Educație

”Valea Sării, străveche vatră vrâncenească”

Valentin Muscă
17 sep 2013 2367 vizualizări
Încă o monografie despre o localitate din Vrancea arhaică: ”Valea Sării, străveche vatră românească„ (Ed. Terra, Focşani, 2013). Elaborată de publicistul Petre Abeaboeru şi profesorul Ioan Potop, lucrarea ne prezintă una din cele mai vechi localităţi vrâncene, atestată documentar la 1522.

Alcatuită din satele Valea Sării, Colacu, Poduri, Mătăcina şi Prisaca, comuna Valea Sării se află în actuala configuraţie administrativă în urma alipirii fostei comune Colacu în 1950. Gândită în şapte capitole, monografia ne prezintă o paletă bogată de informaţii despre localitate, începând cu aspecte fizico-geografice, vestigii arheologice, situaţia economică, învăţământul, cultura, sănătatea, Biserica şi personalităţi importante. Aproape 400 de pagini, format A4, oferă celor care sunt interesaţi de lumea vie şi mereu surprinzătoare a Vrancei arhaice, date şi nume despre care, cei mai mulţi dintre noi nu au auzit vreodată. ”Valea Sării, străveche vatră românească„ se adaugă celorlalte monografii vrâncene redactate după 1989 şi constituie un punct de plecare pentru cercetătorii care vor avea curajul să redacteze într-o zi o Monografie a Vrancei, pentru că cea mai recentă monografie a judeţului a fost redactată în timpul celui De-al Doilea Război Mondial. Or, de atunci s-a schimbat şi configuraţia administrativă a judeţului, şi numele judeţului şi vreo 2-3 regimuri politice. Aviz amatorilor! (V. MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 3867 zile, 14 ore, 1 minut, 1 secunda
Cand ne bucuram sa o citim?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.