Educație

Prea puţini medici şcolari! Cine se ocupă de sănătatea şcolarilor?

Raluca Manolache
25 sep 2013 4908 vizualizări
Dacă în oraşe precum Panciu, Adjud sau Mărăşeşti, toate şcolile sunt arondate la un singur cabinet şcolar, în mediul rural, şcolile nu au astfel de medici u Primăria municipiului Focşani vrea să angajeze doi medici pentru cabinetul de medicină şcolară şi cabinetul stomatologic

Doar nouă medici şcolari au sarcina să se ocupe de sănătatea copiilor care merg la şcoală în Vrancea. Cei mai mulţi dintre aceştia îşi desfăşoară activitatea în cabinetele şcolare din Focşani, majoritatea copiilor din rural fiind privaţi de prezenţa unui medic şcolar care să le supravegheze starea de sănătate. Dacă în oraşe precum Panciu, Adjud sau Mărăşeşti, toate şcolile sunt arondate la un singur cabinet şcolar, în mediul rural, şcolile nu au astfel de medici. Chiar dacă primăriile aveau posibilitatea să încheie un contract cu medicii de familie în vederea monitorizării stării de sănătate a elevilor,  acest lucru nu s-a întamplat. Această situaţie s-a întalnit şi anul trecut, cand medicii de familie au refuzat să intre în şcoli în lipsa acestui contract în baza căruia puteau fi remuneraţi pentru munca depusă. Astfel, cei mai mulţi dintre medici s-au ocupat doar de imunizarea elevilor. „În general medicii de familie din rural nu acceptă să facă activităţi de medicină şcolară, exceptand imunizările. Soluţie legală există, primăriile să încheie convenţii cu medicii de familie sau să aducă alţi medici, dar aparent nu există bani”, a spus dr. Marina Maiorov, directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea.

Avem legislaţie dar cine o aplică?

În această perioadă medicii ar trebui să efectueze triajul epidemiologic, iar primăriile ar fi trebuit, conform legislaţiei în vigoare, să încheie un contract cu medicii de familie în vederea efectuării acestui control. „Asistenţa medicală şi de medicină dentară acordată preşcolarilor şi elevilor pe toată perioada în care se află în unităţile de învăţămant se asigură în cabinetele medicale şi de medicină dentară din grădiniţe şi şcoli. Acolo unde nu există cabinete medicale şi de medicină dentară în grădiniţe şi şcoli, asistenţa medicală se realizează prin medicii şi medicii dentişti din localităţile respective sau localităţi apropiate, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.162/2008 privind transferul ansamblului de atribuţii şi competenţe exercitate de Ministerul Sănătăţii către autorităţile administraţiei publice locale”, se arată în metodologia privind examinarea stării de sănătate a preşcolarilor şi elevilor. 

Lista medicilor din şcolile focşănene

Cei mai mulţi medici şcolari îşi deasfăşoară activitatea în Focşani, municipiul reşedinţă de judeţ. Cei şase medici au repartizate mai multe unităţi. De altfel, Primăria Focşani a demarat procedurile pentru a scoate la concurs două posturi care au rămas vacante după pensionarea doctorilor. Este vorba despre postul unui medic şcolar şi postul unui medic stomatolog. Autorităţile locale au trimis adrese la Colegiul Medicilor şi Colegiul Medicilor Dentişti pentru aprobarea scoaterii la concurs a celor două posturi. În următoarele randuri vă prezentăm numele medicilor care au grijă de sănătatea elevilor din Focşani: dr. Alexandrina Nica, dr. Mariana Panea, dr. Mihaela Nebuneli, dr. Luminiţa Cernat Neagu, dr. Doina Ciufu şi dr. Ciprian Condrea. Tot în Focşani mai muncesc şi 12 medici stomatologi şcolari. Aceştia sunt: dr. Adrian Cherciu, dr. Ana Raluca Constantin, dr. Mihai Bontaş, dr. Aurelia Tuszan, dr. Silvia Rota, dr. Teodora Simionescu, dr. Carmen Toea, dr. Monica Momanu, dr. Elena Cristian, dr. Şerban Bara, dr. Robert Ulmer, dr. Claudia Găman. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.