Educație

Poetul Constantin Ghiniţă, evocat la Salonul Scriitorilor Vranceni

Sorin Tudose
13 nov 2013 1459 vizualizări
Salonul a ajuns deja la a XII-a ediţie, dar a avut caţiva ani de nefericită pauză u la eveniment au participat mai mulţi scriitori vranceni, care au încercat să-i stimuleze pe elevii talentaţi din oraşul Mărăşeşti

Casa de Cultură „Emanoil Petruţ” din Mărăşeşti a găzduit sâmbătă, 9 noiembrie, un eveniment cultural special: Salonul Scriitorilor Vrânceni, ediţia a XII-a. Manifestarea culturală a adus un omagiu poetului vrâncean Constantin Ghiniţă,  anul acesta comemorându-se cinci ani de la trecerea sa la cele veşnice, reunind, astfel, prieteni şi colaboratori, poeţi şi prozatori ce au evocat, cu nostalgie şi respect, personalitatea acestuia. Activităţile Salonului au debutat încă de vineri printr-un „Dialog literar”, când scriitorii au vizitat elevii „la ei acasă”. Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” a fost gazdă pentru reprezentanţii USR, filiala Bacău, Gheorghe Andrei Neagu şi Ştefania Oproescu. Şcoala Gimnazială Nr. 2 Mărăşeşti şi-a primit oaspeţii cu o expoziţie de pictură pe linguri de lemn, fiecare lingură „prezentându-şi” povestea printr-un text literar, moment oferit de elevii clasei a VII-a A, sub îndrumarea profesoarei Anca Opaiţ. De altfel, scriitorii Constantin Ştefănescu, Mariana Viky Vârtosu, preşedintele Ligii Scriitorilor Români, filiala Vrancea, şi Constanţa Cornilă au fost impresionaţi de căldura cu care au fost primiţi în mijlocul elevilor, de interesul arătat de aceştia pentru opera lăsată posterităţii de poetul Ghiniţă, dar şi de momentul comemorativ Constantin Ghiniţă oferit de Dana Gheorghe, bibiotecara şcolii şi scriitoare la rându-i. „Dialogul literar” a captivat publicul şcolar, oaspeţii citind şi recitând din propriile creaţii, dar şi răspunzând la întrebările curioase ale elevilor precum: „Ce v-a determinat să scrieţi a doua carte?” sau „Aveţi un stilou sau pix cu o semnificaţie aparte?”, etc.

Premii pentru elevi în valoare de 400 de lei

Evenimentul cultural din a doua zi a început cu Medalion „Constantin Ghiniţă”, în care a fost evocată viaţa şi activitatea poetului. Elevii şcolii Gimnaziale Nr. 2 Mărăşeşti au recitat versuri, iar Otilia Gogu, directoarea Casei de Cultură, împreună cu Mădălina Panait, au închinat memoriei acestuia câteva momente muzicale. Cei prezenţi au avut ocazia să îşi expună fiecare câte o fărâmă din amintirile păstrate şi să citească versuri. Un invitat special a fost soţia regretatului poet, Rodica Dumitra Ghiniţă, o pictoriţă plină de sensibilitate, care a retrăit versurile dedicate „Reginei Toamnei” în lectura scriitoarei Ştefania Oproescu. Unul dintre momentele mult aşteptate de elevii prezenţi la manifestare a fost cel al premierii lucrărilor participante la Concursul Literar „Constantin Ghiniţă”, preşedintele juriului fiind Gheorghe Neagu. Marele premiu, în valoare de 200 lei, a fost adjudecat de Denisa Cocoloş, clasa a VII-a, Şcoala Nr. 2 Mărăşeşti, Premiul pentru proză, 100 de lei, a fost câştigat de Adelina Gogu, clasa a VII-a, de la aceeaşi şcoală, ambele eleve fiind îndrumate de profesoara Anca Opaiţ, iar Premiul pentru poezie, 100 lei, a plecat la liceul din localitate, fiind câştigat de Elena Buzenche, clasa a VII-a. Scriitorul Gheorghe Neagu a oferit Premiul revistei „Oglinda literară” elevelor Miruna Asaftei, din clasa a V-a de la Şcoala Nr. 2 Mărăşeşti, şi Cristinei Dogaru, din clasa a X-a de liceu. Manifestarea s-a încheiat cu lansarea volumului de versuri a regretatului Viorel Munteanu, „Amurg pe jumătate”, prezentat şi sponsorizat de scriitorul Constantin Ştefănescu. „Directoarea Casei de Cultură, Otilia Gogu, aduce calde îmbrăţişări şi mulţumiri tuturor celor care s-au arătat deschişi în a sprijini această manifestare culturală, ajutor fără de care ar fi puţin probabilă existenţa evenimentului, profesorilor Opaiţ, scriitorilor Gh. Neagu şi M. Viky Vârtosu. Contribuţia materială venită din partea primarului oraşului Mărăşeşti, Valerică Chitic, şi din partea scriitorului Constantin Ştefănescu a completat donaţiile de cărţi, pentru premii, oferite de Biblioteca Judeţeană «Duiliu Zamfirescu» Focşani, reprezentată prin Gabriel Funica. De asemenea, profesorul de istorie Aurel Neculai a oferit câteva exemplare din ultimul său volum publicat, iar Casa de editură Viaţă şi Sănătate a contribuit cu câteva exemplare de carte ale autoarei Ellen White”, transmit reprezentanţii Casei de Cultură Mărăşeşti. (S. TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.