Educație

Ce găsesc consilierii şcolari în şcolile din judeţ:Elevi depresivi, bolnavi, abuzaţi şi cu deviaţii comportamentale

Ziarul de Vrancea
14 oct 2013 2372 vizualizări
Pentru că elevii din judeţ au din ce în ce mai multe probleme grave, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională vrea parteneriate cu şcolile u documentul va obliga şcolile să pună la dispoziţie spaţii pentru consilierea individuală a elevilor aflaţi în situaţii delicate u în judeţ sunt doar 25 de profesori consilieri u cei mai discriminaţi sunt elevii din mediul rural care nu beneficiază de consiliere decat în situaţii extreme Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) doreşte să încheie parteneriate educaţionale cu fiecare unitate şcolară din judeţ

Documentul a fost elaborat, iar în perioada următoare acesta va fi înaintat şcolilor, urmand ca în prima şedinţă cu directorii pe care o va organiza Inspectoratul Şcolar Judeţean, prevederile acestui document să fie discutate. “Prin acest parteneriat ne dorim promovarea activităţii instituţiei noastre, iar şcoala ne asigură un spaţiu în care noi să ne desfăşurăm activitatea. Ne dorim, de asemenea, ca şcolile să se implice în proiectele noastre”, ne-a declarat directorul CJRAE, Liliana Jeny Mihai. Reprezentanţii acestei instituţii speră ca prin acest document conducerile unităţilor de învăţămant să devină mai cooperante şi să pună, în primul rand, la dispoziţia profesorilor consilieri şcolari spaţii pentru ca aceştia să poată acorda consilierea de care elevii au, se pare, tot mai multă nevoie. În prezent, în judeţ sunt 25 de profesori consilieri şcolari, cărora le sunt arondaţi 30.231 de elevi şi preşcolari. Potrivit unei situaţii statistice a CJRAE, pe categorii de învăţămant aceştia sunt: preşcolari – 2.855, elevi în ciclul primar – 8.348, elevi în ciclul gimnaziu – 7.390, iar liceeni – 11.638. Alţi 20.000 de elevi din mediul rural nu beneficiază de serviciile consilierilor şcolari, decat în situaţii extreme, la solicitarea cadrelor didactice. Consilierii şcolari au acordat, în anul şcolar trecut, consiliere unui număr de aproape 20 de mii de elevi. Cei mai mulţi elevi cu astfel de nevoi sunt în randul liceenilor şi elevilor de gimnaziu, mai multe de 13.000 dintre aceştia fiind consiliaţi în anul trecut şcolar.

Abuzuri emoţionale şi problemele de comportament

Consilierea oferită şcolarilor a fost mai mult de grup, dar mulţi elevi au trecut pragul cosilierilor pentru situaţii diverse şi grave în acealaşi timp. “Unii vin pentru informare, cum ar fi cele de sănătate, cu probleme de comunicare, cu eşec şcolar, probleme de comportament, tulburări emoţionale, sunt anxioşi, depresivi, sau sunt unele situaţii de criză, cum ar fi divorţul părinţilor. Am avut, de semenea, situaţii de elevi abuzaţi emoţional, adică au fost ameninţaţi, şantajaţi, li s-a vorbit urat, sau unii sunt abuzaţi fizic de către părinţi care îi muncesc foarte mult. Pe mulţi dintre ei noi îi vedem şi încercăm să discutăm cu ei, să le facilităm o comunicare uşoară cu profesorii. Rolul nostru este de a preveni unele situaţii, iar în ceea ce facem suntem limitaţi. De aceea există o colaborare cu Serviciul de Probaţiune pentru cazurile care nu mai ţin de noi şi sunt foarte grave”, ne-a declarat consilierul şcolar Laura Bicoiu, din cadrul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională. Pentru ca părinţii să fie mai deschişi şi pentru ca aceştia să înţeleagă rolul real al consilierilor şcolari, aceştia din urmă au mers la începutul anului şcolar la şedinţele cu părinţii îndeosebi la liceele tehnice, unde şi numărul elevilor cu probleme de comportament este mai crescut. “Dacă părinţii înţeleg statutul nostru, este mult mai bine. Noi nu facem terapii, nu punem diagnostic, ci facem numai consiliere. Părinţii care au înţeles rolul nostru au început să fie mult mai deschişi faţă de ceea ce înseamnă de fapt consilierea şcolară”, ne-a mai declarat Laura Bicoiu, consilier şcolar cu expertiză în domeniu. (Mihaela VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
dalida, acum 3837 zile, 22 ore, 56 minute, 11 secunde
Draga 'pecetescu', dar tu chiar nu stii ca banul ocupa postul??? Pai cum te astepti sa iasa de pe functie?? Zau asa! Si sunt o multime de profesori 'excelenti' care mai stau inca citeste integral
pecetescu, acum 3838 zile, 2 ore, 35 minute, 38 secunde
******** de Pecetescu de la Unirea cand o *** ******?Cum rezista copii acolo?$e aude inspectoratul?Geografia inseamna ceva ,ptr. Pecetescu ********!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.