Educație

VIDEO!!! Poezie şi poveste, în memoria adjudeanului Emil Botta

Ziarul de Vrancea
16 sep 2013 4289 vizualizări
Poetul Emil Botta a fost evocat în acest sfarşit de săptămană la Adjud, în cadrul festivalului de poezie pe care adjudenii i l-au dedicat u scriitori vranceni, dar şi elevi de liceu i-au recitat poeziile pe nedrept uitate u organizatorii s-au gandit la ridicarea unui bust al lui Emil Botta în faţa liceului care-i poartă numele

Adjudul a fost cuprins de spiritul poeziei în weekend, parcă tocmai în ton cu vremea specific bacoviană. Scriitori vranceni consacraţi, dar şi tineri talentaţi din judeţ şi din ţară s-au reunit la Casa de Cultură din oraş pentru a-l readuce în memorie pe Emil Botta (1911 - 1966), poet şi actor adjudean, care s-a născut pe 15 septembrie. Liviu Ioan Stoiciu, Paul Spirescu, Adrian Botez şi Valeriu Anghelache au lansat, cu această ocazie, volumul “Punctul de întalnire. Adjud - 580”, o antologie a primilor trei, ilustrată de Anghelache, cunoscutul artist fiind responsabil şi cu pictarea Bisericii “Sfantul Nicolae” din Adjud. În cadrul programului primei zile a Festivalului, Stoiciu, Spirescu şi Botez au prezentat recenzii ale operei lui Emil Botta, alături de alte personalităţi locale, printre care Valeria Manta Tăicuţu, Virgil Răileanu  şi Tudor Cicu. Adrian Botez a adus în vedere şi personalitatea celebrului, de asemenea, frate al lui Emil Botta, Dan, într-o scriere intitulată “Doi fraţi poeţi, două destine”. Momentele de evocare au alternat cu recitări ale elevilor de liceu - îndrumaţi de profesorul de limba şi literatura romană Alina Zoltan - care au interpretat poezii cunoscute precum “Un dor fără saţiu” sau “Întunecatul April”. Momentul cel mai aşteptat a fost decernarea premiilor acordate poeziilor înscrise în concurs. Ion Catană, directorul Casei de Cultură “Tudor Vornicu”, din Adjud, instituţie care a găzduit desfăşurarea evenimentului, a centralizat toate datele legate de competiţie şi a transmis că, în total, a fost vorba despre 53 de participanţi din toată ţara (Suceava, Bacău, Vaslui, Galaţi, Targovişte, Valcea şi Ploieşti), dar şi din Republica Moldova. Dintre toţi cei înscrişi, doar trei au fost distinşi cu premii.

Suceava aduce noua generaţie de poeţi?


Daniela Bejinariu, caştigătoarea locului al doilea, a primit premiile în numele tuturor laureaţilor suceveni
 

Toţi caştigătorii sunt tineri din Suceava, care şi-au dovedit talentul în condei. Despre ei, poetul şi scriitorul Liviu Ioan Stoiciu a spus că “la Suceava, se află cei mai buni poeţi din noua generaţie. Sucevenii au ridicat standardul la maximum la majoritatea concursurilor la care am fost în juriu. În cazul lor, putem vorbi despre poezie profesionistă scrisă de copii.”, a spus cel cunoscut ca LIS. Astfel, premiul I a revenit tinerei Anastasia Gavrilovici, clasa a XI-a, premiul al II-lea a fost acordat Danielei Bejinariu, elevă în clasa a X-a şi membră, ca şi colega ei laureată a premiul I, a Cenaclului Literar “Săgetătorul”, din Suceava. Pe locul al III-lea s-a clasat Vlad Sibechi, sucevean absolvent al Facultăţii de Litere. Adolescenta care a obţinut premiul al doilea a reprezentat-o pe colega sa caştigătoare a primului loc de pe podium şi a recitat şi poezia care i-a adus premiul în cadrul acestui concurs – “Cealaltă Nataşa”. Laureaţii au fost recompensaţi cu sume băneşti, cel mai consistent fiind, evident, cel acordat locului I, adică 500 de lei. Despre premiile în bani, Liviu Ioan Stoiciu a spus că sunt comparative cu cele pe care le primesc poeţii consacraţi, în aceste vremuri de restrişte economică. De asemenea, Florentin Popescu, directorul publicaţiei “Bucureştiul literar şi artistic”, a promis că poeziile tinerilor vor apărea în paginile revistei pe care o coordonează. În cea de-a doua zi, duminică, au avut loc lansări de carte ale scriitorilor Liviu Ioan Stoiciu, Valentin Talpalaru, Gheorghe Mustaţă, Culiţă Ioan Uşurelu, Apostu Vultureanu şi Marin Moscu. La evenimentele de duminică a fost prezent şi primarul Adjudului, Constantin Armencea, care a lipsit sambătă, la deschidere, pe motiv că a fost plecat din oraş. Acesta a acordat trei diplome de excelenţă pentru Liviu Stoiciu, Paul Spirescu şi Culiţă Uşurelu. Diplome de excelenţă din partea revistei “Salonul Literar” au primit poeta Constanţa Cornilă şi scriitorul Gheorghe Mustaţă.

Miss Piranda - da, iar cultură - ba!


Liviu Ioan Stoiciu a remarcat talentul nebănuit al tinerilor poeţi, dar şi-a declarat dezamăgirea că nici cultura nu mai e ce a fost

Festivalul ”Emil Botta” s-a aflat la cea de-a doua ediţie, prima avand loc în 2011. După o pauză de un an, cauzată de lipsa resurselor financiare, organizatorii au revenit cu forţe proaspete, dar şi cu veniturile necesare desfăşurării evenimentului. Referitor la acest aspect, a fost semnalată lipsa de interes a autorităţilor pentru promovarea culturii, Liviu Ioan Stoiciu mărturisind că, “în mod aberant, cultura pierde teren, nu înţeleg de ce.” Participanţii au semnalat chiar că “ocazii” precum “Miss Piranda” sunt sponsorizate din bani publici, însă pentru manifestările culturale nu se găsesc fonduri. În acest context, a fost subliniat meritul organizatorilor de la Adjud care au găsit banii necesari organizării evenimentului chiar şi din doi în doi ani. A fost subliniată şi absenţa volumelor de poezii aparţinand lui Emil Botta din librării, motiv pentru care se ia în discuţie o reeditare a operei scriitorului adjudean. Scriitor iscusit şi actor cu un talent incontestabil, Emil Botta rămane una dintre personalităţile marcante ale Adjudului, unul dintre cei care au contribuit la renumele oraşului la nivel naţional. Interesul pentru opera scriitorului este inoculat elevilor pentru care poeziile lui Botta au devenit obiect de studiu. Aprecierea sa rămane una din ideile de căpătai ale tuturor celor care au învăţat şi mai învaţă în liceul care poartă numele artistului. Paul Spirescu, profesor de filosofie la Liceul Teoretic “Emil Botta” din Adjud, a precizat chiar că s-a discutat serios despre ridicarea unui bust al patronului spiritual al instituţiei în faţa liceului. (Alina-Elena VASILIU)

Adjudul, celebrat printr-o carte de poeme

La Festival au luat parte numeroşi scriitori şi personalităţi locale

Duminică a fost lansat şi volumul antologic “Punctul de întalnire. Adjud – 580”, autori Paul Spirescu, Adrian Botez şi Liviu Ioan Stoiciu, cu ilustraţii de Vasile Anghelache, apărut la Editura Docucenter din Adjud. Cartea a văzut lumina timparului cu ocazia împlinirii a 580 de ani de atestare documentară a oraşului de pe Trotuş. În prefaţă, regretatul critic Mircea Dinutz notează că cei trei autori “reprezintă spaţiul moldav, aflat la întretăierea atator drumuri, într-un mod mai mult decat onorabil, chiar la nivelul superior colegilor din perioada interbelică.” Costurile pentru tipărirea volumului au fost acoperite din bani publici.

Pe platforma WebTV a Ziarului de Vrancea puteţi urmări imagini filmate de la deschiderea Festivalului de Poezie “Emil Botta”, de la Adjud.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.