Elevii de la Odobeşti au adus bucurie unor oameni necăjiţi
Mai multe persoane greu încercate de viaţă au fost ajutate, printr-o acţiune de voluntariat organizată la Liceul Teoretic “Duiliu Zamfirescu” din Odobeşti. Sub coordonarea psihologului şcolar Laura Cantia, liceenii s-au mobilizat şi au strans alimente pentru două familii necăjite, cu mulţi copii, dar şi pentru o bătrană fără familie. Unii dintre elevi au cumpărat alimentele, alţii au adus ce-au avut acasă, însă toţi s-au implicat cu plăcere şi au pus suflet într-o acţiune inedită pentru ei. “Eu i-am întrebat pe elevi la clasă cum vor să procedăm şi ei au vrut să strangă bani şi să cumpărăm produse. Am luat făină, zahăr, ulei, orez, fructe, dulciuri, conserve, compoturi”, a declarat profesoara Pompilia Aurică, dirigintă la clasa a X-a A. Ajutoarele au fost împărţite la finalul orelor de curs de o parte dintre adolescenţii care au participat la campanie.
Familia Irimiea trăieşte din alocaţiilor celor patru copiii, iar alimentele reprezintă un ajutor binevenit
Aceştia au mers, mai întaI, la familia Irimiea, care locuieşte în aşa numitul “bloc NATO” din Odobeşti, într-o locuinţă închiriată de la primărie. Blocul se află chiar langă una dintre clădirile liceului. “Ne descurcăm greu cu patru copii, trăim din alocaţiile lor”, a spus Andreea Irimiea, care aşteaptă să aducă pe lume al cincilea copil. După aceea, un grup de eleve, însoţit de coordonatorul campaniei, a mers la o bătrană de 80 de ani, care locuieşte singură, fără niciun sprijin, într-o casă care parcă aşteaptă să se dărame pe ea. Femeia a fost mişcată pană la lacrimi de gestul făcut, încat abia îşi mai găsea cuvintele. Elena Scutelnicu este nevoită să descurce dintr-o pensie de 350 de lei, la o varstă înaintată şi cu probleme medicale, fără copii care să o ajute. “Noi suntem acum copiii dumneavostră. Să ne aşteptaţi de Crăciun, vom veni şi atunci”, au încurajat-o voluntarele de la Liceul Teoretic. Adolescentele au mers apoi la familia Cabalortă, care are patru copiii, în numele cărora a adus mulţumiri o mătuşă, întrucat niciun membru al familiei nu era acasă.
Acţiunile de voluntariat vor continua tot anul
Cu toate că a fost ceva inedit pentru ei, liceenii s-au implicat în această campanie, în timp ce profesorii au supravegheat bunul mers al acesteia. “M-am implicat în această acţiune prin faptul că am adus alimente şi am convins şi alţi colegi să participe şi să aducă alimente. Unii le-au cumpărat, alţii au adus de acasă. Este pentru prima dată cand sunt implicată într-o acţiune de voluntariat. Mi-a făcut plăcere şi am fost emoţionată, mai ales cand am văzut lacrimi de bucurie în ochii celor pe care i-am ajutat”, a declarat Giulia Rebeca Şchiopu, elevă în clasa a XI-A. Acţiunea de voluntariat s-a derulat în cadrul Strategiei Naţionale pentru Acţiune Comunitară (SNAC), fiind prima campanie de acest gen care are loc la Liceul Teoretic “Duiliu Zamfirescu”. În perioada 4 -8 noiembrie a avut loc o campanie de strangere de legume şi fruncte, însă în cadrul acesteia elevii au adus şi alimente, toate acestea fiind împărţite ieri . “Este prima oară, din cate ştiu, cand are loc o asemenea iniţiativă la nivelul Odobeştiului şi m-am bucurat foarte mult de atitudinea pozitivă a elevilor şi cadrelor didactice. Îmi doresc să implic pe tot parcusul anului şcolar, iar următoarea acţiune va avea loc la Crăciun. Vreau să promovez acţiunea de voluntariat în randul tinerilor de la Liceul Teoretic pentru că este un lucru care ne înnobilează şi pentru că micul nostru ajutor contează foarte mult în viaţa unui om”, a spus psihologul şcolar Laura Cantia, coordonatorul campaniei. Fondatorul Strategiei Naţionale de Acţiune Comunitară este John Muir Potter, cunoscut ca scenarist al cunoscutei serii de filme “Harry Potter”, care de 20 de ani este implicat în acţiuni comunitare în ţara noastră. SNAC este derulată de Ministerul Educaţiei şi Asociaţia Children’s High Level Group, fondată de scriitoarea britanică J. K. Rowling, autoarea seriei de cărţi “Harry Potter”, asociaţie susţinută de baroneasa Emma Nicholson, fost raportor al UE în Romania. (Mihai BOICU)