Educație

Normă dublă pentru două cadre de la Şcoala Vintileasca

Ziarul de Vrancea
20 sep 2013 2648 vizualizări
Din lipsă de cadre calificate, CA-ul Şcolii Vintileasca a decis ca două învăţătoare să aibă volum dublu de muncă, deşi remuneraţia nu este pe măsura efortului.Inspectoratul Şcolar a suplimentat numărul de norme didactice şi anunţă controale în şcoli şi grădiniţe

Lipsa cadrelor didactice calificate în mediul rural determină unele şcoli să recurgă la soluţii rar întalnite. Aşa se face că la Şcoala Vintileasca, localitate de pe valea Ramnicului, două cadre calificate, cu vechime în sistem, vor face anul acesta şcolar muncă dublă, predand atat dimineaţa cat şi după-amiaza la clase diferite. Şi asta deoarece posturile de învăţătoare, scoase în şedinţă publică la IŞJ, nu şi-au găsit doritori. Aşa se face că cele două învăţătoare fac munca a patru dascăli, volumul de muncă fiind de două ori mai mare decat norma didactică obişnuită pentru fiecare dintre acestea. “Am anunţat la Inspectoratul Şcolar posturile libere, dar nu au existat cadre calificate care să le solicite în şedinţele publice. Un post s-a ocupat în final, dar au rămas două pentru care nu aveam decat varianta angajării unor necalificaţi. Am discutat cu părinţii şi aceştia nu au fost de acord să predea la clasele de la învăţămant primar necalificaţi. Am discutat apoi cu cele cinci cadre calificate de la învăţămant primar şi două au acceptat această variantă”, ne-a declarat  directorul Şcolii Vintileasca, profesorul Fănel Crucean. Astfel o învăţătoare va preda dimineaţa la clasele a II –a şi a IV-a la Şcoala Bahnele, unde învăţămantul este simultan, iar după-amiaza la la clasa a III-a la Şcoala Vintileasca. O altă învăţătoare va preda la şcoala de centru dimineaţa, la clasele pregătitoare, şi a I-a, simultan, iar după amiaza la clasa a IV-a.

Muncă dublă, remuneraţie…

Deşi efortul doamnelor învăţătoare este de două mai mare decat al colegelor lor, remuneraţia nu va fi pe măsură. Potrivit calculelor de pe hartie, fiecare dintre acestea va încasa aproximativ un salariu şi jumătate, tot ceea ce înseamnă activitate peste norma didactică fiind remunerată la plata cu ora. Şcoala Vintileasca a mai apelat la această formulă în urmă cu doi ani, potrivit directorului, cand o învăţătoare a intrat în concediu medical. Atunci un cadru cu dublă specializare a predat dimineaţa la grădiniţă, iar după-amiaza la şcoala din satul După-Măgura. “Situaţia de anul acesta a apărut pentru că o colegă s-a detaşat la Bisoca, unde locuia, iar în plus a apărut o clasă pregătitoare care nu era prevăzută iniţial. Sperăm ca în anii următori să vină cadre calificate, în prezent cateva foste eleve de-ale noastre urmand Liceul Pedagogic la specializarea învăţător-educator”, ne-a mai spus directorul Şcolii Vintileasca, profesorul Fănel Crucean. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean spun că soluţia găsită de Şcoala Vintileasca este legală, iar regulamentul şcolar nu conţine nicio prevedere prin care profesorilor de la învăţămantul primar li s-ar interzice să predea peste norma didactică.

Suplimentări de norme la IŞJ

Consiliul de Administraţie al IŞJ a aprobat ieri suplimentarea normelor didactice pentru anul şcolar 2013-2014, în urma solicitărilor primite de la şcolile din judeţ. Astfel, au fost aprobate suplimentări de posturi la  Şcolile “Anghel Saligny” Focşani, Ciuşlea, Bordeasca Veche, Vrîncioaia, Nistoreşti şi Tănăsoaia pentru învăţămantul primar, la Şcolile Moviliţa, Bîrşeşti şi Şcoala “Ştefan cel Mare” din Focşani pentru gimnaziu şi patru posturi de educatoare la Şcoala 4 Adjud – pentru grădiniţă unde va fi înfiinţată o grupă cu program prelungit, Tătăranu şi Grădiniţa 2 Focşani. Înfiinţarea unei clase de-a V-a la Liceul Pedagogic “Spiru Haret” nu a mai făcut obiectul discuţiei CA-ului IŞJ, deoarece solicitările de înscriere au depăşit numărul minim de 18 elevi. Conducerea Inspectoratului Şcolar anunţă controale în grădiniţe pentru a vedea care este frecvenţa elevilor şi numărul de înscrieri de la fiecare grupă. “Inspectorul de specialitate va face controale cu tematica prezentată preşcolarilor la grădiniţe. Sper ca directorii care au solicitat înfiinţarea acestor grupe şi clase să fie conştienţi de urmările care vor apărea dacă nu va fi numărul minim de elevi. Aprobările din CA au fost condiţionate de prezenţa copiilor la şcoală”, ne-a declarat inspectorul general adjunct al IŞJ, Luminiţa Balaban, cea care a condus CA-ul de ieri. Tot în cadrul şedinţei de ieri s-a aprobat şi planul managerial pentru anul şcolar 2013-2014 care conţine şase direcţii strategice pe care IŞJ şi le-a propus şi care va fi discutat în prima şedinţă cu directorii din acest an şcolar. (Mihaela VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Mihaela Vladescu, acum 3865 zile, 16 ore, 30 minute, 30 secunde
şi patru posturi de educatoare la Şcoala 4 Adjud – pentru grădiniţă unde va fi înfiinţată o grupă cu program prelungit, Tătăranu şi Grădiniţa 2 Focşani.... Textul este foarte clar. citeste integral
auras, acum 3865 zile, 22 ore, 41 minute, 32 secunde
Duduie,fii mai explicita atunci cand dai o stire !Cum sa fie patru educatoare pe un post la Gradinita cu P.P.-Adjud(Sc.nr.4)
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.