Educație

Atunci şi Acum: Intrarea în Piaţa Moldovei, înainte şi după comunişti

Sorin Tudose
7 oct 2013 2744 vizualizări
Prezentul episod “Atunci şi Acum” arată cat de mare a fost Răul pe care l-au adus cu sine comuniştii şi cat de mult ne-a rupt acest rău de înaintaşii nostri, de tradiţiile şi arhitectura veche a locurilor.

Intrarea în Piaţa Moldovei de acum 100 de ani şi cea din zilele noastre este aproximativ aceeaşi, dar absolut tot decorul a fost înlocuit de regimul de foarte tristă amintire. În primul rand este vorba de Biserica Domnească a cărei deosebită clopotniţă -cea mai elegantă clopotniţă de atunci şi pană acum – se vede în cartea poştală făcută de armata germană în Primul Război Mondial. Lăcaşul de cult cu o vechime de peste trei secole care a rezistat atator vitregii ale vremii nu a mai trecut şi peste demenţa regimului roşu, aceasta profitand de seismul din 1977 pentru a o face una cu pămantul! Cu toate că au trecut peste 35 de ani de la demolarea abuzivă, autorităţile postdecembriste nu au catadicsit să facă nimic întru recuperarea memoriei identitare a Bisericii Domneşti.

Trama stradală a fost păstrată de comunişti, dar acestora le-a stat în cale o hală şi o biserică. “Decat!”

Totodată, vechea hală a fost şi ea demolată, iar în zona ei s-a clădit alta, care, cu toată modernizarea sa nu va fi niciodată decat o “struţo-cămilă”, nişte “haine” noi pe o structură comunistă. Singura şansă de a avea o hală modernă este demolarea celei prezente şi reconstruirea ei de la zero. Nu în ultimul rand, actualul pasaj ce duce spre piaţă şi hală este un kitsch cu faţade de blocuri placate şi neplacate cu zăpadă artificială, vopsite în nenumărate culori, cu aparate de aer condiţionat şi antene de satelit, cu copertine inestetice la ferestre. Stridenţa este cuvantul de ordine pentru întreaga zonă şi pentru siguranţa retinei dumneavostră nu am pozat pasajul cand se organizează targul de Mărţişor! (S. TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Vrancean, acum 3843 zile, 14 ore, 48 minute, 56 secunde
Hi Sorin, Nu poti compara un oras la un interval de 100 ani. Inainte de '80 orasul arata mizerabil, Chiar daca a fost dureros, era necesara schimbarea. Casa bunicilor si copilariei a disparut citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.