Educație

Şcolile informate: elevii pot fi vaccinaţi fără acordul părinţilor

Raluca Manolache
4 oct 2013 1302 vizualizări
„Aceştia vor fi informaţi pentru a putea transmite medicului de colectivitate dovada unei eventuale contraindicaţii medicale temporară sau definitivă”, spun specialiştii DSP

Elevii pot fi vaccinaţi de medicii şcolari, în cadrul programului naţional de imunizări, fără ca aceştia să solicite acordul părinţilor. Pentru că de luni ar trebui să se desfăşoare în şcoli campania de vaccinare cu vaccin ROR (împotriva rubeolei,oreionului şi rujeolei) a elevilor din clasa a I-a, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea a transmis Inspectoratului Şcolar Judeţean o informare cu privire la desfăşurarea acestei campanii. Inspectoratul este rugat să informeze toate unităţile de învăţămant despre această campanie pentru ca directorii şi învăţătorii să dea sprijinul necesar medicilor şcolari pentru vaccinarea elevilor.  „ Vă reamintim că în conformitate cu art. 2 din Ord. MS nr. 1955/1995 «în unităţile şcolare de ocrotire, educare şi instruire a copiilor şi tinerilor, publice şi private, se vor primi numai copii şi tineri care prezintă dovada medicală care atestă starea de sănătate şi efectuarea imunizărilor obligatorii». Ca urmare, toţi copiii care vor absenta în ziua vaccinării sau vor fi contraindicaţi medical temporar nu vor putea relua cursurile pană ce nu vor prezenta dovada recuperării aceastei vaccinări. În conformitate cu art. 19 pct."f" al Ord. MS nr. 1955 din 1995 «conducerea unităţii de învăţămant are obligaţia să stabilească împreună cu medicul care are în supraveghere colectivitatea, programarea copiilor şi tinerilor la efectuarea examenelor medicale de bilanţ al stării de sănătate, la controalele periodice şi la imunizări ». Întrucat vaccinarea este obligatorie, nu este necesar acordul părinţilor. Aceştia vor fi informaţi pentru a putea transmite medicului de colectivitate dovada unei eventuale contraindicaţii medicale temporară sau definitivă ce nu poate fi depistată la examinarea pe care este obligat să o efectueze medicul vaccinator înainte de imunizare”, au transmis specialiştii de la DSP Vrancea. DSP a primit 6.800 doze de vaccin ROR de la Ministerul Sănătăţii pentru derularea acestei campanii, dar şi pentru vaccinările de rutină. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.