Educație

VIDEO!!! Gata cu festivităţile! Incepeti scoala!

Ziarul de Vrancea
16 sep 2013 5813 vizualizări
Peste 51.000 de elevi au venit ieri la şcolile din tot judeţul pentru un nou an de învăţătură.Primarii, deputaţii şi consilierii au venit ca în fiecare an la deschidere pentru a mai caştiga puţin capital electoral.Oficialităţile s-au înghestuit la şcolile noi sau modernizate.Pentru unităţile de învăţămand unde copiii învaţă în condiţii grele, autorităţile spun că nu sunt bani .Asa cum ieri a fost zi festivă, să sperăm că de astăzi toată lumea va trece pe treabă

Peste 51.000 de elevi au intrat ieri în şcolile din Vrancea. Unii s-au reîntors, alţii au păşit, cu emoţie, pentru prima dată pragul unei săli de clasă. Noul an şcolar a adus cu el şi şcoli noi, modernizate, unde autorităţile judeţene s-au înghesuit să ţină discursuri. În alte localităţi, clădirile se află într-o stare proastă şi nu sunt bani pentru reabilitarea lor, iar elevii vor fi nevoiţi să îndure încă un an de învăţat în condiţii impropii. Anul şcolar 2013 – 2014 începe iar sub semnul contrastului, între şcoli moderne, unde şcolarii au toate condiţiile, şi vechile unităţi de învăţămant din rural, care aşteaptă ca cineva să-şi aplece privirea lor.

Dacă la Şcoala Ştefan Cel Mare Focşani, la Pufeşti sau Cîmpuri sau investit milioane de euro, la Slobozia Ciorăşti, Faraoanele, Lespezi, Chiricari, elevii vor merge şi în acest an şcolar la cursuri în clădiri înghesuite şi nesigure. 
Şcolile vrancene şi-au deschis porţile ieri pentru cei peste 51 de mii de elevi. Unii au păşit cu emoţie în clasele nechimbate din anii anteriori, în şcoli nesigure, vechi şi fără condiţii minime, în timp ce alţii s-au bucurat de sedii noi, care le oferă condiţii pe care probabil nu le-au visat. În cazul acestora din urmă autorităţile s-au îngrămădit la inaugurări ţinand discursuri care de care mai pompoase. Aşa s-a întamplat şi la Şcoala “Ştefan cel Mare” din Focşani, unde au ţinut să se pozeze cu elevii şi apoi să le posteze pe site-urile de socializare prefectul Cătălin Popescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Dragoş Barlădeanu, primarul Decebal Bacinschi, secretarul de stat de la Dezvoltare, Iulian Matache sau deputatul Ciprian Nica. După un an în care au învăţat în sediul fostei Universităţi Bariţiu, elevii Şcolii “Ştefan cel Mare” au revenit acasă. “Venise momentul ca şi chipul, hainele sediului vechi de 30 de ani să devină mai atrăgătoare.

 

Prichindeii au imortalizat cu telefoanele mobile discursurile de la începutul anului şcolar

Din dorinţa extraordinară de mai bine, din respect pentru copii, pentru părinţi şi pentru actul didactic în sine, s-a născut un proiect de reabilitare, cu finanţare externă, a cărui implementare serioasă, rapidă, de către autorităţile locale, a făcut posibile bucuria şi emoţia pe care le trăim împreună, acum. Vă invităm să păşiţi într-o clădire solidă, curată, sigură, frumoasă, reconfigurată astfel încat corpul profesoral de elită şi discipolii înzestraţi sau motivaţi pentru performanţă să aibă un cadru optim de manifestare”, a spus în discursul său directorul Maricel Ungureanu. Mesajul elevilor din acest an a fost transmis de fiica procuroarei Săndica Apostolescu, Ioana Apostolescu, de la clasa a VIII-a D. “Sper din tot sufletul că cea mai mare virtute pe care o vom dobandi va fi înţelepciunea. Doar ea ne va permite să înţelegem cat bine ni s-a făcut, să preţuim ceea ce ni se dă în grijă, să păstrăm acest “tăram al făgăduinţei” în forma lui curată, îmbietoare, ba chiar să contribuim la înflorirea lui. Mi-ar plăcea ca toţi să ne străduim mai mult în a fi valoroşi, în a bucura inimile părinţilor de acasă şi de la şcoală, în a trăi armonios, fericit, în a răspandi “peste mări şi ţări” ecoul unor fapte demne de laudă”, a spus Ioana. Elevii au intrat în clase emoţionaţi, mai ales cei mici, care şi-au cunoscut învăţătoarele şi s-au aşezat pentru prima dată într-o bancă de şcolar.
 

CNU, reabilitat pe jumătate
 

Oficialităţile s-au mutat apoi la Colegiul Naţional Unirea, sediul acestuia aflandu-se în plin proces de reabilitare, lucrările urmand să fie finalizate anul viitor. Elevii vor învăţa anul acesta în două schimburi în clasele de la etaj, parterul urmand să fie renovat. Directorul CNU, Cornel Noană, a urat bun venit noilor unirişti, mai ales celor din clasa a V-a care vor petrece cel mai mult timp la această unitate de învăţămant, şi a amintit rezultatele remarcabile ale absolvenţilor acestui an, doi dintre aceştia fiind admişi la celebrele universităţi Cambridge şi Oxford.

De la şcoală din paiantă la una cu …etaj

 

Satul Rotileşti, în comuna Campuri: De la şcoală din lut la şcoală cu …etaj

Tot cu bani europeni a fost refăcută în totalitate Şcoala Rotileştii Mari, comuna Cîmpuri, unde clădirea veche de peste 40 de ani, construită din paiantă, nu mai era sigură. Şcoala nouă, construită la iniţiativa directorului Ion Drăghici, este peste aşteptările părinţilor, care nu sperau să vadă în satul lor o unitate de învăţămant nouă, cu etaj şi cu toate condiţiile de funcţionare. Proiectul a durat ceva mai mult de un an, iar banii au provenit de la Banca Mondială. Şcoala a fost inaugurată, dar fără să se facă recepţia de către constructor. “Cred că într-o săptămană - două se va face şi recepţia şi apoi vom trece la demolarea vechii şcoli, aflată într-un stadiu avansat de degradare”, ne-a spus primarul comunei Cîmpuri, Costel Mateiu. Şcoala a fost dotată cu o centrală termică pe lemne, la care a fost racordată şi grădiniţa. Amenajată într-o clădire veche de 30 de ani, unitatea de învăţămant preşcolar a fost reabilitată cu fonduri locale. La Şcoala Rotileştii Mari vor învăţa anul acesta în două schimburi 170 de copii, clădirea avand şase săli de clasă, bibliotecă, laborator de informatică, secretariat şi cancelarie. Elevii au scăpat de toaletele din fundul curţii, avand acum la şcoală toate condiţiile necesare. “Nu credeam că vom avea vreodată condiţii atat de bune. Era mizerie în clădirea cealaltă iar uneori ne era chiar teamă pentru copii”, ne-a declarat Elena Lungu, mămica unui copil de clasa a V-a. “E un vis devenit realitate”, ne-a spus şi Lica Puşcaşu. Inspectorul general al IŞJ, Vasilica Zaharia, consideră că nouă şcoală este frumoasă, utilă şi constituie o mare realizare pentru comunitate.
 

Spor la treaba tuturor oamenilor şcolii
 

Tot ieri a fost inaugurată cu mare fast şi Şcoala Homocea. Şi la Păuneşti anul şcolar a fost întampinat cu emoţie de profesori şi elevi, mai ales de cei mai mici dintre ei. “Alături de părinţi, bunici şi fraţi mai mari, cei de la clasa pregătitoare au trăit prima experienţa şcolară într-o atmosferă încărcată cu multe speranţe. Minunată vreme de toamnă a contribuit şi ea la frumuseţea acestor momente. De la Păuneşti, un cald spor la treaba tuturor oamenilor şcolii din judeţul nostru”, a transmis învăţătorul Toni Leu. Nu atat de mult se bucură de începutul de an şcolar mii de elevi care învaţă în condiţii inumane. La Slobozia Ciorăşti, Faraoanele, Lespezi, Chiricari, elevii vor merge şi în acest an şcolar la cursuri în clădiri înghesuite şi nesigure. În Vrancea 103 localităţi au nevoie de şcoli noi, iar autorităţile anunţă cu mare lejeritate că bani pentru acestea nu sunt. (Mihaela VLĂDESCU)
 

Uniriştii şi cuziştii spun că profesorii lor îs cei mai buni
 

Aglomeraţie mare în micşorata curte a liceului Unirea. Sute de elevi, majoritatea boboci, profesori şi nelipsitele autorităţi au venit la deschiderea noului an şcolar. Rand pe rand reprezentanţii Focşaniului şi judeţului au luat cuvantul pentru a ura liceenilor un an nou cu rezultate cat mai bune. Dragoş Barlădeanu, vicepreşedintele CJ, a “glumit” cu elevii spunandu-le că numai prin educaţie poţi ajunge departe. La randul lor, elevii de clasa a noua au aflat numele diriginţilor şi ne-au spus care sunt motivele pentru care au optat pentru Unirea şi unde se văd peste ani. “Am optat pentru liceul Unirea deoarece am auzit că are rată mare de absolvenţi şi că are profesori buni”, ne-a spus Chelmuş Alexandru, elev în singura clasă de a V-a de la Unirea. “A fi unirist este efectiv un spirit pe care ţi-l creezi în liceul ăsta. Prima dată cand am intrat în liceu nu m-am gandit cum va fi, dar apoi am găsit un anturaj cum mi-l doream, am găsit profesorii de care aveam nevoie, şi efectiv încerc să îmi conturez o personalitate. Cand voi termina liceul aş încerca la Poliţie dar este concurenţă mare. Ar mai fi două variante Ştiinţe Politice şi Drept, dar nu m-am hotărat încă”, ne-a spus şi Adrian Asanache, elev în clasa a X-a. O colegă de clasă de-a lui Adrian abia s-a transferat la Unirea anul acesta. “Experienţa de unirist este una nouă pentru mine, m-am transferat anul acesta şi am mari aşteptări de la Colegiul Unirea fiindcă toţi prietenii mei îmi spun că Unirea este locul unde te dezvolţi foarte bine ca persoană şi unde anturajul te face o persoană mai bună. Cand voi termina liceul aş vrea să urmez Ştiinţe Politice sau Geopolitică şi în paralel Dreptul”, ne-a spus şi Cristina Valentina Dumitru. Aşteptările conducerii liceului sunt împărţite pe două planuri – educaţional şi investiţional. “Fiind profesor la Unirea nu poţi să ai decat aşteptări foarte mari pentru că elevii te obligă să ai aşteptările respective. Aşteptările de anul acesta sunt pe două planuri - educaţional şi investiţional. Noi, profesorii şi elevii, ne putem face treaba pe primul plan aşa că aşteptările noastre se îndreaptă mai cu seamă spre planul doi, cel care constă în finalizarea lucrărilor de reabilitare. Din ultima convorbire pe care am avut-o cu constructorul mi s-a spus că lucrările au fost realizate în proporţie de 75 la sută”, ne-a spus Cornel Noană, directorul de la Unirea.
 

Poll vrea ca şcoala să ofere mai multe competenţe
 

La celălalt liceu de tradiţie al Focşaniului liceenii au erau bucuroşi că a reînceput şcoala. “În primul rand ştiu că cunt profesori foarte buni, am fost aici şi în clasele V-VIII. Pot spune că am fost mulţumită de rezultatele obţinute la examene”, ne-a spus Adelina Popa, elevă în clasa a IX-a. “Eu am venit de la Vulturu şi am ales liceul Cuza pentru că este unul foarte bun şi se poate ieşi cu o meserie bună. Mi-ar plăcea să dau la Drept”, ne-a spus Radu George, boboc cuzist. Directorul Marius Poll spune că ar dori echipament IT pentru liceu, avand în vedere era tehnologiei unde totul se face pe calculator. “Aşteptăm un an şcolar în care exigenţa să fie pe primul loc. Dorim elevilor noştri să treacă cu bine de examenele naţionale. Mi-aş dori foarte mult să creem acele competenţe copiilor de care au nevoie. Şcoala este o instituţie care trebui să formeze aceste competenţe”, ne-a spus Poll. (S. TUDOSE)

Pe platforma webtv a Ziarului de Vrancea puteţi urmări un material video de la deschiderea anului şcolar  2013-2014



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
razvan, acum 3869 zile, 18 ore, 9 minute, 23 secunde
sunt baiatul care are blitul aprins la telefon
ion, acum 3870 zile, 14 ore, 50 minute, 11 secunde
Bai nene cum naiba ba la cati bani ati bagat in scoala 9 (care afara de un var , fatada si liftul care mi se pare ca l-au pus degeaba) ati facut wc turcesti????Sa va fie rusine!!!Auzi sa faci la o citeste integral
dalida, acum 3870 zile, 15 ore, 25 minute, 22 secunde
Wow, se face 'performanta' la Cuza.. De asta fac tot mai multi, de la liceul asta si nu numai, pregatiri peste pregatiri, cu profesori din alta parte.. Da, probabil de asta. Cred ca nu prea citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.