Educație

Începe Postul Crăciunului

Valentin Muscă
14 nov 2013 1306 vizualizări
De câţiva ani ”Ziarul de Vrancea” are meritul de a fi promovat prin rubricile religioase valorile spirituale ale postului, pentru a lămuri cititorii că postul nu se reduce la ce punem pe masă, ci este o periodă de regăsire personală, de evaluare a propriilor noastre gânduri şi fapte

De astăzi până în Ajunul Crăciunului, pentru 40 de zile, creştinii au intrat în post, un post lung, dar nu aşa de greu de ţinut ca Postul Paştelui. Traversat de multe sărbători bisericeşti, tot atâtea prilejuri de dezlegare la peşte şi vin, Postul Crăciunului este unul accesibil la o categorie mai mare de credincioşi, motiv pentru care mulţi creştini fac primii paşi ţinând acest post. Înainte de toate este bine să plecăm pe drumul acestui post cu ideea clară că postul nu este legat de hrana cea de toate zilele. Dimpotrivă, hrana este ultimul lucru de care ar trebui să ne preocupăm în timpul postului. Postul este unul interior, care porneşte din fiinţa noastră lăuntrică, din gândurile noastre şi se exteriorizează prin faptele de zi cu zi şi în sfârşit printr-o dietă în care trebuie să predomine produsele vegetale. Din păcate, postul în zilele noastre este o mare păcăleală pe care ne-o livrăm noi înşine, încercând să ne înşelăm ochii şi simţurile consumând de cele mai multe ori ”produse de post”. Cumpărăm fel de fel  de surogate cu gust şi miros plăcut şi încercăm să ne minţim propriile simţuri pentru ca să putem mânca de post, ca şi cum postul s-ar reduce la mâncare. Este şi vina Bisericii care nu este capabilă să transmită acest mesaj creştinilor prin slujitorii săi şi, din nefericire, la capătul postului mulţi creştini sunt plini de boli de la produsele îmbibate de chimicale sau obosiţi de kilograme de la cantitatea de mâncare de post consumată în exces pentru a suplini lipsa cărni. De câţiva ani ”Ziarul de Vrancea” are meritul de a fi promovat prin rubricile noastre religioase valorile spirituale ale postului, pentru a lămuri cititorii că postul nu se reduce la ce punem pe masă în această periodă, ci este o periodă de regăsire personală, de evaluare a propriilor noastre gânduri şi fapte, pentru ca în Ajunul Crăciunului să ne bucurăm de naşterea Fiului lui Dumnezeu. Pe măsură ce reuşim să ne echilibrăm interior, să ne identificăm lipsurile şi excesele, dieta va veni de la sine, pentru că ne-o va cere organismul nostru. În schimb, dacă ne propunem să ţinem postul ca un simplu exerciţiu de voinţă pentru a slăbi câteva kilograme şi a ne ”detoxifia”, am ratat totul şi suntem deja în altă lume, unde nu mai operează principiile creştine, Hristos şi Biserica, ci nutriaţionistul şi psihologul! Frumuseţea creştinismului este că pune în faţă binele şi răul, şi fiecare este liber să aleagă ce doreşte! (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.