesc 300 de ani de la martirizarea acestora), praznice împărăteşti, icoane corelate cu textele evanghelice din unele duminici şi cu Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii) în Patriarhia Română”, se arată în informarea de presă. Pe langă sărbătorile şi sfinţii fiecărei zile, calendarele prezintă şi o serie de informaţii utile: zilele de post şi posturile de peste an; zilele în care nu se săvârşeşte Sfânta Liturghie (aliturgice); zilele în care nu se fac nunţi (în anii 2014 şi 2015); zile şi date importante; sărbătorile bisericeşti naţionale; zilele şi sărbătorile legale în care nu se lucrează. Oficialii Arhiepiscopiei susţin că au scăzut preţurile la calendarele pentru anul viitor. „Cu excepţia celui de perete (foaie), comercializat cu 5,00 lei/ex., conform hotărârii Sfântului Sinod, preţurile de vânzare sunt mai mici decât în anul precedent: de perete cu spiră metalică – 10,00 lei/ex. (mai ieftin cu 5,00 lei); spiralat de birou – 8,00 lei/ex. (mai ieftin cu 2,00 lei); agendă – 7,00 lei/ex. (mai ieftin cu 3,00 lei). O parte considerabilă din banii încasaţi ca urmare a comercializării calendarelor se va folosi pentru activităţi social-filantropice şi pentru repararea unor obiective eclesiale cu valoare de patrimoniu”, se mai arată în informarea Arhiepiscopiei. Calendarul creştin-ortodox pentru anul 2014 a fost elaborat de o comisie specială a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, garantându-se, astfel, corectitudinea datelor oferite. „În anii precedenţi, mulţi creştini de bună credinţă au fost induşi în eroare, oferindu-li-se calendare aşa-zis „ortodoxe” care conţineau numeroase date şi informaţii liturgice ori tipiconale greşite. De aceea, recomandăm achiziţionarea calendarelor creştin-ortodoxe numai de la pangarele parohiilor şi mănăstirilor, de la magazinele de obiecte şi cărţi bisericeşti ale Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei”, mai informează Biroul de presă. În conformitate cu Legea nr. 103/1992, Biserica Ortodoxă Română are dreptul exclusiv de tipărire şi de comercializare a calendarelor ortodoxe, însă există şi firme care tipăresc asemenea materiale, pentru că se vand bine printre credincioşi. (S. VRÎNCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
P. Tutea, acum 3805 zile, 43 minute, 50 secunde
Citind, intelegand cele citite, memorand cele trebuincioase Devenirii, avand contact pe linie de serviciu cu preoti, mergand candva cu grupul de prieteni la manastiri, am ajuns la concluzia trista ca citeste integral
Maria, acum 3805 zile, 3 ore, 26 minute, 2 secunde
O institutie in care mai cred doar cei cu scoala putina si cei cu un IQ scazut. Din fericire, numarul credinciosilor a scazut considerabil si continua sa scada.
, acum 3805 zile, 6 ore, 28 minute, 33 secunde
Ce stie cel mai bine episcopia sa faca in ultimul timp - bani, bani bani- vin, carti, taxe, mofturi. Frumoase vremuri mai traim.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.