Educație

La cuvinte, înainte! Provizii pentru minte şi suflet!

Ziarul de Vrancea
17 sep 2013 1453 vizualizări
Suplimentul “...şi, totuşi, Cultura ...” din această lună al Ziarului de Vrancea reuneşte scrieri ale autorilor Janina Vadislav, Petre Abeaboeru, Paul Spirescu sau Liviu Nedelcu u suplimentul apare joi şi se distribuie gratuit, doar împreună cu ediţia tipărită a Ziarului de Vrancea

La început de toamnă, Ziarul de Vrancea strange recolta de cultură din judeţ şi vă aduce în dar cateva dintre “proviziile” puse la dispoziţie de scriitorii vranceni. Într-un editorial care scormoneşte prin culisele concursurilor de creaţie literară, jurnalistul Radu Borcea vorbeşte despre “gaşte” şi “găşti” literare, apreciind că, în evaluarea unei opere literare, criticii s-au raportat la autori “ŞI în funcţie de opţiunile doctrinare”. Aceasta ridică un semn de întrebare în privinţa corectitudinii de jurizare a diferitelor competiţii locale şi naţionale. Scriitorul Ionel Necula abordează controversele vieţii scriitoriceşti, concentrandu-se asupra destinului literar al adjudeanului Emil Botta, într-un text sugestiv intitulat “Emil Botta şi ratarea ca temere metafizică”. Necula vorbeşte despre intelectualitatea sastisită de premii şi de recunoaşteri şi aminteşte despre “Corabia cu rataţi”, coordonată de însuşi Emil Botta, asociaţie “care reunea intelectuali de excepţie, dar dezabuzaţi de viaţa lipsită de perspectivă pe care o aveau”. În final, scriitorul laudă iniţiativa organizării Festivalului “Emil Botta”, care a avut loc weekend-ul trecut la Adjud, dar consideră că poetul nu este încă aşezat pe soclul pe care îl merită. Propunerea lui Necula este reeditarea cărţilor sale în ediţii de masă şi în colecţii populare. Preocupat de valorificarea trecutului şi mai ales a oamenilor săi, monografistul Petre Abeaboeru realizează restituiri ale vieţilor a două dintre personalităţile vrancene cuprinse de tenebrele uitării – Pimen R. Constantinescu şi Maria Burada.

Poezia răsăritului de soare

Scriitoarea şi jurnalista Janine Vadislav revine în acest număr al suplimentului cultural cu un text intitulat “Talcuitorul de vise”, scris sub semnul motto-ului pe care autoarea l-a ales: “Dumnezeu a zis, Să fie!... (…) o întindere între ape, şi ea să despartă apele de ape…”. Cuvintele ascund printre randuri semnificaţii profunde despre viaţă şi despre moarte, despre aparenţă şi esenţă, dar mai ales despre dorinţa de supravieţuire pană la contopirea cu moartea: “şi voinţa de viaţă arzand, pană în stingerea morţii”. Poezie publică doi autori consacraţi deja pentru valoarea lor scriitoricească, Paul Spirescu şi Virgil Panait, manaţi de îndemnul potrivit a se păstra pentru veşnicie – “Să nu uităm nicicand să iubim… Poezia”. Spirescu, poet adjudean, notează cateva “Simple dileme”, ca un bilet de lăsat pe masa lui Dumnezeu: “Una este să priveşti în fiecare dimineaţă răsăritul soarelui şi alta-i să te bucuri că răsare. E o chestie de opţiune: între a fi şi a te bucura că eşti”. Constantin Toma se înscrie şi el la capitolul “Poezie” cu “Cina cea de Taină”, o întalnire care îi reuneşte metaforic pe unii dintre cei mai reprezentativi scriitori ai Vrancei, care au trecut în lumea de dincolo: “La Cina cea de Taină, poeţii vin puhoi/ Toţi unul după altul într-un şirag non-stop/ Dar sigur la plecare, vor fi doi cate doi/ Căci gazdă este astăzi Dumitru-a lui Pricop”. Ediţia de joi a suplimentului iniţiat de “Cenaclul de Joi” vine şi cu un interesant debut, al talentatei poetese Ana Maria Bentea, originară de pe Valea Rămnicului. În fine, artistul plastic Liviu Nedelcu ne familiarizează cu avangardele artistice, încercand să dea sens ideii că “o operă nu poate deveni modernă decat dacă este mai întai postmodernă.” Venim, aşadar, cu o recoltă bogată, numai bună de păstrat pentru vremuri mai de restrişte decat acestea. Faceţi provizii serioase, pentru că toamna abia începe! Şi nu rataţi ediţia de joi a Ziarului de Vrancea, care cuprinde suplimentul. E gratuit doar împreună cu ziarul! (Alina-Elena VASILIU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.