Educație

Episcopul Dr. Anton Durcovici: un sfânt martir al zilelor noastre

Ziarul de Vrancea
14 nov 2013 2038 vizualizări
Sfântul Părinte papa Francisc a recunoscut oficial, la 31 octombrie 2013, martiriul Slujitorului lui Dumnezeu Anton Durcovici, episcop al Diecezei Romano-Catolice de Iaşi u Ceremonia beatificării celui care a vizitat Focşaniul în 1948, cu puţin timp înainte de a fi arestat şi închis în timpul “obsedantului deceniu”, va avea loc la Iaşi

Locuitorii municipiului Focşani au primit vizita episcopului martir. În anul 1948, cu ocazia hramului bisericii catolice "Sfinţii Petru şi Paul", din Focşani, episcopul Anton Durcovici a adresat credincioşilor prezenţi, unii în viaţă şi astăzi, următoarele cuvinte: "În sfinţii apostoli Petru şi Paul vedem un exemplu de credinţă şi dragoste pentru Cristos. Vă invit să rămâneţi statornici în credinţă şi mai ales să o desăvârşiţi prin practicarea dragostei creştine faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele."

    Într-o lume în care "homo homini lupus est", omul este lup pentru om, unde forţa, puterea sau supremaţia se măsoară de cele mai multe ori în suprimarea celuilalt pentru a-mi face loc mie, episcopul de Iaşi, Anton Durcovici, un mare apărător al demnităţii familiei, prin viaţa, dar mai ales prin moartea sa pentru credinţă, în închisoarea de la Sighet, ne determină să ne oprim, să ne reevaluăm viaţa şi să vedem dacă multe din cele pe care le vrem sau le avem, chiar ne sunt şi necesare.
    Anton Durcovici s-a născut la 17 mai 1888, în Bad Deutsch-Altenburg, în Austria. La vârsta de şase ani a venit la Iaşi, unde a frecventat cursurile Şcolii Elementare a Parohiei Catolice. S-a transferat la o şcoală din Ploieşti şi, apoi, la Bucureşti, unde s-a înscris la şcoala "Sfântul Iosif" (1898-1901), apoi ca seminarist la Seminarul "Sfântul Duh" (1901-1906). La 30 octombrie 1906 a fost trimis la Roma, pentru a-şi continua studiile teologice la Colegiul "De Propaganda Fide" (1906-1911). A fost sfinţit preot, la 24 septembrie 1910, în bazilica "Sfântul Ioan din Lateran" (Roma) şi s-a reîntors în ţară, la 11 august 1911. După 1911, a fost mai mulţi ani prefect de studii şi profesor la Seminarul Arhiepiscopal "Sfântul Duh" şi şcolile arhiepiscopale "Sfântul Iosif" şi "Sfântul Andrei" din Bucureşti. A fost şi administrator parohial, la parohiile din Târgovişte, Buzău şi Giurgiu, în diverse etape, până în 1930.

Papa Pius al XII-lea l-a numit episcop de Iaşi în 1947

Cardinalul Angelo Amato, prefect al Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor de la Roma, Mons. Petru Gherghel, episcop de Iaşi şi pr. Isidor Iacovici, postulatorul cauzei de beatificare a ep. Anton Durcovici

După Primul Război Mondial, părintele Anton Durcovici a ocupat diferite funcţii în cadrul Arhidiecezei de Bucureşti: director al Internatului "Sfântul Andrei" (1920-1924), canonic al catedralei "Sfântul Iosif" (din 8 martie 1923), rector al Seminarului "Sfântul Duh" (septembrie 1924 - octombrie 1947), vicar general al Arhidiecezei de Bucureşti (2 octombrie 1935 - octombrie 1947), preşedinte al Academiei Teologice "Sfântul Duh" (1930-1947), cenzor al cărţilor, al doilea judecător în tribunalul bisericesc, examinator pentru cler, membru în Consiliul şcolar Eparhial, preşedinte al Congregaţiei Mariane a Bărbaţilor din Bucureşti (1921-1947), redactor-coordonator la ziarul "Farul Nou" (1933-1944), preşedinte al Asociaţiei Mamelor Creştine, preşedinte al Ordinului al Treilea Franciscan (terţiar), membru în consiliul administrativ arhidiecezan, duhovnic penitenţiar, responsabil al Uniunii Apostolice a Clerului din România (1926-1947), director naţional al Operei Intronizării Preasfintei Inimi a lui Isus în Familiile Creştine (din 31 martie 1939). A fost decorat în 1931 cu Ordinul Steaua României în grad de ofiţer, iar în 1934 a fost numit camerier papal.
    La 30 octombrie 1947, papa Pius al XII-lea l-a numit episcop de Iaşi. A fost consacrat la 5 aprilie 1948, în catedrala "Sfântul Iosif" din Bucureşti, de nunţiul apostolic Gerald Patrik O'Hara, şi înscăunat, în catedrala din Iaşi, la 14 aprilie, acelaşi an. În timpul scurtei sale păstoriri a Diecezei de Iaşi, episcopul Durcovici a desfăşurat o activitate pastorală asiduă, vizitând parohiile din Moldova şi însufleţind cu viaţa sa inimile enoriaşilor. La 17 ianuarie 1949 a fost numit şi administrator apostolic al Arhidiecezei de Bucureşti.

Arestat de Securitate, bătut, înfometat...

La 26 iunie 1949, în timp ce mergea spre Popeşti-Leordeni pentru a administra taina sfântului Mir, a fost arestat de Securitate şi închis la Bucureşti (26 iunie - 4 mai 1951), Jilava (4 mai - 10 septembrie 1951) şi, apoi, la Sighetu Marmaţiei, unde, în urma bătăilor şi a înfometării, a murit la 10 decembrie 1951, fiind înmormântat în Cimitirul Orăşenesc din localitate, într-o groapă comună.
    În anul 1948, cu ocazia hramului bisericii catolice "Sfinţii Petru şi Paul", din Focşani, episcopul Anton Durcovici a adresat credincioşilor prezenţi, unii în viaţă şi astăzi, următoarele cuvinte: "În sfinţii apostoli Petru şi Paul vedem un exemplu de credinţă şi dragoste pentru Cristos. Vă invit să rămâneţi statornici în credinţă şi mai ales să o desăvârşiţi prin practicarea dragostei creştine faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele". Sunt cuvinte pe care le-a declarat la data de 26 aprilie 1950 prin Declaraţia 13, pe când se afla în arestul Securităţii din Bucureşti.  
    După o muncă destul de minuţioasă, atât în Dieceza de Iaşi cât şi la Roma, ultima etapă, cea romană, fiind coordonată de către pr. Isidor Iacovici, postulatorul cauzei de beatificare, Sfântul Părinte papa Francisc a recunoscut oficial, la 31 octombrie 2013, martiriul Slujitorului lui Dumnezeu Anton Durcovici, episcop al Diecezei Romano-Catolice de Iaşi. Astfel, Preasfinţitul Anton Durcovici va fi ridicat curând la cinstea altarelor şi înscris în rândul fericiţilor şi sfinţilor Bisericii Catolice. Ceremonia beatificării va avea loc la Iaşi, la o dată care va fi stabilită ulterior.
    Ca şi locuitori ai municipiului Focşani, oraş care a primit vizita episcopului martir şi mai ales, ţinând cont de cuvintele adresate cu ocazia predicii de hram, nu ne rămâne decât să ne reevaluăm şi să vedem concret dacă am înţeles ce înseamnă al iubi pe Dumnezeu şi mai ales pe aproapele. În acest fel, să devenim unul pentru celălalt, nu "lupi", ci prieteni şi fraţi.


Pr. Felician Tiba

Preotul Felician Tiba  a susţinut în săptămana 4-10 Noimebrie 2013, la Biserica roamno-catolică “Sfinţii Petru şi Paul” din Focşani, predicile din cadrul “Sfintelor Misiuni Populare”. În varstă de 39 de ani, preotul Tiba a activat ca formator la Institutul Teologic din Iaşi, a făcut sudii în Italia, iar în prezent este paroh la Biserica Romano-Catolică Sfânta Tereza din Piatra Neamţ.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.