Educație

Dezinteres al autorităţilor ori interese imobiliare la Grădiniţa 3?

Ziarul de Vrancea
7 oct 2013 1099 vizualizări
Unitatea de învăţămant preşcolar figurează cu dotări în acte, dar realitatea contrazice documentele u clădirea, care beneficiază de o curte de 800 mp, ar face cu ochiul vanătorilor imobiliari u din cauza frigului, preşcolarii de aici au înlocuit spălatul mainilor cu… ştersul cu şerveţele umede

Deşi pare greu de crezut, o grădiniţă din Focşani foloseşte încă încălzirea cu sobe pe lemne, în timp de numeroase unităţi similare din mediul rural au montate de ani buni centrale termice. Numeroasele adrese înaintate municipalităţii au rămas fără rezultat, în ciuda promisiunilor venite atat din partea tuturor viceprimarilor oraşului din ultimii ani, dar şi a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean , Dragoş Bîrlădeanu, care a frecventat cursurile acestei unităţi. Nimeni nu ştie de ce în evidenţele Inspectoratului Şcolar Judeţean, Grădiniţa cu Program Normal nr. 3 figurează ca fiind una dintre cele zece unităţi şcolare din Focşani care are montată centrală pe gaze. “Astăzi (n.r. ieri) am aflat şi eu că au sobe, dar am înţeles de la d-l director Petre Plopeanu că are stocul necesar de lemne. Am să fac o vizită la această grădiniţă”, ne-a declarat ieri inspectorul general al IŞJ, Vasilica Zaharia. Grădiniţa, arondată pană anul trecut Liceului Tehnologic “G.G. Longinescu”, a trecut de anul acesta sub tutela Şcolii nr. 7. Aceasta nu a procurat pană în acest moment cota de lemne pentru iarna care se apropie, focul în sobe fiind făcut săptămana trecută cu ajutorul unui rest din lemnele de anul trecut.


Femeia de serviciu lucrează iarna 11 ore pe zi fără libere

Ziarul de Vrancea a scris în urmă cu un an despre situaţia în care se află princhindeii acestei grădiniţe, iar acum am mers din nou pentru a vedea ce s-a materializat din promisiunile autorităţilor de atunci. “Nu s-a schimbat nimic de anul trecut, decat faptul că suntem arondaţi Şcolii 7 şi sper într-o bună colaborare cu aceasta. Încălzirea se face tot cu sobe cu lemne, iar femeie de serviciu avem una singură, detaşată de la Liceul “G.G. Longinescu” la Şcoala 7, iar de acolo la noi. Vine de la 4 dimineaţa să facă focul în sobe şi munceşte pană la ora 15,00 – 15,30. Eu nu-i pot da recuperare pentru că nu am cand, iar ore suplimentare nu-i pot plăti pentru că nu mă lasă legea. O singură femeie nu face faţă, iar noi nu putem angaja o a doua femeie care se impune, deoarece posturile sunt blocate”, ne-a declarat educatoarea Ecaterina Mihu.

Din cauza apei reci, preşcolarii nu se spală pe manuţe

Mai mult, micuţilor le îngheaţă mainile cand este frig afară, deoarece nu au apă caldă să se spele. Cand apa de la robinet este prea rece, educatoarele îi şterg pe maini cu şerveţele umede. “Am instalat un boiler în corpul de jos, unde învaţă două grupe, cu ajutorul părinţilor. În corpul principal, copiii se spală pe maini cu apă rece”, ne-a mai declarat educatoarea. Neajunsurile grădiniţei sunt numeroase. Prin urmare, zilele trecute educatoarele au înaintat o adresă către Primăria Focşani prin care au solicitat în vederea instalării unei centrale termice şi a unui boiler, precum şi pentru abonamente la internet şi telefon. Educatoarele îşi pun speranţele ca la o rectificare bugetară să le scape ceva printre degete aleşilor şi către această grădiniţă. “Avem copii din familiii modeste, nu le putem cere numai dumnealor”, ne-a mai spus educatoarele.

Aparatele de joacă, vechi de peste 30 de ani

Curtea grădiniţei găzduieşte aceleaşi aparate de joacă vechi de 30 de ani

Aparatele de joc sunt aceleaşi de peste 30 de ani şi se impune instalarea altora noi, din materiale mai puţin periculoase pentru copii. Dar în lipsa acestora din urmă, prichindeii le folosesc pe cele vechi. “Învartitoarea este de peste 30 de ani. Copiii o folosesc, iar norocul nostru este că nu merge foarte tare, rulmenţii necesintand să fie unşi din cand în cand”, ne-au mai spus educatoarele. Nici construirea unui foişor în curtea de 800 mp a grădiniţei nu s-a materializat, deşi autorităţilor li s-au cerut în fiecare an materiale de construcţie de la gheretele din Piaţa Unirii, demolate după Festivalul Viei şi Vinului. Cadrele de aici speră ca aleşii să fie grijulii şi cu această unitate, nu doar cu cele de centru, la care învaţă doar copii ce provin din familii “cu pretenţii”. Cursurile Grădiniţei 3 au fost frecventate de personalităţi din domenii vaste, printre care inginerul agronom Bergi Vosganian, tatăl senatorului liberal Varujan Vosganian, dar şi profesori universitari în SUA sau ţări europene. “Dacă fiecare dintre cei care au învăţat aici ar contribui cu ceva, grădiniţa ar deveni una de lux”, ne-a mai spus Ecaterina Mihu. Unele voci susţin că această unitate a fost neglijată întrucat ar fi interese imobiliare, deşi există un document prin care clădirea a fost donată statului cu o condiţie: să nu-i fie schimbată destinaţia. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
jan, acum 3852 zile, 14 ore, 8 minute, 46 secunde
Din pacate bani pentru chiolhamuri se gasesc dar pentru invatamant nu. Ce ii intereseaza pe educatia copiilor p..imii cand a lor odrasle invata la scoli particulare americane, germane. sau in citeste integral
cris, acum 3852 zile, 15 ore, 2 minute, 52 secunde
Pacat ca nu se investeste in gradinita.Astia sunt primii pasi facuti in educatia unui copil. Se pare ca alesii nostri nu au cei sapte ani de acasa, de la gradinita,etc.Interesul primordial ar trebui citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.