Educație

Ana Blandiana, invitată la zilele Colegiului “Cotea”

Sorin Tudose
4 nov 2013 2144 vizualizări
Colegiul Tehnic “Valeriu Cotea” din Focşani sărbătoreşte 5 ani de cand a preluat numele academicianului vrancean Valeriu D. Cotea Colegiul Tehnic “Valeriu D. Cotea” din Focşani îşi sărbătoreşte săptămana aceasta 90 de ani de la înfiinţarea unităţii, dar şi 65 de ani de la transformarea şcolii în liceu, respectiv 5 ani de cand liceul s-a trasnformat în Colegiu şi-a luat numele academicianului Valeriu D. Cotea

Avand în vedere toate aceste trei evenimente, unul mai important ca altul, conducerea liceului pregăteşte mai multe acţiuni pe măsura aniversărilor. Profesorul Remus Paraschiv, directorul unităţii de învăţămant, spune că liceul are atat acţiuni inedite cat şi invitaţi speciali. Aşa cum era de aşteptat oenologul Valeriu Cotea va fi prezent la tripla sărbătoare, în ciuda celor peste 90 de ani, dar un alt invitat de calibru va fi şi publicista Ana Blandiana. “Programul va începe joi, la 9.45, şi cuprinde o întreagă serie de acţiuni. Prima acţiune se numeşte «File din istoria şcolii» şi în mod evident este despre istoria şcolii noastre. O altă activitate va consta în prezentarea Drumului Vinului în Vrancea în care se va prezenta inclusiv un soi de vin autohton, Şarba. De asemenea, am mai pregătit şi un aranjament ikebana (tehnică artistică de prezentare florală - n.r.), un workshop despre arta de a face florile să trăiască. Am invitat reprezentanţii autorităţilor publice, pe domnul Cotea, foşti elevi, dar şi pe scriitoarea Ana Blandiana”, ne-a spus profesorul Remus Paraschiv. Concomitent vor avea loc şi competiţii sportive, respectiv un proiect intercultural “interferenţe” ce va consta într-un schimb de experienţă cu colaboratori francezi. Tot joi, 7 noiembrie, va avea loc şi balul bobocilor.


Ana Blandiana, un nume interzis de comunişti

Publicista Ana Blandiana (Otilia Valeria Rusan –numele ei real n.r.) este cunoscută ca disidentă anticomunistă şi ca o membră activă a societăţii civile. “În ultimii doi ani ai guvernării Ceauşescu, numele Anei Blandiana a fost interzis în România iar cărţile ei au fost scoase din biblioteci. În decembrie 1989 a facut parte din Consiliul Provizoriu al Frontului Salvării Naţionale, din care a demisionat la 29 ianuarie 1990, în semn de protest faţă de confiscarea revoluţiei române de către forţele antidemocratice (declararea FSN ca partid). A fost unul dintre iniţiatorii Alianţei Civice (a cărei preşedinte a fost între 1991 şi 2001) şi a Fundaţiei Academia Civică pe care o conduce. Alături de Romulus Rusan iniţiază şi realizează sub egida Consiliului Europei Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet”, se arată pe www.anablandiana.com, siteul oficial a poetei. (S. TUDOSE)
 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.