Educație

An şcolar nou, probleme vechi! - 3, 2, 1 ... A început noul an şcolar cu ... gunoiul sub preş

Ziarul de Vrancea
16 sep 2013 2579 vizualizări
Anul şcolar debutează în Vrancea cu şcoli neigienizate, lucrări finalizate pe ultima sută de metri şi inaugurări forţate u “un copil ca să înveţe trebuie să fie sănătos”, spun medicii, care atrag atenţia asupra nerespectării condiţiilor minime de igienă în mediul rural u anul şcolar debutează cu nemulţumiri ale dascălilor navetişti care şi-au cerut drepturile în instanţă, dar şi cu peste 150 de posturi şi catedre fără doritori u “nu trebuie lăsată frustrarea să treacă dincolo de linia vocaţiei” susţin psihologii u Echipa Ziarului de Vrancea vă urează succes în noul an şcolar!

Elevii se reîntorc la cursuri astăzi, dar nu pentru toţi revederea colegilor va reprezenta motiv de bucurie. Mii de elevi din tot judeţul învaţă în spaţii improvizate, ultimul an neaducand nicio îmbunătăţire la starea multor şcoli, deşi politicienii s-au întrecut în promisiuni. Este cazul celor peste 200 de elevi ai Şcolii Faraoanele, care anul trecut pe vremea aceasta credeau că trăiesc un vis. Venirea lui Gigi Becali cu televiziunile centrale după el şi o sumedenie de promisiuni i-au făcut să creadă că anul acesta vor învăţa în condiţii normale. Refuzul afaceristului Gigi Becali de a mai finanţa lucrările, acţiunile în instanţă ale constructorului şi ping-pong-ul pe care îl fac autorităţile cu imobilul  au ca rezultat un şantier şi peste 200 de elevi care vor învăţa şi anul acesta în două schimburi înghesuiţi în vechea grădiniţă. Într-un local improvizat învaţă şi aproape 100 de elevi din Chiricari, comuna Nereju, după ce şcoala a ars în vara anului trecut. O casă particulară, veche, joacă rol de şcoală acum, după ce aceasta a fost închiriată pentru o sumă modică. Imobilul are numai patru camere mici, iar elevii vor merge la cursuri în două schimburi. Şi la Brădăceşti elevii învaţă într-o clădire improprie, dar situaţii deosebite sunt şi la Lespezi, unde aproape 250 de elevi încep anul şcolar în căminul cultural, dar şi la Jitia, unde şcoala şi primăria se au precum şoarecele cu pisica. În Vrancea este nevoie de reconstruirea a 103 unităţi de învăţămant, potrivit unei situaţii a Inspectoratului Şcolar Judeţean, dintre care 53 au fost începute şi abandonate de Ministerul Educaţiei, iar 50 nici măcar începute. Valoarea acestora este 305.386 mii lei, din care statul a alocat numai 31.347 mii lei.


Şi totuşi, există şi veşti bune


Şcoala Rotileşti, reconstruită cu bani europeni, va fi inaugurată astăzi de şefa IŞJ


Deşi nefinalizate, cinci unităţi şcoplare reabilitate cu fonduri europene vor fi inaugurate astăzi. Este vorba despre Şcolile Rotileşti, comuna Cîmpuri, Străoane de Sus, Tănăsoaia, Homocea – centru şi Pufeşti. Şcoala din Rotileşti este singura care a fost construită iniţial din paiantă, iar acum elevii vor avea surpriza unei şcoli moderne, cu etaj, la inaugurarea căreia şi-a anunţat prezenţa şefa IŞJ, Vasilica Zaharia. Elevii vor intra în noile clădiri, cu toate că mai sunt de pus la punct detalii, precum instalarea senzorilor de fum în cazul producerii unor incendii sau camerele de luat vederi. Lucrările, care trebuiau finalizate în luna iulie, au fost întarziate din cauza statului roman care nu a asigurat la timp partea sa de co-finanţare.


La Şcoala “Ştefan cel Mare” s-a lucrat şi sambătă pentru ca elevii să poată intra astăzi în sălile de clasă

Tot astăzi va fi inaugurată Şcola „Ştefan cel Mare” din Focşani, după ce un an elevii acesteia au făut naveta în cartierul Sud al oraşului. Şi aici mai este de sosit o parte din mobilier, iar muncitorii şi cadrele didactice au lucrat şi sambătă pentru ca sălile de clasă să fie gata pentru a-şi primi astăzi elevii. Conducerea IŞJ dă asigurări că alte cinci şcoli reabilitate cu bani europeni vor fi recepţionate pană la începutul lunii decembrie: Jitia, Gugeşti, Negrileşti, Vîrteşcoiu şi Cîrligele. Şefele IŞJ se laudă că Vrancea este judeţul cu cele mai multe şcoli inaugurate anul acesta.

Şcoală în trei schimburi

Elevii din Slobozia Bradului vor învăţa şi în acest an în trei schimburi pentru că nu s-au găsit soluţii care să le rezolve problemele legate de spaţiu. Aşa că orele vor fi de 45 de minute pentru cei 1.200 de copii ai comunei, iar pauza de numai 5 minute. La Cornetu elevii învaţă pe hol, într-o anexă a unităţii de învăţămant, iar la Lieşti peste 200 de copiii rromilor sar direct la şcoală, pentru că nu au unde să meargă la grădiniţă. Ministrul educaţiei, Remus Pricopie a vizitat vara aceasta comuna şi a promis că va trece pe lista de priorităţi a ministerului construirea aici a unei şcoli, dar pană atunci elevii vor învăţa în condiţiile neschimbate de ani buni. Slobozia Bradului este singura unitate unde anul acesta se va învăţa în trei schimburi, după ce IŞJ a cerut Şcolii “Duiliu Zamfirescu” din Focşani să renunţe la acestea, sistem care a funcţionat mai bine de 30 de ani. Şcoala, supraaglomerată, a trebuit să renunţe astfel la laboratoare pe care le-a transformat în săli permanente de curs pentru clasele de gimnaziu.

Sute de elevi nu-şi vor cunoaşte profesorii în prima zi


În apropierea Şcolii “Duiliu Zamfireascu” din Focşani muncitorii lucrează la înlocuirea conductelor

Sute de elevi nu-şi vor cunoaşte profesorii în primele zile deoarece peste 150 de catedre şi posturi au rămas libere în învăţămantul vrancean după ultima şedinţă publică de ocupare a acestora. Dacă orele de religie, educaţie fizică şi sport, educaţie muzicală şi informatică vor fi ocupate pe parcurs, delicată este situaţia celor 16 posturi de învăţători şi 16 posturi de educatoare. Situate în localităţi îndepărtate, acestea nu au fost atractive pentru cadrele calificate, motiv pentru care unele şoli au decis să recurgă la soluţii extreme. De exemplu, la Vintileasca se discuta vineri dacă o învăţătoare poate prelua o a doua clasă care să înveţe după-amiază. Situaţia ar necesita eforturi consistente din parte cadrului didactic ce ar urma să fie remunerat la plata cu ora pentru orele suplimentare. Şcolile care nu şi-au ocupat toate catedrele şi posturile vor fi nevoite să organizeze concursuri cu angajare pe perioadă determinată.

Aproape jumătate dintre navetişti nu şi-au primi banii

Anul şcolar debutează cu nemulţumiri din partea cadrelor didactice navetiste, numai jumătate dintre acestea avand naveta decontată de autorităţile locale. Pentru a le forţa mana edililor, SLI a acţionat în înstanţă primăriile cu datorii din anii anteriori, metoda dand roade în unele cazuri. O parte din bani au fost recuperaţi, dar există însă peste 40% dintre cadrele navetiste care nu au avut acest noroc. Bani se pare că nu se găsesc nici pentru a asigura condiţiile de siguranţă în cazul producerii unor incendii, în multe şcoli din judeţ elevii aflandu-se în pericol, după cum atrag atenţia pompierii. Nici la capitolul autorizaţii sanitare de funcţionare şcolile nu stau prea bine, în ultimul an doar 3% dintre directori reuşind să obţină acest document de la DSP. În total, numai 23% dintre şcoli încep noul an şcolar cu autorizaţie sanitară de funcţionare. Potrivit reprezentanţilor DSP, anul acesta numai 8 unităţi au solicitat autorizaţia de funcţionare: Şcoala Fitioneşti, Grădiniţa Fitioneşti, Liceul Tehnologic “Al. I. Cuza” Panciu, Grădiniţa 1 Panciu, Şcoala Gugeşti şi cele trei grădiniţe din Gugeşti. Dacă majoritatea nu se grăbesc să solicite documentul deoarece nu îndeplinesc condiţiile de obţinere a acestuia, sunt şi directori care, deşi au obţinut autorizaţia, nu se grăbesc să o ridice. Este cazul Grădiniţei Rugineşti care a obţinut autorizaţie sanitară pe 23.11.2012 dar nu o ridicase de la DSP pană săptămana trecută.

“Un copil care nu este sănătos nu poate învăţa”

 Medicii atrag atenţia că nerespectarea condiţiilor minime de igienizare a şcolilor se reflectă în starea de sănătate a copiilor, tot mai bolnavi de la an la an. “În şcoli există două mari probleme: problemele respiratorii care se pot rezolva prin igienizarea sălilor şi aerisirea în pauze şi între schimburi, şi bolile digestive care au cale de intrare mainile murdare. Pentru evitarea acestora trebuie surse de apă pentru spălarea mainilor. Prioritatea numărul unu la şcoală ar trebui să fie sănătatea elevilor pentru că un copil care nu este sănătos nu poate învăţa”, a precizat medicul Cornelia Drăgună, specialist în cadrul DSP Vrancea. O situaţie a IŞJ arăta la 1 septembrie 2013 că în 26 de şcoli igienizarea nici măcar nu începuse, iar în alte opt igienizarea se afla la stadiul de numai 10%. Numai 208 şcoli, adică mai puţin de jumătate, aveau igienizarea finalizată la începutul acestei luni.

Pericol în apropierea şcolilor

O problemă apărută nouă în acest an este legată de lucrările efectuate la reţelele de canalizare din Focşani care pun în pericol elevii. Primăria Focşani nu s-a preocupat ca prioritare să fie lucrările din preajma unităţilor de învăţămant, ajungandu-se în situaţia ca elevii să se afle în pericol la intrarea în unele unităţi La Şcoala “Duiliu Zamfirescu”, deşi s-a lucrat pană în ultimul moment, nu s-a reuşit astuparea şanţurilor din faţa unităţii, astfel că elevii vor fi nevoiţi să facă slalom pentru a intra în curte. Şi la Grădiniţa 1 din Sud este pericol, nefiind astupate şanţurile de la lucrările de canalizare, dar şi deoarece în curand vor începe şi cele de modernizare a Şcolii “Nicolae Iorga”, situată gard în gard cu grădiniţa. Elevii acestei şcoli învaţă anul acesta în sediul fostei Universităţi Bariţiu, pe care din semestrul al II-lea îl vor împărţi cu elevii Şcolii “Alexandru Vlahuţă”.

Ce mesaj transmite şefa IŞJ

Inspectorul general al IŞJ Vrancea, profesoara Vasilica Zaharia, a transmis un mesaj de început de an şcolar tuturor elevilor cat şi cadrelor didactice vrancene. “Începutul anului şcolar este şi un motiv de reflecţie pentru ceea ce înseamnă şcoală. Ea este principala sursă a performanţei, iar rezultatele bune în acest domeniu sunt cea mai bună bază pentru ca această performanţă să se întâmple. Anul şcolar 2013-2014 aduce, pentru învăţământul vrâncean, clădiri reabilitate, o bază materială îmbunătăţită, cadre didactice calificate, capabile de performanţele pe care ni le dorim. Buna educaţie înseamnă un efort şi o datorie pe care ne-am asumat-o cu toţii, atât cei implicaţi în sistem, cât şi autorităţile centrale şi locale, care ne-au oferit mereu sprijinul necondiţionat. Colaborarea noastră are un scop comun: şcoala trebuie să îi formeze pe viitorii oameni maturi într-un sistem de valori puternice”, transmite şefa IŞJ în deschiderea anului şcolar. (Mihaela VLĂDESCU)

În judeţul Vrancea sunt:
-535 de unităţi de învăţămant, dintre care 121 au personalitate juridică şi 414 sunt structuri.
-51.750 elevi: - preşcolari: 9.083
     - elevi în ciclul primar: 16.162
     - elevi de gimnaziu: 13.846
     - liceeni: 12.187
     -învăţămant special: 462
-172 clase zero (85 sunt simultane) în care sunt înscrişi 2.067 elevi;
-64 microbuze pentru transport şcolar (cate 3 microbuze la Grupul Şcolar Dumitreşti şi Şcoala Vidra, cate două la Şcolile Chiojdeni, Cîmpuri, Dumbrăveni, Jitia, Vizantea şi Liceul Teoretic Panciu, şi cate un microbuz alte 46 de şcoli)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
săraru, acum 3868 zile, 23 ore, 3 minute, 36 secunde
În articolul de faţă, şcoala din comuna jitia apare de două ori, odată la pozitiv şi odată la negativ sau viceversa, vorba lui Grigore Vasiliu Birlic, de mult trecut la cele sfinte şi citeste integral
Z, acum 3869 zile, 32 minute, 53 secunde
Buna ziua. Sa stiti ca nu este adevarat ceea ce spuneti. Sunt elev la Colegiul National Unirea, iar in fiecare zi de cursuri invatam cate ceva de la domnii profesori. Pe langa materia pe care dansii o citeste integral
vrânceanu, acum 3869 zile, 2 ore, 24 minute, 59 secunde
Astăzi, am avut ocazia să văd copii bucuroşi pentru revederea, după trei luni de vacanţă, a şcolii, a dascălilor dar şi pentru reântâlnirea cu foştii colegi. Mi-a umplut inima de bucurie citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.