Educație

Profesoara Carmen Ştefănescu, sărbătorită de odobeşteni

Iulia Crețu
10 oct 2013 2013 vizualizări
Foyerul Bibliotecii Publice din Odobeşti a fost ieri neîncăpător pentru întâlnirea emoţionantă dintre Carmen Ştefănescu, în postură de scriitoare, şi prietenii din localitate.

Prilejul a fost lansarea volumului de debut, „Oraşul inimii în timp” (Ed. Floare Albastră, Bucureşti), un jurnal tulburător prin sinceritate, ameţitor prin situaţiile limită pe care autoarea le descrie şi în acelaşi timp o debordantă confesiune de optimism şi credinţa că viaţa nu se sfârşeşte în „Gorunul lui Horea”. Despre volum şi autoare au vorbit profesoarele Manuela Sava, Constanţa Giurcan, prof. Neculai Florea şi înv. Teodora Chircu, fiecare încercând să prezinte frumuseţea umană a celei care a reuşit să învingă încercările vieţii şi să ne ofere o mostră de optimism şi nădejdea într-o viaţă mai bună. Dincolo de latura sentimentală a jurnalului, de profunzimea gândurilor, jurnalul prof. Carmen Ştefănescu are şi o faţetă mistică, situându-se cu mărturisirile sale în duhul liniştit al filocaliei. Din păcate, deşi trăim în mici comunităţi rurale, vieţuim fiecare în grădina sa interioară şi rareori avem curajul să deschidem poarta către grădina celuilalt. Interpretat în altă cheie, „Oraşul inimii în timp” este o invitaţie la prietenie, o pledoarie pentru frumos şi o apologie a iertării, prin care autoarea invită la dialog şi comuniune, mai mult decât ore de predici plictisitoare şi cărţile duhovnicilor apocaliptici pe care le vedem pe tarabele târgurilor de carte religioasă. Din punct de vedere religios, autoarea a izbutit să treacă peste incertitudinile neastâmpăratului Tudor Arghezi, să-L descopere pe Creator şi să spună Este! Întâlnirea dintre Carmen Ştefănescu şi odobeşteni a fost o revelaţie pentru concitadinii care au descoperit că în spatele profesoarei timide se ascunde un om puternic şi plin de umor, trăsături sesizate mai ales de elevele şi elevii care au participat la eveniment. Manifestarea s-a desfăşurat în parteneriat cu Liceul Teoretic şi Liceul Tehnologic şi a încheiat ediţia 2013 a Zilelor Culturii Odobeştene. Umătorul eveniment va fi lansarea jurnalului generalului Raşcu! (I. C.)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.