Educație

Bleumarin, culoarea preferată de şcoli pentru ţinuta elevilor

Ziarul de Vrancea
29 sep 2013 7102 vizualizări
Tot mai multe şcoli renunţă la uniformă din raţiuni economice u cu toate acestea, se recomandă purtarea unei ţinute decente la şcoală, culorile preferate fiind bleumarin sau negru, în combinaţie cu alb u în timp ce tot mai multe licee renunţă la uniformă, Colegiul Economic vrea permanentizarea acesteia

Tot mai puţin purtată după 1990, dar cu numeroase încercări de readucere a acesteia în şcoli, uniforma se mai poartă acum doar la clasele primare. Elevii de gimnaziu au adoptat o “ţinută decentă”, în timp ce liceenii resping tot mai des ideea unei uniforme, mergand la şcoală îmbrăcaţi cum doresc. Cele mai multe şcoli vrancene au renunţat la idée de uniformă, mai ales la gimnaziu şi liceu, din raţiuni financiare. Costurile unei uniforme sunt destul de mari, iar explozia de creştere la varsta adolescenţei duce la costuri importante din bugetul familiei. Aşa că, cei mai mici sunt singurii care mai poartă uniformă în prezent, aceasta fiind cerută şi de doamnele învăţătoare. “Există o uniformă pe fiecare clasă, decisă de părinţi, mai ales la ciclul primar. Pentru elevii de gimnaziu există o ţinută decentă, dar nu e obligatorie pentru că e vorba de bani. Noi vrem să atragem copii la şcoală şi nu insistăm pe această temă. La clasele mici nu este o problemă pentru că părinţii fac eforturi mari, dar la gimnaziu apar cheltuieli în plus, cărţile sunt mai multe şi mai scumpe”, ne-a declarat directorul Şcolii “Duiliu Zamfirescu” din Focşani, profesorul Petrică Moraru. Ţinuta la această şcoală constă în sacou bleumarin şi cămaşă albă, iar purtarea acesteia este prevăzută şi în regulamentul unităţii. Tot nuanţe închise sunt recomandate şi la Şcoala “Ştefan cel Mare”. “Este o uniformă stabilită pe clase de fiecare învăţător, în general în nuanţe închise de bleumarin sau negru, care se combină cu tricou sau cămaşă albă. La gimnaziu e mai greu deoarece este explozia de creştere, iar o uniformă poate să ajungă şi la 300 de lei”, ne-a declarat Marcel Ungureanu, directorul Şcolii “Ştefan cel Mare”.

Uniforma, exlusă din mediul rural din raţiuni financiare

La Şcoala “Ion Basgan” cadrele de la ciclul primar au recurs la alegerea unor culori mai vii pentru a înveseli atmosfera. Unele clase au uniformă bleumarin, altele albastră, iar în unele clase băieţii sunt îmbrăcaţi în haine albastre, iar fetele în haine roşii. Cu toate acestea, regulamentul şcolar nu prevede obligativitatea purtării acesteia. “S-a hotărat purtarea uniformei la nivel de clasă, împreună cu părinţii, mai ales la clasele mici. Legea nu prevede obligativitatea purtării uniformei şi de aceea este la mica înţelegere cu părinţii. Nu pot fi prevăzute pedepse”, ne-a precizt profesorul Tiberiu Dima, directorul Şcolii “Ion Basgan”. Ţinuta în culori sobre, de bleumarin şi negru, combinate cu cămaşă albă, se preferă şi la Şcoala 3. Şcolile din mediul rural aproape au exclus ideea de uniformă, din raţiuni financiare. “Nu am impus uniformă pentru că ar fi un efort prea mare pentru părinţi. Un singur rand de haine este insuficient pentru că sunt condiţiile care sunt şi copiii se murdăresc uşor. Elevii noştri poartă insigne, ca semn distinctiv”, ne-a declarat directorul Şcolii Vintileasca, Fănel Crucean. La Milcovul, numai elevii din ciclul primar au uniforme. “Am încercat să introducem uniforma, dar sunt posibilităţi reduse. Aşa că am decis la elevii să vină îmbrăcaţi decent, cu blug, sacou şi cămaşă. Ne interesează  mai mult să vină la şcoală şi să fie curaţi”, ne-a spus directorul Şcolii Milcovul, Daniela Truşcă.

Colegiul Economic doreşte permanentizarea uniformei

La Colegiul Naţional “Unirea” nu se pune problema introducerii uniformelor, aceasta fiind scoasă definitiv în ultimii ani. “Din punctul meu de vedere, este un lux uniforma în zilele noastre”, consideră directorul Cornel Noană. Şi cuziştii renunţă cate puţin la idée. Din uniforma de anul trecut a mai rămas anul acesta doar….vesta. “Am simplificat-o. Am renunţat la sacou, care era şi scump, dar şi destul de greu de purtat. Am rămas la vestă, care se poartă cu cămaşă albă sau tricou şi la care se aplică un ecuson. Vesta se poartă uşor cu blug. Este mai puţin costisitor pentru părinţi şi mai uşor de purtat“, ne-a declarat Marius Poll, directorul CNC. Cu toate acestea, profesorul se declară pentru uniformă. “Trebuie să-i învăţăm pe copii să respecte ţinuta pentru că vor lucra în viitor la firme naţionale şi internaţionale, unde nu se pot prezenta oricum”, explică Marius Poll. Probabil că din aceste considerente, noua conducere a Colegiului Economic vrea să permanentizeze purtarea uniformei. În prezent, aceasta se poartă numai două zile pe săptămană, aşa cum s-a negociat cu ani în urmă între profesori, părinţi şi elevi. “Avem uniforma colegiului care este purtată numai două zile pe săptămană, aşa cum s-a negociat cu ani în urmă. Eu duc în prezent o campanie pentru introducerea uniformei în fiecare zi pentru că o consider utilă din mai multe motive. În primul rand, reprezintă un blazon, îI scuteşte pe elev de problemele alegerii în fiecare zi a ţinutei pentru şcoală şi uniforma ar atenua diferenţele sociale, mai ales că 80% dintre elevii noştri provin din mediul rural”, ne-a precizat profesoara Cristina Gheorghiţă, directoarea Colegiului Economic “Mihail Kogălniceanu”. Se pare că nici agenţii economici nu stau la coadă pentru a croi uniforme, aceştia precizand că este mult de muncă pentru un caştig prea mic. Prin urmare, costumele bleumarin, cu pantalon sau fustă au apărut în comerţ, fiind căutate la începutul toamnei de părinţi. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.