Educație

Volumul „Evreii din Odobeşti”, lansat astăzi la Casa de Cultură Odobeşti

Sorin Tudose
7 oct 2013 1674 vizualizări
Casa de Cultură “Constantin C. Giurescu” din Odobeşti comemorează astăzi de la ora13.00 Ziua Naţională a Holocaustului din România.

Cu această ocazie va fi lansată prima lucrare despre comunitatea evreiască din oraşul viilor domneşti „Evreii din Odobeşti” (Ed. Terra, Focşani, 2013), autor Bogdan Constantin Dogaru. La eveniment vor participa membrii din conducerea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România şi reprezentanţi ai unor instituţii de cultură din judeţ. Manifestarea este organizată în parteneriat cu Comunitatea Evreilor din Focşani, Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu” şi Liceul Tehnologic din localitate. Evenimentul se va desfăşura în Foyerul Bibliotecii Publice „Ana Georgescu”. Ziua Naţională a Holocaustului în Romania celebrată pe 9 octombrie a fost instituită printr-o Hotărare de Guvern din 5 mai 2004, în ultimele luni de mandat al Preşedintelui Ion Iliescu. Proclamarea unei asemenea zile naţionale nu avea cum să nu nască dispute avand în vedere subiectul sensibil. Pe de o parte sunt evreii care au suferit pierderi umane şi materiale în timpul guvernării antonesciene, pe de altă parte sunt naţionaliştii romani care spun că termenul de „holocaust” este mult prea dur pentru ceea ce s-ar fi întamplat în acei ani tulburi în Romania. A doua tabără spune că e o mare diferenţă între lagărele de muncă şi cele de exterminare, tabăra evreimii spune despre naţionalişti că sunt revizionişti, ba chiar negaţionişti. (S. TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
dalida, acum 3842 zile, 23 ore, 36 minute, 58 secunde
Evrei si iar evrei, tipul asta scrie intruna, era foarte greu la munca, mai usor e sa iti faci program lejer, cauti informatii cand ai chef, apoi stai in fata calculatorului si scrii ce ai gasit. La citeste integral
Daniela, acum 3843 zile, 1 ora, 7 minute, 44 secunde
de unde putem cumpara cartea?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.