Educație

Schimbarea la faţă a Colegiului Unirea - Cel mai vechi liceu din judeţ îşi recapătă farmecul de altădată

Sorin Tudose
17 nov 2013 9172 vizualizări
Clădirea liceului Unirea arată deja mult mai bine după ceva mai mult de jumătate de an de la demararea lucrărilor de reabilitare u Cornel Noană, directorul instituţiei de învăţămant, spune că acoperişul de ţiglă este cel care a schimbat fundamental faţa liceului u la finalul lucrărilor Liceul ar trebui să îşi recapete farmecul de odinioară, să arate exact cum arăta cand fotograful Franz Xavier Koroschetz l-a imortalizat în cărţi poştale

Lucrările de reabilitare începute în primăvară la Colegiul Naţional “Unirea” Focşani au tranformat complet faţa liceului în doar jumătate de an. Fără reparaţii capitale din 1901, de cand a fost deschis liceul, instituţia de învăţămant îşi pierduse din farmecul dat de arhitecura veche. De asemenea, pe langă partea estetică existau probleme legate de conservarea agentului termic, vechile ferestre neasigurand păstrarea căldurii în anotimpul rece. Probleme erau şi la acoperişul clădirii, tabla fiind în multe locuri mancată de rugină. O vizită în curtea liceului îţi dezvăluie o nouă imagine a celei mai grandioase clădiri destinată învăţămantului, o imagine întinerită şi plină de culoare. În primul rand este vorba de noul acoperiş refăcut integral din ţiglă aşa cum a fost iniţial şi nu din tablă cum exista de ani buni. Directorul instituţiei se declară mulţumit de cum evoluează lucrările. “În principiu din ceea ce era planificat anul acesta s-a făcut cam tot, în sensul că deşi proiectul are ca termen de finalizare 1 martie faţadele vor fi gata mai devreme. De asemenea, acoperişul deja a fost finalizat şi s-a schimbat şi tamplăria interioară în proporţie de 100%.  Mai răman cateva lucrări de interior, cum ar fi finisajele la sălile de clasă. Instalaţia termică este gata şi ea în proporţie de 100%”, ne-a spus profesorul Cornel Noană, directorul Colegiului Naţional “Unirea”. Acesta ne-a spus că lucrările mari rămase sunt legate de pardoselile interioare şi că ar trebui să fie finalizate tot în cursul acestui an. Acest lucru depinde de cat de repede va fi primit un aviz de la Agenţia de Dezvoltare Regională Sud Est în ceea ce priveşte soluţia tehnică, aceasta fiind schimbată pe parcurs.

Ferestre din lemn stratificat, nu termopane

Alte lucrări ce ar mai trebui făcute sunt legate de amenajarea subsolurilor şi de schimbat tamplăria interioară la dispensarul medical. În curtea din spatele liceului deja au avut loc tranformări incredibile. Pereţii din staga şi dreapta sălii de festivităţi au fost făcuţi să semene perfect cu restul pereţilor, cei dintai nefiind clădiţi odată cu restul clădirii, ci ulterior. Mai mult, aparatele de aer condiţionat montate inestetic pe peretele din spate al sălii de festivităţi au fost date jos, unde vor şi rămane. “Imaginea liceului a fost schimbată fundamental şi prin în locuirea tablei cu ţiglă, dar şi prin înlocuirea tamplăriei pe vechile forme geometrice în condiţii de calitate mult mai bună. Tamplăria ferestrelor este din lemn stratificat. De altfel, nici nu s- ar fi putut pune termopan liceul nostru fiind vorba de un monument istoric”, ne-a mai spus profesorul Noană. Directorul colegiului ar vrea ca lucrările să nu se termine la timp din motive cat se poate de obiective. “Din ce am învăţat în perioada asta de 7-8 luni, de cand avem şantier aici, în condiţiile în care finanţarea este asigurată, eu sunt convins că lucrarea se va termina mai repede de 1 martie. Totuşi, m-aş bucura să nu se termine aşa repede pentru că am avea şanse să fie prinsă în bugetul local de la anu’ şi reabilitarea spaţiului auxiliar. E vorba de reamenajarea curţii, a bazei sportive din aer liber şi de eliberearea unei zone cu ruinele unor ateliere”, a mai adăugat Noană.

Festivitate de inaugurare pentru toţi uniriştii

Contractul de finanţare pentru proiectul „Reabilitare, modernizare şi dotări – Colegiul Naţional Unirea“ este finanţat prin fonduri europene, în cadrul Programului Operaţional Regional. Valoarea proiectului se ridică la 6,2 milioane lei, din care contribuţia beneficiarului, Primăria Focşani, este de 2%, din bugetul local. “Indiferent cine va fi director sunt convins că va trebui să facă o festivitate de inaugurare deoarece clădirea liceului Unirea va fi redată unui patrimoniu destul de sărac al judeţului, zic eu. Dar e vorba şi de o ceremonie a profesorilor şi elevilor, a uniriştilor în general care trebuie să mulţumească celor care s-au ocupat de proiectul acesta, de la proiectant, constructor pana la finanţatori”, mai spune Noană. La finalul lucrărilor Liceul ar trebui să îşi recapete farmecul de odinioară, să arate exact cum arăta cand fotograful Franz Xavier Koroschetz l-a imortalizat în cărţi poştale. (S. TUDOSE)


Peretele pe care “tronau” o mulţime de aparate de aer condiţionat


Cat de curand vor fi montate şi uşile de la sala de festivităţi


Muncitorii încă mai lucrează la caţiva pereţi, dar acoperişul a fost înlocuit complet


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
cami vij, acum 3810 zile, 14 ore, 32 minute, 59 secunde
Sunt mandra ca am absolvit liceul Unirea din Focsani. Imi aduc aminte cu placere de profesorii mei cei dragi care mi-ai deschis drumul catre studiu. Nu-i voi uita niciodata pe d-nul Atarcicov Adrian citeste integral
„D-l Inspector”, acum 3810 zile, 22 ore, 47 minute, 27 secunde
Cei mai frumosi ani ai vietii mele de pana acum, la C.N. „Unirea” (fost Liceul Teoretic „Unirea” - Focsani), i-am petrecut. Cladire veche, ce mi-a deschis calea spre studiu asa cum era citeste integral
Dan Trofin, acum 3811 zile, 7 ore, 53 minute, 58 secunde
Ma bucura ceea ce vad si, e un nou prilej, pentru cei care am absolvit aici, sa spunem deviza noastra draga: "MANDRU, ca sunt UNIRIST" :)
FCD IN ADN, acum 3811 zile, 9 ore, 23 minute, 25 secunde
Cel mai tare liceu din sud-estul Europei!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.