Educație

Emoţie de toamnă... vranceană

Ziarul de Vrancea
23 oct 2013 1431 vizualizări
Ziarul de Vrancea revine joi cu o nouă ediţie a suplimentului “Şi totuşi, cultura…”.Suplimentul reuneşte scrieri ale vrancenilor Paul Spirescu, Janina Vadislav, Adrian Botez, Constantin Toma, Apostu Vultureanu şi Liviu Nedelcu


“A venit, a venit toamna… Acoperă-mi inima cu...” o emoţie răscolitoare de octombrie. A venit toamna şi, odată cu ea, trăirea culturală specifică, simţul vrancean al unor melancolii nesfarşite. Ziarul de Vrancea trăieşte toamna în ritmul cititorilor pătrunşi de euforia sezonului şi vă aduce un nou supliment cultural, un mozaic de sentimente şi de culoare. Scriitorul Radu Borcea revine cu un editorial tumultuos care aduce în lumină, ca de fiecare dată, aspectele controversate ale lumii scriitoriceşti din Romania, combătand astfel imaginea idilică a marilor condeieri autohtoni. Borcea vorbeşte despre marile tentaţii ale epocii comuniste, acelea care îi făceau pe scriitorii noştri deveniţi astăzi emblemele literaturii romane să se abată de la principii şi valori, în schimbul banilor “luaţi în avans de la Fondul Literar, în contul scrierii viitoarelor volume” sau al diverselor “burse acordate (cu zgarcenie) unor scriitori, în SUA şi în ţări occidentale europene”. Realitatea spusă de autorul editorialului contravine, deci, aceleia asimilate în timp de concetăţeni, iar Radu Borcea conchide cu un gand cinstit: “Aş vrea să pot regreta mai tarziu că am scris acest editorial”, cu singura condiţie ca şi scriitorii cu adevărat valoroşi să-şi găsească valoarea recunoscută în volumele antologice. La rubrica “Tinere talente”, publică eleva Gabriela Giurgea, autoare a unui text scris din perspectiva matură a tanărului care vede în simţire singura sa avere. ‘Tot ce am/ e o inimă zdrobită/ acoperită de al meu suflet/ gol”. Un fragment de istorie aduce Petre Abeaboeru, făcand apel la evoluţia autohtonă, marcată de personalitatea cronicarului Nicolae Costin, al cărui parcurs istoric îl prezintă detaliat. Scriitorul adjudean Adrian Botez culege, pentru cititorii vranceni, o poveste chineză cu profunde semnificaţii moralizatoare. “Povestea poetului beţiv şi a fetei de hangiu” apare ca o adaptare a basmului Cenuşăresei, în care adevărata eroină devine victimă, lăsand elogiile pentru un intrus culegător de lauri.

În drum spre inimile cititorilor…

Talentul manuirii condeiului se iveşte, însă, şi din arii în care asemenea veleităţi artistice ar părea de necrezut. Aşa se explică pasiunea medicului Gheorghe Chirtoc pentru literatură. La finalul carierei de doctor, Gheorghe Chirtoc se refugiază în arta scrisului, devenind “medic de suflete” pentru cei care-i citesc emoţiile. “De prin anii ’80, citeam cam 5.000 de pagini de lună. Totodată, eram doctor, vanător, cioban şi chiar apicultor. Ce să facă un bărbat muncitor care a avut atatea ocupaţii în viaţă? Mai întai am cumpărat o maşină de scris…”. De aici, pană la necesitatea scrierii ca o încercare de supravieţuire, a fost doar un pas, dovadă că literatura creează o dependenţă inconstestabilă. Jurnalista şi scriitoarea Janina Vadislav revine în acest număr cu un nou fragment, sub titlul “Femeia pe care o doresc”. Autoarea reuşeşte, încă o dată, să starnească emoţii şi confuzii de tot felul, lăsand cititorului misterul unei intrigi nedesluşite sau cel puţin al unui adevăr ascuns de subînţelesuri. Versuri publică, în acest număr, poeţii vranceni Constantin Toma, Paul Spirescu şi Apostu Vultureanu, cu trei poezii iscoditoare şi răscolitoare ca anotimpul care ne frămantă emoţiile. “De cand tot tac, de cand tot tac,/ Sunt cu o ţară mai sărac!”, spune Toma, încheindu-şi pledoaria cu o promisiune apoteotică: “De maine însă nu mai tac/ Văzand un viitor opac!/ Şi nemaisuportand intriga/ Poate plesneşte mămăliga.” Lecţia de artă îl are ca dascăl pe profesorul Liviu Nedelcu, autor al unei prelegeri care identifică nevoia de abstract, artă apărută treptat, începand cu anul 1910. Suplimentul cultural adus de Ziarul de Vrancea ajunge, astfel, la cel de-al cincilea număr, prilej de care scriitorul Ionel Necula profită pentru a-i ura viaţă lungă şi “drum bun spre inima şi spre gustul cititorilor”. Drumul nostru continuă, aşadar, către sufletele celor mai frumoşi cititori. E un drum curat, cu emoţii sincere, care se ridică la valoarea celor care ne citesc. Lectură frumoasă vă dorim! Frumoasă la fel ca inimile în care se adăpostesc sentimentele! (Alina-Elena VASILIU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.