Educație

Expoziţie dedicată ziaristului Leon Kalustian, la 105 ani de la naştere

Sorin Tudose
18 oct 2013 1655 vizualizări
Bibliotecarii de la Sala de lectură şi internet a Bibliotecii Judeţene “Duiliu Zamfirescu” au organizat o expoziţie dedicată ziaristului vrancean Leon Kalustian, zilele trecute împlindu-se 105 ani de la naşterea sa.

Expoziţia cuprinde fotografii, acte, tablouri şi cărţi din Fondul documetar “Leon Kalustian” al Bibliotecii, fond donat instituţiei de Ioan Codreanu, nepotul ziaristului. Publicul larg vrâncean poate admira şi cele patru tablouri reprezentându-l pe Leon Kalustian în viziunea caricaturiştilor Ştefan Popa-Popas şi Mihai Pânzaru Pim. Pe 17 octombrie 1908 se năştea Leon, primul copil al familiei de armeni Sarkis Kalustian. Acesta face şcoala primară, respectiv un an de liceu în Focşani, după care se pregăteşte ca autodidact. Mai mult, la 20 de ani părăseşte Focşanii şi se stabileşte în capitală. Odată ajuns în Bucureşti intră în lumea presei unde semnează nenumărate pamflete, de multe ori sub varii pseudonime. Mai tarziu, cand ajung comuniştii la putere ajunge pentru caţiva ani în închisoare. Kalustian avea totuşi să fie eliberat şi să trăiască suficient cat să vadă prăbuşirea comunismului, acesta decedand în 24 ianuarie 1990. Pentru cei interesaţi de viaţa şi opera lui Leon Kalustian, Biblioteca Judeţeană va pune fondul documentar “Leon Kalustian” la dispoziţie, începând cu 21 octombrie şi în mediul online, pe site-ul www.leonkalustian.ro. (S. TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
viorel i. iancu, acum 3840 zile, 8 ore, 47 minute, 4 secunde
Cutremurul din 4 martie 1977 ne-a gasit la etajul al primului bloc de pe bulevardul Bucuresti. Ma ajta sa pregatesc un exponat pentru o expozitie filatelica. Era de o calmitate deosebita, si dornic de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.