Educație

O nouă soluţie a instanţei: Un an de închisoare cu suspendare pentru sediul CAS Vrancea

Gabriel Sava
12 nov 2013 2266 vizualizări
Foştii directori ai CJAS Vrancea au primit cate un an de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu într-un dosar din 2006.Faptele de fals în înscrisuri sub semnătură privată s-au prescris

Judecătorii Tribunalului Vrancea au dat ieri o nouă decizie în dosarul în care mai mulţi foşti funcţionari în cadrul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vrancea au fost judecaţi pentru fapte de corupţie legat de construirea actualului sediu al instituţiei. Medicul radiolog Constantin Buză, medicul Gheorghe Bercea, care au ocupat fotoliul de director- preşedinte al intituţiei în perioada în care s-a decis construcţia sediului, şi economista Emilia Truş, care a ocupat postul de director economic- contabil şef al CJAS Vrancea, au primit, prin schimbarea încadrării juridice a faptelor, cate un an de închisoare cu suspendare, fiind găsiţi vinovaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată. Dosarul se află pe rolul instaţelor de judecată din 2006 iar prima sentinţă a fost dată în octombrie 2012 de Judecătoria Focşani. De atunci, dosarul a parcurs toate fazele procesuale, fond- apel- recurs, fiind întors în rejudecare de mai multe ori. Sentinţa de ieri nu este definitivă, putand fi contestată în recurs. În decizia de ieri, instanţa a mai luat act de faptul că în ceea ce priveşte faptele de fals în înscrisuri sub semnătură privată a intervenit prescripţia răspunderii penale. „(...)dispune anularea actelor false, respectiv copiile facturilor fiscale indicate la filele 234 şi 235 din dosarul de urmărire penală - Vol. X. Obligă inculpaţii în solidar la 3.915.224.623 lei vechi (391.522,4623 RON) despăgubiri civile către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate - Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, plus dobânda legală aferentă până la achitarea integrală a prejudiciului. Menţine sechestrul asigurator instituit prin Încheierea din 5.04.2005 a Judecătoriei Focşani, pronunţată în dosarul nr. 7040/231/2006, asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor, până la concurenţa sumei de mai sus”, se mai arată în decizia judecătorilor vranceni. Cei trei au fost trimişi în judecată în iunie 2005, acuzaţiile iniţiale ale DNA fiind de prejudiciere a bugetului de stat cu 8 miliarde de lei vechi, legate de construirea actulului sediu al CAS. Procurorii anticorupţie precizau în actul de acuzare că, în noiembrie 2000, Constantin Buză, în calitate de director al CJAS, a administrat direct contractul de execuţie a investiţiei firmei lui Corneliu Prunache, un protejat de-al baronului Marian Oprişan, prin metoda achiziţiei dintr-o singură sursă, încălcand astfel legea. O altă problemă remarcată de DNA a fost aceea că, deşi iniţial construcţia sediului fusese estimată la 15 miliarde de lei vechi, în final aproape s-a dublat. (G. SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.