Educație

Sfantul Dimitrie, Izvoratorul de Mir

Valentin Muscă
25 oct 2013 1681 vizualizări
Nume comun romanesc, mai cu seamă sub forma Dumitru şi alintul Mitică, Dimitrie este astăzi un nume mai rar poate şi pentru că Mitică a ajuns sinonim cu oamenii neserioşi

Moment important în calendarul creştin, ce anunţă sfarşitul toamnei şi prevesteşte iarna. Sfantul Dimitrie Izvoratorul de mir este o sărbătoare care se leagă, în plan popular, de tradiţiile agrare ale civilizaţiei mediteraneene. Aflată la cumpăna dintre anotimpuri, această sărbătoare şi-a pierdut din grandoarea de altădată, odată cu oficializarea şi generalizarea în Biserica Ortodoxă Romană a cultului Sfantului Dimitrie Basarabov, patronul Bucureştilor, pe care îl pomenim a doua zi. Amploarea pelerinajului de Sfantul Dimitrie Basarabov la catedrala din Bucureşti, care are loc în ajun, respectiv chiar de Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir, ne face să trecem cu vederea peste prima sărbătoare. Patron al Tesalonicului şi unul din sfinţii pentru care creştinii din Grecia au mare evlavie, Dimitrie a fost fiul comandantului militar al Tesalonicului. După moartea tatălui său a fost înscăunat în locul acestuia, fiind apreciat printre soldaţi pentru corectitudine, iar printre locuitorii cetăţii pentru generozitate. Din nefecirie, Dimitrie a trăit într-o perioadă în care creştinii erau persecutaţi şi simpla mărturisire a lui Hristos însemna condamnarea la moarte, ceea ce s-a întamplat în momentul cand marii demnitari ai Imperiului au aflat acest lucru. Fiind chemat la împărat, Dimitrie L-a mărturisit pe Hristos şi a refuzat să aducă jertfă zeităţilor cinstite de romani. A fost aruncat în temniţă şi, pentru că l-a sfătuit pe tanărul Nestor să intre în arenă şi să lupte cu Lie, pe care l-a ucis, din ordinal împăratului şi Nestor, şi Dimitrie au fost ucişi. Nume comun în Evul Mediu romanesc, mai cu seamă sub forma Dumitru şi alintul Mitică, Dimitrie este astăzi un nume din ce în ce mai rar, mai ales după ce Mitică a ajuns pe malul Damboviţei, în speţă la Bucureşti, un nume care desemna oamenii neserioşi, fără caracter. Din păcate, de la nobleţea sufletească şi demnitatea morală a lui Dimitrie s-a ajuns la pejorativul Mitică.  Tuturor celor care poartă numele de Dimitrie, Dumitru, Mitică, Dumitra, Mitica, Tica sau Titica, un sincer “La Mulţi Ani” şi să vă purtaţi cu demnitate numele! (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
IONICA, acum 3807 zile, 10 ore, 18 minute, 2 secunde
Poate la anul Sfantul Dimitrie ne va aduce in dar EPISCOPIA VRANCEI
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.